Εμβολιασμός με ραντεβού

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατόπιν ραντεβού, σε εμβολιαστικά κέντρα και με προτεραιότητα στους υγειονομικούς, στα άτομα άνω των 65 ετών και σε όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα, θα γίνει στη χώρα μας δωρεάν ο εμβολιασμός του πληθυσμού έναντι της COVID-19. 

Χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους παρουσίασαν το σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19 και κάλεσαν τους πολίτες να αρχίσουν να σκέφτονται θετικά για τον εμβολιασμό. 

Διευκρίνισαν ωστόσο ότι τα εμβόλια «είναι μεγάλο όπλο αλλά δεν αποτελεί το άπαν», που σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε μέτρα ατομικής προστασίας για αρκετό χρόνο ακόμα.

Οπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, στην Ελλάδα η παράδοση των εμβολίων θα γίνει ταυτόχρονα με τις άλλες χώρες της Ε.Ε., στην ίδια αναλογία δόσεων με βάση τον πληθυσμό της κάθε χώρας, και θα ισχύει η ίδια τιμή (στην κάλυψη του κόστους θα συμβάλει και η Ε.Ε.).

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα δημιουργηθούν ανά την Ελλάδα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τα οποία θα λειτουργούν σε πρωινή και απογευματινή βάρδια, έξι ημέρες την εβδομάδα (πλην Κυριακής) και θα μπορούν να εμβολιάσουν 2.117.440 πολίτες τον μήνα. 

Στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής θα δημιουργηθούν 245 εμβολιαστικά κέντρα, στην 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αγαίου 135, στην 3η ΥΠΕ Μακεδονίας 123, στην 4η ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης 129, στην 5η Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας 144, στην 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας 176 και στην 7η ΥΠΕ Κρήτης 66. Πρώτα θα εμβολιαστούν σε 136 νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και άλλες υγειονομικές δομές της χώρας οι υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και εν συνεχεία ο γενικός πληθυσμός. 

Ο εμβολιασμός εργαζομένων και φιλοξενουμένων σε οίκους ευγηρίας θα πραγματοποιηθεί με τη συμβολή 65 κινητών μονάδων υγείας, το προσωπικό του ΕΟΔΥ θα αναλάβει τον εμβολιασμό προσφύγων και μεταναστών στα σχετικά κέντρα φιλοξενίας και το προσωπικό μονάδων υγείας τον εμβολιασμό στα 35 σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.  

«Κανείς αμέτοχος»

«Να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε θετικά για τον εμβολιασμό», είναι το μήνυμα που έστειλε η κ. Θεοδωρίδου, που τόνισε πως «το ελπίζαμε να έρθει και φτάσαμε κοντά στο σημείο αυτή η ελπίδα να πραγματοποιηθεί. Σε αυτό το σημείο δεν πρέπει να μείνει κανείς αμέτοχος». Οπως άλλωστε σημείωσε, εάν γίνει αυτό, «θα έχουμε νικήσει άλλο ένα λοιμώδες νόσημα του 21ου αιώνα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή