Στην τελική ευθεία για τη δημιουργία νέου ΚΥΤ στη Λέσβο

Στην τελική ευθεία για τη δημιουργία νέου ΚΥΤ στη Λέσβο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίστροφα έχει αρχίσει να μετρά ο χρόνος για τους αιρετούς της Λέσβου, που ήρθαν αντιμέτωποι μέσα σε λίγες ημέρες με έναν τεράστιο καταυλισμό ο οποίος στήθηκε από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ώστε να στεγαστούν οι 12.000 αιτούντες άσυλο που βρέθηκαν για 10 μέρες στους δρόμους έπειτα από τις πυρκαγιές οι οποίες έκαψαν ολοσχερώς το ΚΥΤ Μόριας στις 8 Σεπτεμβρίου.

Ας σημειωθεί ότι το υπουργείο Μετανάστευσης έδειξε «γρήγορα αντανακλαστικά» και με παλαιότερες πιο μόνιμες δομές, έχοντας στα σχέδιά του να κλείσει τον δημοτικό καταυλισμό 1.000 ευάλωτων αιτούντων άσυλο που λειτουργούσε από το 2016 σε θέση πρότερου πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής, ενώ ανακοίνωσε ότι θα κλείσει και τη δομή στις κατασκηνώσεις του πρώην ΠΙΚΠΑ – δομή που άρχισε να λειτουργεί από το 2012 από ντόπιους εθελοντές και ενώ δεν είχε κατασκευαστεί ακόμα το ΚΥΤ Μόριας. Η κατεύθυνση που δίνει το υπουργείο είναι όλοι οι φιλοξενούμενοι αιτούντες άσυλο στις δύο δομές να μεταφερθούν στον νέο προσωρινό καταυλισμό, πιέζοντας έτσι και τις τοπικές αρχές, που αν δεν συνεργαστούν για το νέο κέντρο, θα αναγκαστούν να μείνουν με αυτό που δημιουργήθηκε μόλις.

Η αδιαλλαξία που παρουσίαζε η πλευρά του δημάρχου Μυτιλήνης, ο δήμος του οποίου επωμιζόταν το ΚΥΤ Μόριας, «συγκρούστηκε» με την άμεση κατασκευή του καταυλισμού, που όλη η τοπική κοινωνία θέλει να ονομάζει προσωρινό, καθώς βρίσκεται σε σημείο αναπτυσσόμενης περιοχής με πολλές αλυσίδες καταστημάτων. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, επί μήνες δεν άκουγε συγκεκριμένη πρόταση για τη χωροθέτηση νέας δομής, ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, αποφάσισε να κάνει στροφή στον ρεαλισμό, τονίζοντας ότι αναλαμβάνει τις ευθύνες του και προτείνει τη δημιουργία κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης και μάλιστα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ώστε να είναι έτοιμο έως τον Απρίλιο.

Ηδη, ο Δήμος Μυτιλήνης έχει λάβει 5 εκατομμύρια ευρώ ως αντισταθμιστικά για το προσφυγικό και ο κ. Κύτελης ζητεί και άλλα: αποζημίωση των επιχειρήσεων, αναστολή για 12 μήνες φορολογικών υποχρεώσεων για κατοίκους και επιχειρήσεις της Λέσβου, ρύθμιση δανείων, ενίσχυση αγροτών και κτηνοτρόφων και άλλα.

Πριν ανακοινώσει τις προτάσεις του ο κ. Κύτελης μαζί με τον βουλευτή της Ν.Δ., Χαράλαμπο Αθανασίου, μετέβησαν σε διάφορες περιοχές του νησιού για να εκτιμήσουν πού είναι η κατάλληλη τοποθεσία για τη δημιουργία του νέου ΚΥΤ. Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα «Στο Νησί», η πρόταση Κύτελη είναι το νέο ΚΥΤ να κατασκευαστεί στον χώρο του πεδίου βολής του Καμένου Δάσους στην κεντρική Λέσβο, στα όρια του Δήμου Μυτιλήνης, με χωρητικότητα 2.500 ατόμων. Ο ίδιος, πάντως, ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 15 Οκτωβρίου πρέπει να έχει βρεθεί ο χώρος για το νέο ΚΥΤ.

Και υπερθεμάτισε μάλιστα, σημειώνοντας ότι στη Λέσβο πρέπει να υπάρχει κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης: «Οσο και να έχουν περιορισθεί οι ροές των μεταναστών, αυτές δεν θα σταματήσουν εντελώς. Οπότε ναι, πρέπει να  υπάρχει το κέντρο. Αρκεί να είναι οργανωμένο, ασφαλές (τόσο για τους εντός όσο και για τους εκτός), να λειτουργεί με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια και όλες οι υπηρεσίες του να λειτουργούν  με ταχύτητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή