Αντίδραση στα μέτρα η φωτιά στη Μόρια

Αντίδραση στα μέτρα η φωτιά στη Μόρια

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη φωτιά που κατέστρεψε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Μόριας έβαλαν μετανάστες από τον καταυλισμό ως αντίδραση στα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που είχαν τεθεί σε ισχύ λόγω COVID-19. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ή πληροφορία που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι όσα συνέβησαν προχθές τη νύχτα στο νησί ήταν αποτέλεσμα ενός καλά οργανωμένου και προμελετημένου σχεδίου εμπρησμού. Αυτό επεσήμαναν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών που μίλησαν χθες στην «Κ». 

Από τα έως τώρα δεδομένα προκύπτει με ασφάλεια ότι η καταστροφή ξεκίνησε στις 11.30 μ.μ., έπειτα από συγκρούσεις μεταξύ μεταναστών, τις οποίες πυροδότησε η είδηση ότι 35 άτομα από τον καταυλισμό διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Οι ασθενείς με COVID-19 και οι στενές επαφές τους αρνήθηκαν να τεθούν σε καθεστώς απομόνωσης, προκαλώντας την αντίδραση μερίδας μεταναστών που διέμεναν εντός και γύρω από το ΚΥΤ. Ξέσπασαν επεισόδια, στη διάρκεια των οποίων τρόφιμοι του καταυλισμού έβαλαν φωτιές αρχικά σε ελαιόδεντρα στην περίμετρο της εγκατάστασης και στη συνέχεια εντός αυτής.

Πηγές από την Αστυνομία και την Πυροσβεστική ανέφεραν ότι σε σύντομο χρόνο ξέσπασαν πολλές, νέες εστίες φωτιάς στον καταυλισμό, ενώ αξιολογούνται μαρτυρίες που αναφέρουν ότι αλλοδαποί χρησιμοποίησαν εύφλεκτο υγρό προκειμένου να πετύχουν τη γρήγορη εξάπλωση της πυρκαγιάς. Οι πρώτες υδροφόρες που έσπευσαν στο ΚΥΤ δέχθηκαν επιθέσεις με πέτρες από εξαγριωμένους μετανάστες, που εμπόδιζαν το έργο της κατάσβεσης. Δύο ώρες πριν ξεσπάσουν οι ταραχές στη Μόρια, είχαν ξεσπάσει δύο δασικές πυρκαγιές στη Βατούσα και στην Αντισσα, με αποτέλεσμα να διασπαστούν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Οι περισσότεροι αλλοδαποί αποχώρησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από τον καταυλισμό. Για να τους εμποδίσει να κινηθούν πεζή προς τη Μυτιλήνη, η Αστυνομία δημιούργησε δύο φραγμούς. Εναν σε απόσταση περίπου 400 μέτρων από τον καταυλισμό, όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 3.000 αλλοδαποί, κυρίως οικογένειες με παιδιά, και έναν δεύτερο στην περιοχή του Καρά Τεπέ. Νωρίς το πρωί και ενώ η πυρκαγιά είχε σβήσει, ορισμένοι αλλοδαποί επέστρεψαν στον καταυλισμό είτε για να αναζητήσουν προσωπικά τους αντικείμενα είτε για να κάνουν πλιάτσικο στα απομεινάρια της κατεστραμμένης εγκατάστασης. Στις 7 π.μ. τρεις διμοιρίες ΜΑΤ αναχώρησαν με C-130 για τη Λέσβο, με τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. πάντως να διευκρινίζουν ότι η αστυνομική δύναμη στο νησί αριθμεί πάνω από 900 αστυνομικούς, συμπεριλαμβανομένων 240 νεοπροσληφθέντων συνοριακών φυλάκων. Ερευνα για τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες ξέσπασε η πυρκαγιά θα κάνει το ανακριτικό της Πυροσβεστικής με τη συνδρομή της Αστυνομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή