Πρώτα μέτρα ανάσχεσης του δεύτερου κύματος

Πρώτα μέτρα ανάσχεσης του δεύτερου κύματος

Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας στα επίπεδα 3 και 4 –πορτοκαλί και κόκκινο στον χάρτη– από τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί και χρήση μάσκας παντού, και σε ανοιχτούς χώρους, ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το έκτακτο διάγγελμά του, ώστε να αναχαιτιστεί η εκρηκτική άνοδος των κρουσμάτων κορωνοϊού των τελευταίων ημερών. Επίσης, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για τους μαθητές όχι μόνο κατά τη διάρκεια του μαθήματος αλλά και στα διαλείμματα, όχι όμως στη γυμναστική.

Τα μέτρα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα ισχύσουν από τις 6 το πρωί του Σαββάτου, ενώ από το νυχτερινό μίνι lockdown εξαιρούνται, βέβαια, όσοι εργάζονται τη νύχτα και τα περιστατικά εκτάκτου ανάγκης. Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, επέστησε την προσοχή στους επόμενους μήνες που, όπως είπε, θα είναι δύσκολοι, προκαταλαμβάνοντας όσους νομίζουν πως η υγειονομική περιπέτεια θα τελειώσει σύντομα. «Θέλω να είμαι σαφής: Οι επόμενοι μήνες προβλέπονται δύσκολοι. Και καθώς δεν αποτελεί επιλογή μου ένα γενικό lockdown, απαιτούνται άλλου είδους μέτρα. Πιο έξυπνα. Πιο στοχευμένα. Και, τελικά, πιο αποτελεσματικά», είπε ο πρωθυπουργός εξειδικεύοντας το σχέδιο της κυβέρνησης, που το χαρακτήρισε δυναμικό. Αυτό μεταφράζεται πως «προσαρμόζεται ανάλογα με τις εξάρσεις της πανδημίας και τις τοπικές ιδιαιτερότητες που αυτή παρουσιάζει».

Πρώτα μέτρα ανάσχεσης του δεύτερου κύματος-1Στόχος, οι συναθροίσεις

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός έχουν ως βασικό στόχο να μειωθούν οι βραδινές συναθροίσεις, που ευνοούν τη μετάδοση του ιού, καθώς, παρά τις προσπάθειες του προηγούμενου διαστήματος, δεν κατέστη εφικτό να σταματήσουν τα πάρτι και οι συγκεντρώσεις. Το σχετικό μήνυμα, άλλωστε, μετέδωσε και ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για «λιγότερη διασκέδαση, ίσως, για λίγο», αλλά «με περισσότερη υγεία για πολύ καιρό». Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης ενίσχυση των ελέγχων για την τήρηση των υφιστάμενων μέτρων και αυστηρότερα πρόστιμα σε όσους δεν τα τηρούν: «Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων που δεν τα τηρούν, όπως και οι εργοδότες που δεν προστατεύουν τους εργαζομένους τους, θα τιμωρούνται. Και, ασφαλώς, η τηλεργασία θα επεκταθεί κι άλλο, όπου είναι εφικτό».

Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να απαντήσει και στο ερώτημα «γιατί τώρα», δεδομένου ότι η Ελλάδα, παρά τη μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, εξακολουθεί να είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από άλλες χώρες. «Θα μπορούσαμε να περιμένουμε; Ισως, καθώς η κατάσταση εδώ παραμένει συγκριτικά καλύτερη από άλλες χώρες. Ομως, εξαρχής αποφασίσαμε να κινούμαστε προληπτικά. Κι αυτό αποκτά πρόσθετη σημασία τώρα, ενόψει της περιόδου των Χριστουγέννων». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στους νέους, καθώς η εξάπλωση του ιού εντοπίζεται πλέον σε ηλικιακές ομάδες πέριξ των 30, ακόμα και χαμηλότερα, όπως για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη. Ο κίνδυνος όμως δεν μένει εκεί, καθώς μεταφέρεται στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον, απειλώντας δυσανάλογα τους μεγαλύτερους. Εξ ου και τα χθεσινά μέτρα έριξαν το κέντρο βάρους στα πάρτι και στις συνάξεις της νέας γενιάς. «Στη συγκεκριμένη συγκυρία, ωστόσο, εσείς οι νέοι θα ήταν καλό να μετατρέψετε την ορμή σας σε ευθύνη. Να φανείτε πρωτοπόροι στα δύσκολα. Κάνοντας τρόπο ζωής τη συνέπεια. Και να γίνετε τελικά εσείς παραδείγματα πειθαρχίας για τους μεγαλύτερους».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε σύσκεψη με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας, ώστε να γίνει εκτίμηση της κατάστασης και να συντονιστούν οι δράσεις πανελλαδικά με τις τοπικές κοινωνίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή