ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Οδοιπορικό της «Κ» στην άδεια Αθήνα (εικόνες)

Είναι 3 το πρωί της Κυριακής. Στην πλατεία Συντάγματος επικρατεί νεκρική σιγή, που διακόπτεται μόνο από τη σποραδική διέλευση κάποιων ΙΧ, κυρίως ταξί. Λίγο νωρίτερα, στο κάτω μέρος της πλατείας, ένα μεγάλο κλιμάκιο της Αστυνομίας σταματούσε όσα οχήματα περνούσαν και προχωρούσε σε έλεγχο των επιβατών, αν φέρουν τα απαραίτητα έγγραφα.

Μιλώντας στην «Κ», αστυνομικός που συμμετείχε στον έλεγχο τόνισε ότι από τις 00.30, οπότε και τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση, έχουν επιβληθεί πολλά πρόστιμα σε οδηγούς.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι οι περισσότεροι στους οποίους έγινε έλεγχος είχαν κάποιο έγγραφο, καθώς στην πλειονότητά τους εκείνη την ώρα ήταν εργαζόμενοι στην εστίαση, που αποχωρούσαν από τον τόπο της εργασίας τους.

apagoreysi-kykloforias-odoiporiko-tis-k-stin-adeia-athina-eikones0

apagoreysi-kykloforias-odoiporiko-tis-k-stin-adeia-athina-eikones1

Αρκετά πρόστιμα επιβλήθηκαν και στο αστυνομικό μπλόκο έξω από το Χίλτον. Οι οδηγοί που βρέθηκαν χωρίς κάποιο έγγραφο επικαλέστηκαν αμέλεια, ωστόσο οι αστυνομικοί από την πρώτη στιγμή προχώρησαν σε επιβολή του προστίμου των 150 ευρώ.

apagoreysi-kykloforias-odoiporiko-tis-k-stin-adeia-athina-eikones2

apagoreysi-kykloforias-odoiporiko-tis-k-stin-adeia-athina-eikones3

Στην πλατεία Συντάγματος, στο πρώτο μέρος των ελέγχων, παρέστησαν και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί.

Μιλώντας στην «Κ», εργαζόμενος στο κεντρικό περίπτερο του Συντάγματος, δήλωσε ότι οι εικόνες του θυμίζουν σκηνές από την καραντίνα της περασμένης Άνοιξης, με μια διαφορά: Από τις 00.30 έως τις 02.00 είχε πουλήσει μόνον ένα πακέτο τσιγάρα. Απόλυτη σιγή επικρατούσε και στα ταχυφαγεία που παρέμεναν ανοιχτά. Οι εργαζόμενοι καθάριζαν και δεν είχαν διάθεση για κουβέντες.

Κατεβαίνοντας την Ερμού, οι σκηνές θυμίζουν ταινία καταστροφής. Ένας από τους πλέον πολύβοους δρόμους της Αθήνας είναι απολύτως άδειος και το μόνο που σπάει κάπως αυτό το σκηνικό είναι τα δυνατά φώτα από κάποια καταστήματα, καθώς και οι άνδρες της Αστυνομίας στο ύψος της οδού Νίκης.

apagoreysi-kykloforias-odoiporiko-tis-k-stin-adeia-athina-eikones4

Στην πλατεία Καπνικαρέα ένας ποδηλάτης εμφανίζεται κι αρχίζει να ανεβαίνει την Ερμού. Εκείνη τη στιγμή μοιάζει με εικόνα παράταιρη.

apagoreysi-kykloforias-odoiporiko-tis-k-stin-adeia-athina-eikones5

Στο Μοναστηράκι οι δρόμοι είναι άδειοι, όπως και η πλατεία. Στη γωνία υπάρχουν μερικά ταξί με τους οδηγούς να έχουν πιάσει ψιλή κουβέντα προσπαθώντας να σκοτώσουν το χρόνο. Σε ερώτηση για το τι σκοπεύουν να κάνουν, με δεδομένο ότι υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας, η απάντηση είναι απλή: θα περιμένουν…

apagoreysi-kykloforias-odoiporiko-tis-k-stin-adeia-athina-eikones6

apagoreysi-kykloforias-odoiporiko-tis-k-stin-adeia-athina-eikones7

Το ίδιο είχε απαντήσει νωρίτερα κι ο άνδρας στο περίπτερο του Συντάγματος. Αν δουν ότι η κατάσταση χρονίζει, θα κλείνουν το περίπτερο. Ο ίδιος δήλωσε απαισιόδοξος.

Περί τις 02.30 τα περιπολικά και οι άνδρες της Αστυνομίας είχαν αποχωρήσει από το Σύνταγμα. Μιλώντας στην «Κ», άνδρας της ΕΛ.ΑΣ τόνισε ότι θα υπάρχουν ολονύχτιοι έλεγχοι από περιπολικά σε όλη την Αττική.

Στις 03.18, μια κυρία με κυλιόμενη βαλίτσα διασχίζει την Αμαλίας μπροστά από τη Βουλή. Λίγο νωρίτερα είχε γίνει η αλλαγή φρουράς, που διέκοψε τη σιγή με τους ήχους από τα τσαρούχια των ανδρών της Προεδρικής Φρουράς.

apagoreysi-kykloforias-odoiporiko-tis-k-stin-adeia-athina-eikones8

apagoreysi-kykloforias-odoiporiko-tis-k-stin-adeia-athina-eikones9

Για ώρα από την πλατεία Συντάγματος δεν περνάει κανείς, παρά μόνο κάποια ταξί.

Οι εικόνες είναι πρωτοφανείς. Παραπέμπουν στην καραντίνα του Μαρτίου/Απριλίου, αλλά υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά. Τότε δεν υπήρχε συνολική απαγόρευση κυκλοφορίας. Τώρα επικρατεί νεκρική σιγή.

apagoreysi-kykloforias-odoiporiko-tis-k-stin-adeia-athina-eikones10
Περιπολικά στην πλατεία Συντάγματος

apagoreysi-kykloforias-odoiporiko-tis-k-stin-adeia-athina-eikones11
Άδεια η Βασιλίσσης Σοφίας

apagoreysi-kykloforias-odoiporiko-tis-k-stin-adeia-athina-eikones12
Χωρίς οχήματα ή πεζούς η Βασιλίσσης Σοφίας

apagoreysi-kykloforias-odoiporiko-tis-k-stin-adeia-athina-eikones13
Η οδός Αθηνάς

apagoreysi-kykloforias-odoiporiko-tis-k-stin-adeia-athina-eikones14
Η Βασιλέως Κωνσταντίνου

apagoreysi-kykloforias-odoiporiko-tis-k-stin-adeia-athina-eikones15
Η Βασιλέως Αλεξάνδρου

apagoreysi-kykloforias-odoiporiko-tis-k-stin-adeia-athina-eikones16
Η Βασιλίσσης Σοφίας στον κόμβο του Χίλτον