Αγνοούνται λαθρομετανάστες στο Αιγαίο

Αγνοούνται λαθρομετανάστες στο Αιγαίο

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλοι 12 άνθρωποι χάθηκαν χθες στον «υγρό τάφο» του Αιγαίου, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από τις επικίνδυνες ή άθλιες συνθήκες που επικρατούν στις πατρίδες τους. Πρόκειται για εννιά γυναίκες και τρία παιδιά, που σύμφωνα με μαρτυρίες, επέβαιναν σε αλιευτικό σκάφος μαζί με άλλα 16 άτομα και έκαναν την επικίνδυνη διαδρομή από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας το παρατηρητήριο του Ελληνικού Στρατού στο Φαρμακονήσι εντόπισε ένα άγνωστο σκάφος στη θαλάσσια περιοχή 1,5 ναυτικό μίλι βορειοανατολικά του μικρού νησιού, που βρίσκεται ανατολικά της Λέρου. Ειδοποιήθηκε το Λιμενικό Σώμα και έσπευσε στην περιοχή ένα πλωτό περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, το οποίο διαπίστωσε ότι επρόκειτο για αλιευτικό σκάφος, μήκους 8-9 μέτρων και χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας, που βρισκόταν ακινητοποιημένο με σημαντικό αριθμό επιβαινόντων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, «συνεκτιμώντας τα ανωτέρω και σε συνδυασμό με τις κρατούσες καιρικές συνθήκες (ισχυροί άνεμοι), ξεκίνησε άμεσα η ρυμούλκηση του αλιευτικού σκάφους με προορισμό την πλησιέστερη ελληνική ακτή του Φαρμακονησίου. Κατά τη διάρκεια της ρυμούλκησης προς το Φαρμακονήσι, μεγάλος αριθμός επιβαινόντων συγκεντρώθηκε προς τη μία πλευρά του αλιευτικού σκάφους με αποτέλεσμα την ανατροπή και βύθισή του». Αμεσα ξεκίνησε επιχείρηση διάσωσης από τη θάλασσα, συντονισμένη από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης. Τελικά διασώθηκαν δεκαέξι άτομα (14 άνδρες, 1 γυναίκα και 1 παιδί), τα οποία μεταφέρθηκαν στο Φαρμακονήσι. Οι έρευνες συνεχίστηκαν με τη συμμετοχή ενός περιπολικού και ενός ναυαγοσωστικού σκάφους του Λιμενικού, ενός ελικοπτέρου Super Puma, ενός ελικοπτέρου του Λιμενικού, ενός πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού και παραπλεόντων σκαφών, χωρίς όμως δυστυχώς αποτέλεσμα.

Μεταφέρθηκαν στη Λέρο

Αργότερα, οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στη Λέρο για περαιτέρω περίθαλψη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μεταξύ των διασωθέντων υπάρχουν άτομα που κατάγονται από τη Συρία, τη Σομαλία και άλλες χώρες, ενώ υπάρχουν και δύο άτομα τουρκικής καταγωγής.

«Τα ναυάγια αυτά δεν μπορούν να θεωρηθούν απλά ατυχήματα από τη στιγμή που επαναλαμβάνονται συνεχώς και η λίστα θανάτου μεγαλώνει. Είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής που θεωρεί τους πρόσφυγες εγκληματίες», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή