Παράνομος ξενώνας για ύπνο με την ώρα

Παράνομος ξενώνας για ύπνο με την ώρα

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα κρεβάτι και ένα μπάνιο για ένα οκτάωρο ημερησίως σε διαμέρισμα πολύ κοντά στην πλατεία Βικτωρία ενοικίαζε αντί αδράς αμοιβής άνδρας ελληνικής καταγωγής, ο οποίος συνελήφθη πρόσφατα από την αστυνομία. Ο συλληφθείς είχε μετατρέψει σε ξενώνα για αλλοδαπούς –είτε παράνομους είτε πρόσφυγες– που μόλις είχαν φτάσει από τα νησιά, διαμέρισμα το οποίο είχε νοικιάσει ο ίδιος. Η δραστηριότητά του είναι πολύ πιθανό να ερευνάται από την ΕΛ.ΑΣ. καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για την εμπλοκή περισσότερων προσώπων στην υπόθεση αλλά και περισσότερων χώρων ενοικίασης. Επιπλέον, οι Αρχές εξετάζουν σοβαρά την πιθανότητα πίσω από τους «ξενώνες ενοικίασης» να έχει στηθεί κύκλωμα παράνομης διακίνησης αλλοδαπών. 

Ειδικότερα, όλα ξεκίνησαν τον Ιούνιο, όταν μετανάστες οι οποίοι είχαν λάβει προσφυγικό καθεστώς ξεκίνησαν να φτάνουν από τα νησιά, κυρίως Λέσβο και Σάμο, στην πλατεία Βικτωρίας. Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, επρόκειτο για άτομα κυρίως αφγανικής καταγωγής, οικογένειες με παιδιά, οι οποίοι έφεραν μαζί τους και προσωπικά αντικείμενα, και οι οποίοι διέμεναν σε συγκεκριμένο χώρο επί της πλατείας Βικτωρίας. Πηγές της αστυνομίας αναφέρουν –αξίζει να σημειωθεί ότι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται επί 24ώρου βάσεως στην πλατεία Βικτωρίας– ότι κάθε πρωί ομάδες από την πλατεία Βικτωρίας μετέβαιναν συγκροτημένα στον Πεδίον του Αρεως προκειμένου να πλυθούν και να πλύνουν τα ρούχα τους σε βρύσες που υπάρχουν στο πάρκο. 

Ανησυχία κατοίκων

Την ίδια εποχή στη Διεύθυνση Αλλοδαπών έφτασαν πληροφορίες από κατοίκους της περιοχής ότι διάφορα άτομα ενοικίαζαν μεγάλα διαμερίσματα στην ευρύτερη περιοχή, τα οποία στη συνέχεια τα υπενοικίαζαν σε αλλοδαπούς από την πλατεία για μικρό χρονικό διάστημα. 

Μάλιστα, οι κάτοικοι είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για το γεγονός ότι πολλά και διαφορετικά άτομα διέμεναν ή πηγαινοέρχονταν σε συγκεκριμένα διαμερίσματα, χωρίς φυσικά να τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής και προστασίας από τον κορωνοϊό. 

Δύο μήνες αργότερα, αξιοποιώντας τις σχετικές πληροφορίες αλλά και έπειτα από εκτεταμένη έρευνα εντοπίστηκε διαμέρισμα το οποίο λειτουργούσε ως ξενώνας προσωρινής διαμονής και απόκρυψης αλλοδαπών. Την ημέρα της σύλληψης του φερομένου ως υπευθύνου λειτουργίας του ξενώνα, εντός διέμεναν 6 άτομα, αλλοδαποί που είχαν εισέλθει παράνομα από τον Εβρο στην Ελλάδα και οι οποίοι είχαν καταβάλει χρηματικά ποσά για τη διαμονή τους. Το κόστος της «φιλοξενίας» ήταν 30 ευρώ την εβδομάδα ανά άτομο ή 100 ευρώ τον μήνα, ανάλογα την περίπτωση εφόσον φαίνεται ότι κάποιες φορές ένα μέρος του διαμερίσματος ενοικιαζόταν με την ώρα. 

Κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι το διαμέρισμα χρησιμοποιούνταν ως ξενώνας, τα δωμάτια είχαν διαχωριστεί με παραβάν, ενώ σε πολλά σημεία είχαν αναρτηθεί ταμπέλες απαγόρευσης καπνίσματος ή σεβασμού των ωρών κοινής ησυχίας.  
Παράλληλα, ωστόσο, όπως προέκυψε από την έρευνα, οι αλλοδαποί οι οποίοι δεν διέθεταν έγγραφα, ανέμεναν να οργανωθεί και περαιτέρω η προώθησή τους στη Γερμανία. 

Η έρευνα από την πλευρά της αστυνομίας συνεχίζεται ενώ σχετικά στοιχεία έχουν αποσταλεί και στη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, καθώς εκτιμάται ότι τα έσοδα από την παράνομη «επιχείρηση» είναι μεγάλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή