«Κάναμε ένα ταξίδι στην κόλαση»

«Κάναμε ένα ταξίδι στην κόλαση»

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ξεκινήσαμε για ένα χριστουγεννιάτικο ταξίδι στη Βενετία και τελικά κάναμε ένα ταξίδι στην κόλαση». Εξι χρόνια μετά το πολύνεκρο ναυτικό δυστύχημα στο πλοίο «Norman Atlantic» ο Ανδρέας Οικονόμου ήταν ο πρώτος διασωθείς που κλήθηκε να καταθέσει χθες ως μάρτυρας στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά. Για πάνω από μία ώρα περιέγραφε πώς τα ξημερώματα της 28ης Δεκεμβρίου 2014 οι επιβάτες αφέθηκαν στην τύχη τους, χωρίς καθοδήγηση ή σχέδιο διαφυγής. 

«Με ξύπνησε η κόρη μου και είπε “μπαμπά φωτιά!”. Ο διάδρομος ήταν γεμάτος καπνό, δεν άκουσα καμία ειδοποίηση. Πού να πας; Δεξιά ή αριστερά; Εγώ και η κόρη μου ήμασταν ξυπόλυτοι, η γυναίκα μου χωρίς μπουφάν. Περπατούσαμε πιασμένοι και ακούγαμε κρότους», είπε. Ενας συνεπιβάτης τους είχε σπάσει το κιβώτιο όπου υπήρχαν τα σωσίβια και ανέλαβε να τα μοιράσει. «Δεν υπήρχε καμία οδηγία. Το μυαλό μου “πάγωσε”. Σκεφτόμουν μόνο πώς να μην κάνω κάποιος λάθος και χαθούμε και οι τρεις».

Η φωτιά εκδηλώθηκε όσο το «Norman Atlantic» έπλεε στα 12 ναυτικά μίλια από τις αλβανικές ακτές, ενώ έπνεαν άνεμοι έντασης από 8 έως 9 μποφόρ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, προκλήθηκε από την υπερθέρμανση φορτηγού ψυγείου με ζωντανά ψάρια, το οποίο δεν ήταν ηλεκτρικά συνδεδεμένο. Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι αγνοούμενοι μέχρι σήμερα ξεπερνούν τους δέκα. Σε ποινική δίκη στον Πειραιά παραπέμφθηκαν 11 Ελληνες, μεταξύ των οποίων στελέχη της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ, ο υποπλοίαρχος, ο αρχιφροντιστής, ο μαθητευόμενος ηλεκτρολόγος του πλοίου και μέλη του πληρώματος που συμμετείχαν στην «έχμαση» (στερέωση, ασφάλιση) του φορτίου. Αντιμετωπίζουν μεταξύ άλλων κατηγορίες για ανθρωποκτονία και εμπρησμό από αμέλεια.

Το πλοίο πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα με 56μελές ιταλικό και ελληνικό πλήρωμα και περισσότερους από 400 επιβάτες. Οι διασωθέντες που κατέθεσαν χθες, τόνισαν την αδυναμία σωστής επικοινωνίας μεταξύ του μεικτού πληρώματος. «Μιλάμε για έναν πύργο της Βαβέλ», είπε ο Σπύρος Ζαχαράτος. «Υπήρχε πλήρης ασυνεννοησία και φοβάμαι ότι η άγνοια του ρόλου του καθενός την κρίσιμη ώρα δημιούργησε τη σύγχυση». Στην κατάθεσή του περιέγραψε πώς χωρίς καμία οδηγία πρόφτασε να μπει με την οικογένειά του στη μοναδική σωστική λέμβο που έπεσε υποφορτωμένη στη θάλασσα. Είδε δύο ανθρώπους να γλιστρούν στην ανεμόσκαλα που κατέβασε αργότερα το πλοίο «Spirit of Piraeus», το οποίο είχε σπεύσει για διάσωση, και να σκοτώνονται.

Ο μάρτυρας Γιώργος Αντωνάκης τόνισε ότι μόλις τρία μέλη του πληρώματος φορούσαν στολή και ξεχώριζαν από τους επιβάτες.

Αντίστοιχες δραματικές στιγμές περιέγραψαν και άλλοι διασωθέντες. Είπαν ότι δεν είχε προηγηθεί ενημέρωση για τα σωστικά μέσα όταν επιβιβάστηκαν και ότι αντιλήφθηκαν μόνοι τον κίνδυνο. Μίλησαν για το δάπεδο που είχε πυρακτωθεί και έλιωνε τις σόλες των παπουτσιών τους. Κατέθεσαν πως μετά το δυστύχημα κάποιοι δυσκολεύονται να κοιμηθούν, ή παραλύουν από φόβο σε ταξίδια. 

Δύο οδηγοί φορτηγών επισήμαναν χθες ότι τα οχήματά τους δεν συνδέθηκαν με το ηλεκτρικό ρεύμα (γιατί δεν έφταναν οι πρίζες ή ήταν μη λειτουργικές) και ότι με υπόδειξη μελών του πληρώματος κράτησαν ανοιχτή τη μηχανή για να μη χαλάσει το φορτίο τους, παρά τους κινδύνους.

Ο Λεωνίδας Κωνσταντινίδης κατέθεσε πως δεν τον εμπόδισε κανείς να κατέβει εν πλω στο γκαράζ για να κοιμηθεί στο όχημά του το οποίο μετέφερε ακτινίδια, καθώς δεν του είχαν δώσει καμπίνα όπως είχε ζητήσει. Εκεί τον βρήκε η φωτιά. Σύρθηκε κάτω από άλλα φορτηγά για να διαφύγει, ενώ συνάντησε λαθρεπιβάτες και άλλους οδηγούς στον ίδιο χώρο. Τουλάχιστον ένας εξ αυτών βρέθηκε αργότερα νεκρός. «Ο μισός απανθρακωμένος και ο άλλος μισός φαγωμένος από τα ψάρια», κατέθεσε. Η δίκη συνεχίζεται στις 30 Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή