Γκ. Μαγιορκίνης: Πλήρης αντίθεση με την τάση υποχώρησης των προηγούμενων ημερών

Γκ. Μαγιορκίνης: Πλήρης αντίθεση με την τάση υποχώρησης των προηγούμενων ημερών

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει πλήρης αντίθεση με την τάση υποχώρησης που καταγραφόταν επί τέσσερις ημέρες, από την προηγούμενη Παρασκευή μέχρι την Τρίτη, δήλωσε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας.

Όπως είπε, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα καταγράφηκαν πάνω από 200 κρούσματα, ενώ σημειώθηκε άνοδος των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας, την οποία χαρακτήρισε ανησυχητική.

«Η αύξηση των κρουσμάτων και η αλλαγή της πορείας του κορωνοϊού μας θυμίζει ότι η πανδημία είναι εδώ», σημείωσε.

Οι πολλαπλές συρροές κρουσμάτων με τοπικό χαρακτήρα είναι ενδεικτικές γεγονότων υπερμετάδοσης, είπε και επεσήμανε ότι ο ιός μπορεί να ανατρέψει την εικόνα της πανδημίας από τη μία ημέρα στην άλλη με γεγονότα υπερμετάδοσης.

Μιλώντας για την διακοπή των δοκιμών του εμβολίου της AstraZeneca είπε ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα ανησυχητική εξέλιξη και πρόσθεσε ότι ένας ασθενής εμφάνισε παρενέργειες και συνεχίζει να παρακολουθείται. «Υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση στις κλινικές δοκιμές, αλλά όχι στην ευρύτερη έρευνα. Η μελέτη συνεχίζεται κανονικά προς το παρόν, θα σταματήσει εκτός αν υπάρξουν σοβαρές παρενέργειες σε περισσότερους ασθενείς» είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε πως είναι η δεύτερη φορά που διακόπτεται η κλινική δοκιμή για το εμβόλιο αυτό.

Αναφερόμενος στους αρνητές των μέτρων προφύλαξης και κυρίως της μάσκας και ενδεχομένως σε δεύτερο χρόνο της άρνησης εμβολιασμού για το νέο ιό, είπε « δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει αυξητική των αρνητών, είναι ένα θέμα εξαιρετικά δύσκολο» Ο καθηγητής έκανε λόγο για «σκοταδισμό» την ώρα που υπάρχει σωρεία επιστημονικών στοιχείων υπέρ του εμβολιασμού γενικότερα αλλά και για την αποτελεσματικότητα της μάσκας. « Το θέμα είναι κατά πόσο δέχεσαι τα επιστημονικά δεδομένα. Εγώ δεν είμαι υπέρ της τιμωρίας…»

Ο κος Μαγιορκίνης εξήγησε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι δεν μεταβάλλεται ότι ισχύει για τον εμβολιασμό με το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου και μιλώντας για την Μόρια και εάν φοβάται μια «υγειονομική βόμβα» στην περιοχή λόγω της έκτακτης κατάστασης απάντησε : « Ήδη στη Μόρια γίνονται μαζικά τεστ και σε όσους διέμεναν στη δομή αλλά και σε κατοίκους του νησιού. Δεν μου αρέσει ο όρος «υγειονομική βόμβα» αλλά θεωρώ ότι η πιθανότητα για κάτι τέτοιο θα περιοριστεί πολύ γρήγορα».

Ν. Χαρδαλιάς: Σε ποιες περιοχές παρατείνονται τα μέτρα

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι από σήμερα –όπως είχε ανακοινωθεί χθες- η Πέλλα, η Πιερία, η Ημαθία και το Κιλκίς τέθηκαν σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων. Σε ό,τι αφορά την Πάρο και την Αντίπαρο, είπε πως έχει βελτιωθεί η εικόνα και σταματά το καθεστώς ειδικών μέτρων.

Ακόμη, σημείωσε ότι παρατείνονται τα ειδικά περιοριστικά μέτρα στις υπόλοιπες περιοχές που ήδη ισχύουν. Όπως ανέφερε, πρόκειται για τη Λέσβο, τη Ζάκυνθο, τη Μύκονο, τη Χαλκιδική, τα Χανιά και το Ηράκλειο. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, θα αξιολογείται ανά τριήμερο η πορεία κάθε περιοχής.

Σχετικά με τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, όπως η περιφέρεια Αττικής, τα μέτρα που ισχύουν παρατείνονται, σημείωσε. Πέρα από την περιφέρεια Αττικής, επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές έχουν χαρακτηριστεί οι περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, οι περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης , Λάρισας, Κέρκυρας και Καρδίτσας, καθώς και οι δήμοι Σαντορίνης, Ρόδου, Κω και Βόλου. Σε αυτές τις περιοχές ισχύει απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, καθώς και ανώτατο όριο 50 ατόμων για δημόσιες εκδηλώσεις και συναθροίσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε την Παρασκευή 287 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 52 ασθενείς, ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν τρεις θάνατοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή