ΣτΕ: «Ναι» στην απαγόρευση των συγκεντρώσεων

ΣτΕ: «Ναι» στην απαγόρευση των συγκεντρώσεων

Το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Γ. Βαρουφάκη για ανάκληση των απαγορευτικών μέτρων

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για λόγους που σχετίζονται με το δημόσιο συμφέρον και πρωτίστως με την προστασία της δημόσιας υγείας, το ανώτατο δικαστήριο, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τα αιτήματα που υπέβαλαν το κόμμα ΜΕΡΑ25, σωματεία για τα δικαιώματα του ανθρώπου και απλοί πολίτες, ζητώντας την ακύρωση της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων ενόψει της επετείου της 17 Νοεμβρίου.

Το ανώτατο δικαστήριο με τη διαδικασία της προσωρινής διαταγής, όπως του είχε ζητηθεί από τους αιτούντες, οδηγήθηκε σε απόρριψη και επί της ουσίας σε νομιμοποίηση των απαγορευτικών μέτρων, τα οποία έχουν προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση, ενώ συνταγματολόγοι, νομικοί επιστήμονες και σύσσωμος ο δικηγορικός κόσμος (με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων όλης της χώρας) έχουν ταχθεί υπέρ της συνταγματικότητας της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων.

Το θέμα των απαγορεύσεων προσέλαβε διαστάσεις με την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που τάχθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας και ζήτησε την ανάκληση της απαγορευτικής διαταγής του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιδρώντας στο γενικό της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων σε όλη τη χώρα και από τις 15 ως και τις 18 του μηνός.

Δύο μέλη όμως της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ο Δημήτριος Φούκας και η Ελευθερία Κώνστα με ξεχωριστή ανακοίνωση τους έκαναν λόγο «για καταρράκωση της Ενώσεως Δικαστών και για εκτροπή από το ρόλο της», ενώ σημείωσαν πως με την ανακοίνωση της πλειοψηφίας «η Ένωση μετέχει στην πολιτική διαμάχη και μάλιστα με ρόλο ηγετικό».

Υπέρ της συνταγματικότητας των μέτρων της Ελληνικής Αστυνομίας τάχθηκαν επίσης με δηλώσεις τους καθηγητές του συνταγματικού δικαίου, μεταξύ των οποίων, Ευάγγελος Βενιζέλος και οι ομότιμοι Νίκος Αλιβιζάτος και Αντώνης Μανιτάκης και άλλοι, που τοποθετήθηκαν υπέρ της νομιμότητας και συνταγματικότητας των απαγορεύσεων για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή