Συγκεντρώσεις και επεισόδια με φόντο την απαγόρευση λόγω Covid-19

Συγκεντρώσεις και επεισόδια με φόντο την απαγόρευση λόγω Covid-19

Χρήση χημικών και προσαγωγές στο κέντρο της Αθήνας.

5' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένταση σημειώθηκε στο κέντρο της Αθήνας, το μεσημέρι της Τρίτης, ανάμεσα σε διαδηλωτές του ΚΚΕ και δυνάμεις της αστυνομίας με αφορμή την 47η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Η «Κ» παρακολουθεί και καταγράφει λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις

Επεισόδια

Ειδικότερα, το μεσήμερι της Τρίτης, μέλη του ΚΚΕ που βρίσκονταν στα Προπύλαια συγκρούστηκαν με αστυνομικούς στην Πανεπιστημίου, οι οποίοι έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να τους απωθήσουν.

Παράλληλα, έγιναν προσαγωγές στην πλατεία Κοραή. Μάλιστα βουλευτές του ΚΚΕ που βρίσκονταν στο σημείο προσπάθησαν να μιλήσουν με τον αστυνομικό διευθυντή Αθηνών με αίτημα να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες. Λίγο αργότερα, οι προσαχθέντες από το ΚΚΕ αφέθηκαν ελεύθεροι. Σε δήλωσή του, ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατήγγειλε προπηλακισμούς μελών του κόμματος.

Στο μεταξύ, διαδηλωτές του ΚΚΕ παρέμεναν στην Πανεπιστημίου, ενώ η ΕΛ.ΑΣ επιχείρησε με τη χρήση των οχημάτων εκτόξευσης νερού και με ρίψη δακρυγόνων, να διαλύσει τη συγκέντρωση, απωθώντας τους διαδηλωτές προς την Ομόνοια και κατόπιν προς το Μεταξουργείο.

Στην πλατεία Κοραή βρίσκονταν και μέλη της «Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή», αλλά και της Οργάνωσης Μαχητικού Αντιφασισμού. 

Συγκεντρώσεις και επεισόδια με φόντο την απαγόρευση λόγω Covid-19-1
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

Συγκεντρώσεις και επεισόδια με φόντο την απαγόρευση λόγω Covid-19-2
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

Ανακοίνωση ΚΚΕ

Το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, καταδικάζει «το σημερινό όργιο κυβερνητικού αυταρχισμού, αστυνομικής βίας και καταστολής». «Απέναντι σε μια συγκέντρωση που τηρούσε υποδειγματικά τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση και η Αστυνομία απάντησαν με αναίτιες και απρόκλητες επιθέσεις, προπηλακισμούς βουλευτών και στελεχών του ΚΚΕ, του ίδιου του γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, δεκάδες προσαγωγές και τραυματισμούς διαδηλωτών» επισημαίνει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

«Η κυβέρνηση έχει ιστορικές και εγκληματικές ευθύνες. Αποδείχτηκε περίτρανα ότι η προστασία απ’ την πανδημία ήταν μόνο το πρόσχημα, αφού οι πρώτοι που αγνόησαν προκλητικά τα μέτρα προστασίας ήταν η κυβέρνηση, το κράτος και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι πλέον προφανής και στον πιο δύσπιστο. Θέλει, πίσω απ’ το σκηνικό σύγκρουσης που στήνει, να κρύψει τις ευθύνες της για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας και για την έλλειψη των αναγκαίων μέτρων, που στοιχίζουν καθημερινά σε χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες θανάτους. Ήθελε, επίσης, με πρόσχημα την πανδημία να ξεμπερδέψει με το αγωνιστικό και εξεγερτικό μήνυμα του Πολυτεχνείου» προσθέτει η ανακοίνωση.

«Έφαγε τα μούτρα της! Ο κυβερνητικός αυταρχισμός και οι απαγορεύσεις ακυρώθηκαν στην πράξη. Και η συγκέντρωση έγινε και η πορεία έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία. Και μάλιστα με την υποδειγματική τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Εδώ και τώρα να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι προσαχθέντες. Η κυβέρνηση θα μας βρίσκει κάθε μέρα μπροστά της, στον αγώνα για υγεία, ζωή, δουλειά με δικαιώματα» υπογραμμίζει, καταλήγοντας το ΚΚΕ.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα της μεταπολιτευτικής μας δημοκρατίας. Στις σημερινές δραματικές συνθήκες πανδημίας, ζητήθηκε από την Κυβέρνηση ο εορτασμός να γίνει χωρίς πορεία, με την κατάθεση στεφάνων. Η Αστυνομία απαγόρευσε τις συναθροίσεις με περισσότερα από 4 άτομα.

Σήμερα το πρωί στο πάρκο Ελευθερίας τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΚΚΕ έκαναν εκδηλώσεις και κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο του ΕΑΤ ΕΣΑ, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και παραβιάζοντας την απαγόρευση.

Το ΚΚΕ συγκέντρωσε και 200 περίπου άτομα εμπρός από το σταθμό του μετρό στο Μέγαρο Μουσικής για να κατευθυνθεί προς την αμερικάνικη Πρεσβεία. Η Αστυνομία δεν το επέτρεψε. Τα άτομα προσήλθαν χρησιμοποιώντας παραπλανητικά sms. Η Αστυνομία ανέφερε στους διοργανωτές ότι η συγκέντρωση είναι παράνομη και ζήτησε τη διάλυσή της. Έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα γίνει σε λίγα λεπτά, γι’ αυτό δεν επενέβη εξαντλώντας κάθε όριο ανοχής.

Αργότερα στο κέντρο της Αθήνας, εντελώς απρόκλητα το ΚΚΕ συγκέντρωσε περίπου 1.500 άτομα στα Προπύλαια και προσπάθησε να κάνει πορεία. Η Αστυνομία ζήτησε επανειλημμένα την αποχώρηση. Με διάφορα προσχήματα για παρουσία εισαγγελέα – που ήταν ήδη ενήμερος – και διαμαρτυρίες για «σκισμένα πουκάμισα» οι διαδηλωτές δεν υποχώρησαν.

Η Αστυνομία χωρίς κανένα «όργιο αστυνομικής βίας», αλλά εφαρμόζοντας το νόμο που ισχύει για όλους τους πολίτες, χρησιμοποίησε μέτρα και μεθόδους διάλυσης με κλιμάκωση. Με τελευταία, αλλά αναγκαία, τη ρίψη χημικών.

Τα γεγονότα είναι καταγεγραμμένα και θα δοθούν στη δημοσιότητα.

Οι διαδηλωτές διαλύθηκαν και επανασυγκεντρώθηκαν.

Έγιναν προσαγωγές και ακολουθούνται οι νόμιμες διαδικασίες.

Η σημερινή μέρα δεν είναι ένα παιχνίδι για να ξεπεράσουμε την απαγόρευση. Ο κορωνοϊός δεν αφήνει τέτοια περιθώρια, παρά μόνο σε ασυνείδητους. Όσοι αδιαφορούν με τις πράξεις τους για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, δείχνουν αντικοινωνική συμπεριφορά και περιφρόνηση γι αυτούς που δίνουν μάχη για τη ζωή στα νοσοκομεία.

Το πρωί η Αστυνομία σε ελέγχους βρήκε κράνη, κοντάρια, μάσκες. Αυτοί που τα κατείχαν, θα έπρεπε να είναι οι μοναδικοί παραβάτες σήμερα.

Η Αστυνομία θα συνεχίσει ολόκληρη τη μέρα, όπως και κάθε μέρα, να προστατεύει τη δημόσια υγεία και να εφαρμόζει το νόμο. Με τη μέγιστη δυνατή ανοχή. Αλλά και με μια μεγάλη κόκκινη γραμμή. Τη νομιμότητα και την δημόσια υγεία. Στη συνέχεια το λόγο έχει η δικαιοσύνη και η κρίση των πολιτών».

Συγκεντρώσεις και επεισόδια με φόντο την απαγόρευση λόγω Covid-19-3
kathimerini.gr

Ένταση σε διάφορα σημεία της Αθήνας

Πάνω από 100 προσαγωγές έχουν γίνει από τις αστυνομικές δυνάμεις μέχρι στιγμής σε διάφορα σημεία της Αθήνας, για παραβιάσεις της απαγόρευσης συναθροίσεων, ενώ ένταση και κυνηγητό σημειώθηκε σε διάφορα σημεία της Αθήνας, με τελευταία στα Σεπόλια, όπου πραγματοποίησαν συγκέντρωση μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Νωρίτερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, σημειώθηκε ένταση και μικροεπεισόδια, γύρω από το Άλσος Καισαριανής, όπου κατέληξε πορεία αντιεξουσιαστών, η οποία ξεκίνησε από τον Βύρωνα, καθώς και στον Σταθμό Λαρίσης.

Οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται παντού από το πρωί, διέλυσαν τις συγκεντρώσεις και προχώρησαν σε προσαγωγές.

Οι προσαχθέντες οδηγούνται στην Ασφάλεια Αττικής όπου εξετάζονται.

Σημειώνεται, πως λίγο νωρίτερα αφέθηκαν ελεύθερα επτά άτομα που είχαν προσαχθεί από την οδό Πανεπιστημίου, κατά την επέμβαση της Αστυνομίας στη συγκέντρωση μελών του ΚΚΕ. 

Υπενθυμίζεται ότι εξελίχθηκαν συμβολικές ενέργειες με φόντο την απαγόρευση- Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ και δείτε το πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό

Βρέθηκαν κοντάρια σε I.X.

Νωρίτερα, σε ελέγχους, αλλά και προσαγωγές, προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία στο κέντρο της Αθήνας. Ανάμεσα στους προσαχθέντες είναι και ο οδηγός οχήματος, εντός του οποίου, κατά τη διάρκεια ελέγχου, εντοπίστηκαν κοντάρια, κράνη και αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο οδηγός του οχήματος είχε συλληφθεί παλαιότερα για συμμετοχή στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας».

Δρακόντεια μέτρα

Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη βρίσκονται από νωρίς το πρωί τα επιχειρησιακά σχέδια της Αστυνομίας.

Με περισσότερους από 5.000 αστυνομικούς, τα ειδικά θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού («Αίαντες»), ελικόπτερα και drones τα μέτρα κρίνονται ως δρακόντεια, ενώ αυξημένη αστυνομική παρουσία υπάρχει στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, σε πρεσβείες, σε δημόσια κτίρια, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

Κλειστοί σταθμοί του Μετρό

Στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας και με εντολή της αστυνομίας, έκλεισε και ο σταθμός «Μεταξουργείο» του μετρό.

Από τις 12.00 είχαν κλείσει οι σταθμοί:

  • Ομόνοια,
  • Πανεπιστήμιο,
  • Σύνταγμα,
  • Ευαγγελισμός,
  • Μέγαρο Μουσικής.

Οι συρμοί του μετρό διέρχονται χωρίς να πραγματοποιούν στάσεις στους παραπάνω σταθμούς.

Επίσης, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τέθηκαν σε ισχύ σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή