Οι «σκληροί δείκτες» και το ΕΣΥ

Οι «σκληροί δείκτες» και το ΕΣΥ

οι-σκληροί-δείκτες-και-το-εσυ-561159250

Στην πιο καθοριστική καμπή της μάχης με τον κορωνοϊό εισήλθε η χώρα μας. Οι ειδικοί επιστήμονες αναμένουν με αγωνία τις πρώτες ενδείξεις ότι τα μέτρα αποδίδουν, ειδικά στον αριθμό των νοσηλειών στις ΜΕΘ και των θανάτων ασθενών με COVID-19. Την ίδια στιγμή, το προσωπικό των νοσοκομείων και οι υγειονομικές αρχές πασχίζουν να κρατήσουν το ΕΣΥ όρθιο μπροστά σε αυτό το πρωτόγνωρο κύμα εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό, το οποίο ήδη έχει φέρει στα όριά τους τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.

Οι «σκληροί δείκτες» και το ΕΣΥ-1

«Θα μπορούμε να πούμε ότι τα νέα μέτρα αποδίδουν μόλις αρχίσουμε να βλέπουμε μειώσεις στους λεγόμενους “σκληρούς δείκτες”, δηλαδή τις νοσηλείες, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους», αναφέρει στην «Κ» η καθηγήτρια Υγιεινής – Επιδημιολογίας Παγώνα Λάγιου, η οποία καταδεικνύει ως ένα κακό σενάριο να δούμε εικόνες παρόμοιες με αυτές που καταγράφηκαν σε νοσοκομεία του εξωτερικού κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. «Μεγαλύτερη υπευθυνότητα από αυτή που επιδεικνύουν αρκετοί συμπολίτες μας» στην τήρηση των μέτρων, ζητεί ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής Γιάννης Τούντας, ο οποίος τονίζει ότι «στην αντίθετη περίπτωση, το δεύτερο κύμα της πανδημίας θα μετατραπεί σε τσουνάμι και τότε θα αναγκαστούμε να μπούμε σε πολύ πιο αυστηρό και μεγαλύτερης διάρκειας lockdown, με ανυπολόγιστες ζημίες». Για το ενδεχόμενο να χρειαστούν και πρόσθετα μέτρα, «δύσκολα και πρωτόγνωρα», προειδοποιεί ο ομότιμος καθηγητής Δημόσιας Υγείας Τάκης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος καλεί το πολιτικό σύστημα «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να επικρατήσει η συναίσθηση της κατάστασης και να βρεθούν τώρα οι μηχανισμοί διακομματικής συνεννόησης». «Το καλό ή το κακό σενάριο καθορίζεται από το πόσο θα μειώσουμε τις επαφές μας και ειδικά αυτές που αφορούν στενή προσωπική επαφή», επισημαίνει στην «Κ» ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής Δημήτρης Παρασκευής. Η τήρηση των μέτρων μπορεί να γίνει πιο εύκολη εάν όλοι αναλογιστούν ότι η πανδημία αυτή έχει αρχή, μέση και τέλος. Η έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για τη μετά COVID-19 εποχή θα γίνει τον Ιανουάριο, οπότε εκτιμάται να φθάσουν οι πρώτες δόσεις εμβολίων έναντι του κορωνοϊού. Πρώτα θα εμβολιαστεί το υγειονομικό προσωπικό, θα ακολουθήσουν τα Σώματα Ασφαλείας, τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης (π.χ. φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία) και οι ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα). Εν συνεχεία θα εμβολιαστεί ο υπόλοιπος πληθυσμός. Τα εμβόλια για τον κορωνοϊό που αναπτύσσονται είναι –τουλάχιστον προς το παρόν– μόνο για ενηλίκους. Ο εμβολιασμός θα γίνει σε ειδικά εμβολιαστικά κέντρα που θα δημιουργηθούν ανά τη χώρα σε δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Οπως τόνισε στην «Κ» ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος συμμετέχει στη διευθύνουσα επιτροπή της Ε.Ε. για τις κοινές προμήθειες των εμβολίων έναντι του κορωνοϊού, «ο στόχος μας είναι να καλυφθεί με εμβόλιο το σύνολο του πληθυσμού. Η Ε.Ε. έχει αναπτύξει χαρτοφυλάκιο προϊόντων για να διασφαλιστούν επαρκείς ποσότητες για κάθε χώρα, λαμβάνοντας υπόψη το ρίσκο από μια ενδεχόμενη αποτυχία στην ανάπτυξη κάποιου εμβολίου, τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών και τις διαφορετικές τεχνολογίες ανάπτυξής τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή