Κινητοποίηση αναρχικών κατά lockdown

Κινητοποίηση αναρχικών κατά lockdown

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσπάθεια να δημιουργήσουν κίνημα κατά των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό καταβάλλουν συστηματικά τις τελευταίες ημέρες ομάδες αναρχικών. Για σήμερα μάλιστα έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Βικτωρίας «ενάντια στην κρατική διαχείριση του COVID-19». Την προσπάθεια εμφανίζεται να συντονίζει η Ανοικτή Συνέλευση Καταλήψεων. Υπογράφει τις αφίσες και τα φέιγ βολάν που καλούν σε συμμετοχή στην κινητοποίηση με σύνθημα «Δεν θα πάψουμε να προτάσσουμε την ελευθερία με οποιοδήποτε κόστος».  

Σε ΕΛ.ΑΣ. και υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπήρξαν αρχικά σκέψεις η κινητοποίηση να απαγορευθεί με απόφαση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, με το αιτιολογικό ότι υπήρχε αφενός φόβος επεισοδίων και αφετέρου κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού. Τελικά, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, καθώς εκτιμήθηκε ότι τυχόν απαγόρευση θα είχε τα αντίθετα αποτελέσματα, προκαλώντας μεγαλύτερη κινητοποίηση στις τάξεις των αναρχικών. 

Οι δράσεις πάντως των αντιεξουσιαστών ενάντια στα περιοριστικά μέτρα ξεκίνησαν εδώ και περίπου μία εβδομάδα. Το βράδυ του Σαββάτου και το πρωί της Δευτέρας μοίρασαν προπαγανδιστικά φυλλάδια στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Αιόλου, στην οδό Αθηνάς, στις πλατείες Ομονοίας, Εξαρχείων και Μοναστηρακίου, ενώ μικρής κλίμακας συγκεντρώσεις έγιναν το βράδυ του Σαββάτου στα Εξάρχεια και τη Δευτέρα στην Κυψέλη. «Είναι εμφανές πως το κράτος δεν ενδιαφέρεται ούτε για τη ζωή ούτε για την υγεία κανενός και καμίας. Γι’ αυτό δεν πρόκειται να κάτσουμε να μας κάνει μάθημα προστασίας των “πιο ευάλωτων” εκείνος ο μηχανισμός βίας που καθημερινά βάζει σε κίνδυνο θανάτου μετανάστες στον Εβρο, τη Μόρια και το Αιγαίο. Ο ίδιος μηχανισμός βίας επιτρέπει στους εργοδότες να δολοφονούν εργάτες στα κάτεργά τους», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε φυλλάδιο που διανέμεται και αναρτήθηκε στο Athens Indymedia. 

Τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις των αναρχικών, καθώς υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο οι αντιδράσεις να αποκτήσουν μαζικό χαρακτήρα. Κάτι τέτοιο συνέβη πρόσφατα στην Ιταλία, όπου χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία και σε βανδαλισμούς καταστημάτων, αντιδρώντας στα μέτρα για τον περιορισμού του κορωνοϊού. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή