«Οπερέτα» η υπόθεση του «Mein Schiff 6»

«Οπερέτα» η υπόθεση του «Mein Schiff 6»

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον Πειραιά παρέμενε μέχρι αργά χθες το βράδυ το κρουαζιερόπλοιο «Mein Schiff 6», της TUI Cruises, με όλους τους επιβαίνοντες εντός, παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν νωρίτερα την Τρίτη για «εσφαλμένο συναγερμό» και αρνητικά τεστ στα 12 αρχικά ανακοινωθέντα ως θετικά κρούσματα σε μέλη του πληρώματος. Εγκλωβισμένοι και χωρίς να έχει δρομολογηθεί διαδικασία πραγματοποίησης τεστ σε αυτούς, παρέμεναν 922 επιβάτες και 666 άτομα του πληρώματος. Η TUI έχει δηλώσει πάντως ότι θα διενεργηθούν τεστ και στα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος.

Αν και τα 12 κρούσματα που βεβαιώθηκαν από το συμβεβλημένο με την εταιρεία διαγνωστικό κέντρο της Κρήτης επανεξετάστηκαν και από την εταιρεία και τον ΕΟΔΥ και τελικά βγήκαν αρνητικά, οι υγειονομικές αρχές της χώρας δεν «απελευθέρωσαν» τουλάχιστον μέχρι αργά χθες το βράδυ ούτε τους επιβάτες για να επισκεφθούν την Αθήνα, όπως ήταν προγραμματισμένο, ούτε το πλοίο για να κατευθυνθεί αλλού παρά το αίτημα της εταιρείας να συνεχίσει την κρουαζιέρα που ξεκίνησε από το Ηράκλειο. Οι πληροφορίες θέλουν να έγιναν και νέα τεστ αλλά και δειγματοληψίες από επιφάνειες και χειρολαβές του πλοίου προκειμένου να διασφαλιστεί κατά το δυνατόν η υγειονομική ασφάλεια των επιβαινόντων και βεβαίως των λιμανιών που το πλοίο θα επισκεφθεί μετά.

Πηγές στο υπουργείο Nαυτιλίας, πάντως, προεξοφλούσαν χθες το βράδυ πως η εταιρεία θα λάβει άδεια να συνεχίσει το πρόγραμμά της με εκδρομές των επιβατών του «Mein Schiff 6» στην Αθήνα και κατόπιν στην Κέρκυρα, που ήταν με βάση το πρόγραμμα ο επόμενος προορισμός του. Προσθέτουν μάλιστα πως έγιναν επιπρόσθετοι έλεγχοι με βάση την ιχνηλάτηση επαφών των 12 ύποπτων μελών του πληρώματος. Ενώ λοιπόν η αβεβαιότητα για το πλοίο διατηρήθηκε και χθες, αυτό που έγινε ξεκάθαρα αντιληπτό είναι πως την ώρα που έχουν μπει αυστηρότατοι περιορισμοί σε κοινωνικές εκδηλώσεις, συνέδρια, εστίαση, σχολεία και εκατοντάδες ακόμα καθημερινές δραστηριότητες και ενώ ανακοινώνονταν την Τρίτη 416 νέα κρούσματα τα 240 εκ των οποίων στην Αττική, τα πρωτόκολλα των κρουαζιερόπλοιων και ο τρόπος εκτέλεσης τους δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη. Προβλέπουν για παράδειγμα δειγματοληπτικό έλεγχο στο 20% περίπου του πληρώματος κάθε 15 μέρες. Συχνότητα και εύρος εξετάσεων, που ανεξάρτητα αν είναι το απαιτούμενο από το σχετικό πλαίσιο, δύσκολα πείθει πως διασφαλίζει την έγκαιρη διάγνωση κρούσματος σε ένα χώρο κατεξοχήν συγχρωτισμού ανθρώπων. Οπως σχολιάζουν οι ψυχραιμότεροι, «ακόμα και αν τελικά αποδειχθεί όπως φαίνεται πως δεν υπάρχει επιμόλυνση στο συγκεκριμένο πλοίο, έχει γίνει σαφές πως το ρίσκο που συνεπάγεται η επανεκκίνηση της κρουαζιέρας ενόσω το δεύτερο κύμα της πανδημίας ακόμα κλιμακώνεται δεν είναι αποδεκτό». «Πόσο μάλλον που ελάχιστα δρομολόγια έχουν προγραμματιστεί για φέτος λόγω της αυτονόητης κατάρρευσης της ζήτησης για τέτοιου είδους διακοπές και έτσι το οικονομικό όφελος είναι πρακτικά μηδενικό», προσθέτουν.

Η προσπάθεια επανεκκίνησης της κρουαζιέρας είχε περισσότερο πιλοτικό χαρακτήρα και επιτυχία θα ήταν να δείξει ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφαλή τρόπο. Ακόμα όμως και με μειωμένες τις δρομολογήσεις παγκοσμίως, κρούσματα συνεχίζουν να σημειώνονται. Παράλληλα εγείρεται, βέβαια, ζήτημα και με την αξιοπιστία των τεστ που πραγματοποιούνται, καθώς αν αρχικά θετικά αποτελέσματα είναι τελικά ψευδή, αρχίζει να γεννάται αβεβαιότητα και για τα αρνητικά τεστ. Ετσι απαιτείται, ειδικά σε χώρους που ενοχοποιούνται για αυξημένο συγχρωτισμό όπως τα κρουαζιερόπλοια, η ύψιστη δυνατή αξιοπιστία των διαγνωστικών ελέγχων, σχολιάζουν πηγές που θεωρούν ότι «η υπόθεση του “Mein Schiff 6” αποδεικνύει πως η επανεκκίνηση της κρουαζιέρας ήταν επιεικώς, εσπευσμένη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή