ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενίσχυση συνόρων ζητούν 6 δήμαρχοι

enischysi-synoron-zitoyn-6-dimarchoi-2001053

«Προχθές συνελήφθησαν οκτώ Αλβανοί, οι οποίοι μετέφεραν με φορτηγάκι 320 κιλά κάνναβης. Στην επιστροφή προς την Αλβανία σκότωσαν μια αγελάδα, την τεμάχισαν και την πήραν μαζί τους! Εχει παραγίνει το κακό. Κυκλώματα αλλοδαπών μπαίνουν ανεξέλεγκτα στη χώρα, κλέβουν και λεηλατούν» λέει στην «Κ» ο κ. Παναγιώτης Στεργίου, αντιδήμαρχος στον δήμο Φιλιατών στη Θεσπρωτία. «Οι κλοπές στην περιοχή μας είναι συχνές. Ποταμιά, Δεντροχώρι, Κομνινάδες, Χιονάτο είναι ορισμένα από τα χωριά, που έχουν κτυπηθεί από εισαγόμενους κακοποιούς. Στο Γιαννοχώρι λεηλατήθηκαν εξοχικές κατοικίες, ενώ δεν γλίτωσε ούτε η εκκλησία του χωριού», τονίζει ο κ. Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης, δήμαρχος Καστοριάς. «Οι κάτοικοι είναι τρομοκρατημένοι. Δεν μπορούμε να τους εγκαταλείψουμε στην τύχη τους, ούτε να αφήσουμε να ερημώσουν τα παραμεθόρια χωριά.

Από το 2007 και μετά όταν έφυγε ο στρατός από την περιοχή και έκλεισαν τα φυλάκια, η κατάσταση έχει γίνει ανεξέλεγκτη», υπογραμμίζει ο κ. Χατζησυμεωνίδης, θυμίζοντας και το πρόσφατο περιστατικό όπου σκοτώθηκε σε συμπλοκή με Αλβανούς κακοποιούς ένας αστυνομικός. Ο κ. Χατζησυμεωνίδης είναι ένας από τους έξι δημάρχους περιοχών που συνορεύουν με την Αλβανία, που απευθύνθηκαν με κοινή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων καθώς και προς τους βουλευτές και τους περιφερειάρχες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, ζητώντας την ενίσχυση της ασφάλειας στην ελληνοαλβανική μεθόριο. Οι δήμαρχοι Φιλιατών, Πωγωνίου, Κόνιτσας, Νεστορίου, Καστοριάς και Πρεσπών κάνουν λόγο για «ελλιπέστατη φύλαξη των συνόρων» με αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν, «κάθε λογής κακοποιοί να εισέρχονται σχεδόν ανενόχλητοι, λεηλατώντας τις περιουσίες των πολιτών».

Παρά τις διαμαρτυρίες…

Οι δήμαρχοι υπογραμμίζουν ότι «παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες τους η πολιτεία δεν αποδέχεται τη μεγάλη ευθύνη της» και ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Αμυνας.

«Διακίνηση ναρκωτικών, κλοπές σε ερημωμένα χωριά, αρπαγές ζώων είναι συχνά περιστατικά», λέει ο κ. Στεργίου. Οπως λέει ο αντιδήμαρχος Φιλιατών η κατάσταση επιδεινώθηκε αφότου περιορίστηκε η δύναμη των συνοριοφυλάκων. Οι έξι δήμαρχοι ζητούν επιστροφή των συνοριοφυλάκων, όπως ήταν αρχικά, ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων, με προσωπικό, εξοπλισμό και μέσα, επαναλειτουργία των στρατιωτικών φυλακίων, τοποθέτηση ηλεκτρονικών μέσων, όπως θερμικές κάμερες και ραντάρ σε καίρια σημεία των συνόρων και ένταξη της ελληνοαλβανικής μεθορίου στη δύναμη Φρόντεξ.