Εντατικοί έλεγχοι κατά καπνίσματος

Εντατικοί έλεγχοι κατά καπνίσματος

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντατικοποίηση των ελέγχων για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας ζητεί η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή, με εγκύκλιό της από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, μεταξύ των οποίων αναφέρει και την Ελληνική Αστυνομία ως «κληρονόμο» των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας. Η υφυπουργός ζητεί από τους προϊσταμένους των Υγειονομικών Αρχών των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων να φροντίσουν για την άμεση σύσταση κλιμακίων ελέγχου της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, τονίζοντας ότι στους ελέγχους θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη σήμανση των δημόσιων κλειστών χώρων (ανά 15 μέτρα θα πρέπει να επαναλαμβάνονται σε εμφανές σημείο τα απαγορευτικά σήματα του καπνίσματος), στην εύρεση σταχτοδοχείων και στην ύπαρξη βιβλίου αναφοράς για την καταγραφή του ελέγχου και των αποτελεσμάτων αυτού.

Επιπλέον, ζητεί «αναφορά» για τα σχέδια των τακτικών – περιοδικών ελέγχων ανά περιφερειακή ενότητα, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 31 Ιανουαρίου στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της υφυπουργού με αφορμή την αποστολή της εγκυκλίου, «επιδιώκεται η ενεργός συμμετοχή του συνόλου της δημόσιας διοίκησης στην αποτελεσματική υλοποίηση της πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Στην εγκύκλιο, ως αρμόδια ελεγκτικά όργανα αναφέρονται οι διευθύνσεις Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, οι διευθύνσεις Υγιεινής και Υγειονομικών Ελέγχων, η Λιμενική Αστυνομία, η ΕΛ.ΑΣ., ο ΕΟΤ και το ΣΕΠΕ, ενώ δεν αναφέρεται το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας, στο οποίο προ τριών ετών είχε συσταθεί ειδικό τμήμα Ελέγχου Καπνού και Αλκοόλ. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το Σώμα έχει σημαντικές ελλείψεις ως προς τη στελέχωσή του. Πηγές από το υπουργείο Υγείας επισημαίνουν ότι οι έλεγχοι δύσκολα μπορούν να πραγματοποιηθούν σε εντατικό ρυθμό, καθώς δεν είναι δεδομένη η «προθυμία» της Ελληνικής Αστυνομίας να συμπεριλάβει στο βαρύ έργο της και τους ελέγχους για το κάπνισμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή