Σύμφωνοι με τα μέτρα της κυβέρνησης οι πρυτάνεις

Σύμφωνοι με τα μέτρα της κυβέρνησης οι πρυτάνεις

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικοί στα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση των παραβατικών συμπεριφορών εντός των ΑΕΙ δήλωσαν χθες οι πρυτάνεις, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης της Συνόδου Πρυτάνεων, με στόχο την αποτίμηση των πρωθυπουργικών εξαγγελιών. Ολοι μίλησαν για την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η βία στα ΑΕΙ, ύστερα μάλιστα και από τον απόηχο της επίθεσης κατά του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) Δημήτρη Μπουραντώνη. Βέβαια, απαιτείται εξειδίκευση των μέτρων Μητσοτάκη, για κάποια από τα οποία θα πρέπει να μεριμνήσει η πολιτεία αλλά και τα ίδια τα ΑΕΙ. Για τον λόγο αυτό, οι πρυτάνεις θα συστήσουν επιτροπή για την εξειδίκευση των μέτρων.

«Ηταν πολύ σωστή η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να συγκαλέσει τη σύνοδο και να ξεκαθαρίσει ότι η πολιτεία σθεναρά βρίσκεται στο πλευρό μας απέναντι σε κάθε πράξη βίας», ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η σύνοδος συμφωνεί για εξειδικευμένη πανεπιστημιακή φύλαξη των χώρων των ΑΕΙ», όπως και για τον έλεγχο των εισερχομένων στους χώρους τους. Ωστόσο, θεωρεί ότι «η όποια αναγκαία παρέμβαση πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα χωροταξικά δεδομένα κάθε ΑΕΙ».

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε την ίδρυση αστυνομίας πανεπιστημίων, την τοποθέτηση καμερών και κάρτας εισόδου στα ΑΕΙ και την αυστηροποίηση των ποινών για τα σχετικά αδικήματα. Ενδεικτικά, ο πρωθυπουργός περιέγραψε την αστυνομία πανεπιστημίων ως «ένα σώμα το οποίο θα έχει ειδική εκπαίδευση, θα εδρεύει στις σχολές και θα φροντίζει για την αποτροπή εγκληματικών συμπεριφορών μέσα στον χώρο των ΑΕΙ και, όταν απαιτείται, θα ζητεί τη συνδρομή της αστυνομίας». Για το μέτρο αυτό οι πρυτάνεις ζητούν διευκρινίσεις, π.χ. ως προς τα καθήκοντα του σώματος.

Παράλληλα, σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Παιδείας, θα καταρτιστεί ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας των ΑΕΙ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», για την υλοποίηση των μέτρων, όπου κριθεί απαραίτητο, θα υπάρξει ρύθμιση η οποία θα ενταχθεί στον επόμενο νόμο-πλαίσιο για τη λειτουργία των ΑΕΙ. Ωστόσο, η σύνοδος θεωρεί επαρκές το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο για τα ΑΕΙ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή