ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Frontex: Κανένα έγγραφο που να τεκμηριώνει επαναπροωθήσεις

Frontex: Κανένα έγγραφο που να τεκμηριώνει επαναπροωθήσεις

Τη διεξαγωγή έκτακτης σύσκεψης του ευρωπαϊκού οργανισμού Frontex στις 10 Νοεμβρίου προανήγγειλε η αρμόδια επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον, ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση για εσωτερική έρευνα με θέμα φερόμενα περιστατικά επαναπροωθήσεων στο Ανατολικό Αιγαίο.

Αφορμή για την έρευνα αποτελεί, όπως αναφέρει η «Κ», τα πρόσφατα δημοσιεύματα πέντε διεθνών ΜΜΕ, τα οποία εμπλέκουν κοινοτικά μέσα σε επαναπροωθήσεις παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία. Πρόκειται για πρακτική που αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

«Ενημέρωσα την επίτροπο Ιλβα Γιόχανσον ότι εξετάζουμε τις καταγγελίες που διατυπώθηκαν από ειδησεογραφικούς οργανισμούς αναφορικά με τις δραστηριότητές μας στα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας», τόνισε χθες ο εκτελεστικός διευθυντής του Frontex, Φαμπρίς Λετζερί, και πρόσθεσε ότι δεν θα γίνουν ανεκτές παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων. «Παραμένουμε αφοσιωμένοι στην παροχή υποστήριξης στην Ελλάδα στα εξωτερικά της σύνορα, σύμφωνα με την αποστολή μας και το πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου», συμπλήρωσε στη γραπτή δήλωσή του ο Γάλλος επικεφαλής του οργανισμού. 

Στην ίδια ανακοίνωση ο Frontex σπεύδει, πάντως, να διευκρινίσει ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κανένα έγγραφο ή άλλο υλικό που να τεκμηριώνει τυχόν κατηγορίες για παράβαση του νόμου ή του κώδικα δεοντολογίας του Frontex». 

Από την πλευρά του ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης τόνισε με σαφήνεια ότι «η Ελλάδα δεν συμμετέχει στα push-backs».

«Ήμασταν και είμαστε ξεκάθαροι πως η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε υποτιθέμενες επαναπροωθήσεις. Φυλάσσουμε τα σύνορα μας με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Και συνεχίζουμε να διασώζουμε εκατοντάδες μετανάστες κάθε μήνα στα νερά της Μεσογείου. Μετανάστες που γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από αδίστακτους λαθροδιακινητές. Καλωσορίζουμε την απόφαση της Ylva Johansson να ζητήσει τη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της Frontex, για να εξετάσει τους ισχυρισμούς για υποτιθέμενες επαναπροωθήσεις, έτσι ώστε να λάμψει η αλήθεια», ανέφερε ο κ. Μηταράκης.