Ν. Χαρδαλιάς: Σε ποιες περιοχές παρατείνονται τα μέτρα

Ν. Χαρδαλιάς: Σε ποιες περιοχές παρατείνονται τα μέτρα

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα που ισχύουν για κάθε περιοχή απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση της Παρασκευής για την εξέλιξη της πανδημίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι από σήμερα η Πέλλα, η Πιερία, η Ημαθία και το Κιλκίςόπως είχε ανακοινωθεί χθες– τέθηκαν σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων μέχρι την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων τόνισε επίσης ότι στα νησιά Πάρου και Αντιπάρου παύει να ισχύει το καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων από τις 14 Σεπτεμβρίου και ισχύει ό,τι προβλέπεται για τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.

Ακόμη, σημείωσε ότι παρατείνονται τα ειδικά περιοριστικά μέτρα στις υπόλοιπες περιοχές που ήδη ισχύουν. Όπως ανέφερε, πρόκειται για τη Λέσβο, τη Ζάκυνθο, τη Μύκονο, τη Χαλκιδική, τα Χανιά και το Ηράκλειο. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, θα αξιολογείται ανά τριήμερο η πορεία κάθε περιοχής.

Σχετικά με τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, όπως η περιφέρεια Αττικής, τα μέτρα που ισχύουν παρατείνονται, σημείωσε. Πέρα από την περιφέρεια Αττικής, επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές έχουν χαρακτηριστεί οι περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, οι περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης , Λάρισας, Κέρκυρας και Καρδίτσας, καθώς και οι δήμοι Σαντορίνης, Ρόδου, Κω και Βόλου. Σε αυτές τις περιοχές ισχύει απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, καθώς και ανώτατο όριο 50 ατόμων για δημόσιες εκδηλώσεις και συναθροίσεις.

Ενόψει του ανοίγματος των σχολείων ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι δημιουργείται μια ομάδα διαχείρισης, μια λεγόμενη task force, με τη σύμπραξη των υπουργείων Υγείας, Παιδείας, της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, που θα υποστηρίζει σε καθημερινή βάση κατά το πρώτο διάστημα τους περιφερειακούς διευθυντές υγείας αλλά και τους διευθυντές εκπαίδευσης στη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων στα σχολεία. Η επικοινωνία με την ομάδα διαχείρισης θα είναι δυνατή από τη Δευτέρα το πρωί στις 9 πμ στα τηλέφωνα 2131510984, 0985, και 0986.

Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε την αγορά 200.000 τεμαχίων ταχείας εξέτασης αντιγόνων κορωνοϊού (Covid-19 Rapid Test), τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τις οδηγίες των επιστημόνων της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, τόσο στην καθημερινή κλινική πράξη, όσο και για τη διερεύνηση επιδημιών. «Η πρώτη εφαρμογή τους» διευκρίνισε, θα είναι γι’ αυτή τη συνθήκη διπλής κρίσης που αντιμετωπίζουμε στη Μυτιλήνη, όπου συνδυάζεται μια τοπική επιδημία σε έναν ευάλωτο πληθυσμό, μαζί με μια φυσική καταστροφή. Η αγορά καλύφθηκε από δωρεά του κ. Θανάση Μαρτίνου, ύψους 1.000.000 ευρώ και οργανώθηκε αερογέφυρα με ειδική ναυλωμένη πτήση της Aegean, που αναμένεται να προσγειωθεί σήμερα, αρχικά στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης και ακολούθως στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αθήνα. 

Τέλος, ο υφυπουργός επανέλαβε για ακόμη μια φορά, ότι δεν υπάρχει περίπτωση lockdown, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά: «Το σημαντικότερο είναι ο καθένας μας να κάνει ό,τι πρέπει».

Γκ. Μαγιορκίνης: Πλήρης αντίθεση με την τάση υποχώρησης των προηγούμενων ημερών

Νωρίτερα, το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι υπάρχει πλήρης αντίθεση με την τάση υποχώρησης που καταγραφόταν επί τέσσερις ημέρες, από την προηγούμενη Παρασκευή μέχρι την Τρίτη.

Όπως είπε, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα καταγράφηκαν πάνω από 200 κρούσματα, ενώ σημειώθηκε άνοδος των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας, την οποία χαρακτήρισε ανησυχητική. «Η αύξηση των κρουσμάτων και η αλλαγή της πορείας του κορωνοϊού μας θυμίζει ότι η πανδημία είναι εδώ», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε την Παρασκευή 287 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 52 ασθενείς, ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν τρεις θάνατοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή