Μεταφορά μεταναστών με αλιευτικό

Μεταφορά μεταναστών με αλιευτικό

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόπειρα μεταφοράς δεκάδων παράτυπων μεταναστών με τουρκικό αλιευτικό κατεγράφη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ανοιχτά της Λέσβου. Το περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης και έχει θορυβήσει τα στελέχη του Λιμενικού. Αναλύουν τα δεδομένα για να καταλήξουν εάν πρόκειται για μεμονωμένο συμβάν ή εάν σηματοδοτεί αλλαγή στον τρόπο δράσης των κυκλωμάτων λαθροδιακίνησης. 

Το τουρκικό αλιευτικό είχε αποπλεύσει από τα τουρκικά παράλια και εντοπίστηκε στις 5 τα ξημερώματα της Τετάρτης να πλέει σε διεθνή χωρικά ύδατα περίπου δέκα ναυτικά μίλια νότια της Λέσβου. Η ρότα του σκάφους κίνησε την περιέργεια των στελεχών του Λιμενικού καθώς η συγκεκριμένη περιοχή δεν θεωρείται τόπος αλιείας. Επιπλέον, ταξίδευε με 8 κόμβους, ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή που συνηθίζουν τα μεγάλα αλιευτικά σκάφη. Λίγο νωρίτερα, εξάλλου, ένα κομβόι με τουρκικά αλιευτικά είχε διασχίσει τη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Λέσβου. Για ποιο λόγο το συγκεκριμένο κινούνταν μόνο του; 

Δόθηκε εντολή στο πλοίο ανοικτής θαλάσσης (ΠΑΘ) «080» του Λιμενικού να πλησιάσει το αλιευτικό, ενώ στη διαδικασία «αναγνώρισής» του συμμετείχαν και ταχύπλοα σκάφη του Στρατού Ξηράς που περιπολούν στην περιοχή. Τα πληρώματα των ελληνικών σκαφών διέκριναν ότι στο σκάφος επέβαιναν δεκάδες άτομα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για πάνω από 100 παράτυπους μετανάστες κρυμμένους στο κατάστρωμα και στις καμπίνες. Στη θέα του ΠΑΘ και των φουσκωτών ταχυπλόων του στρατού, ο κυβερνήτης του αλιευτικού άλλαξε πορεία και έβαλε πλώρη για τις ακτές της Τουρκίας, με το σκάφος να κινείται εντός τουρκικών χωρικών υδάτων. Είναι αξιοσημείωτο ότι η ακτοφυλακή της γειτονικής χώρας, που στο μεταξύ είχε ειδοποιηθεί από το Λιμενικό, αντέδρασε άμεσα υποχρεώνοντας το αλιευτικό με τους παράτυπους μετανάστες να επιστρέψει πίσω στο λιμάνι απ’ όπου είχε αποπλεύσει.

Στο αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος αναλύουν τα δεδομένα της υπόθεσης προκειμένου να καταλήξουν με ασφάλεια εάν το συμβάν της Τετάρτης είναι μεμονωμένο ή εάν εντάσσεται σε νέα στρατηγική των κυκλωμάτων διακίνησης. Μόλις το περασμένο Σάββατο, εξάλλου, 26 Τούρκοι κατάφεραν να καταπλεύσουν στη Χίο χρησιμοποιώντας –προκειμένου να μη γίνουν αντιληπτοί– μικρά αλιευτικά σκάφη. Μάλιστα, για τον ίδιο ακριβώς λόγο είχαν, κατά πληροφορίες, υψώσει την ελληνική σημαία σε ορισμένα από τα ψαροκάικα. Εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αγίας Ερμιόνης και συνελήφθησαν. Κατά την άφιξή τους στο νησί δήλωσαν Τούρκοι που διώκονται από το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εξέφρασαν την επιθυμία να ζητήσουν άσυλο. Οδηγήθηκαν σε δομή καραντίνας στη Λευκωνιά.    

Δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τις ελληνικές αρχές ότι, μετά την αποτελεσματική ανάσχεση των μικρών φουσκωτών, με τα οποία έφταναν μέχρι πριν από μερικούς μήνες σε σημαντικούς αριθμούς πρόσφυγες και μετανάστες από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά, τα κυκλώματα διακινητών αναζητούν νέους τρόπους για να συνεχίσουν τη δράση τους. Πρόσφατα σημειώθηκαν δύο περιστατικά ιστιοπλοϊκών σκαφών για τα οποία οργανώθηκαν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης από τις ελληνικές αρχές όταν υπέστησαν βλάβη και εξέπεμψαν σήμα κινδύνου. Τα σκάφη αυτά, όπως και άλλα το τελευταίο διάστημα, είχαν φύγει από τις τουρκικές ακτές με τελικό προορισμό την Ιταλία, μεταφέροντας δεκάδες μετανάστες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή