Πώς ο ιός εξαπλώθηκε στην Ιεραρχία

Πώς ο ιός εξαπλώθηκε στην Ιεραρχία

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθολική αγωνία και οι ευχές όλων, για να βγει νικητής και από αυτή τη μάχη, συνοδεύουν την περιπέτεια του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, αφότου διεγνώσθη θετικός στον κορωνοϊό και εισήχθη στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Οπως ήταν φυσικό, η εξέλιξη πυροδότησε αντιδράσεις για την ευρύτερη στάση της Εκκλησίας έναντι του κορωνοϊού, αν και ο Αρχιεπίσκοπος είχε ταχθεί ευθύς εξαρχής υπέρ της τήρησης των μέτρων της πολιτείας κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, το χρονικό μάλλον έχει αρχή στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου από τις 4 έως τις 6 Νοεμβρίου. Κατόπιν αυτής, σήμανε συναγερμός, καθώς στη συνεδρίαση μετείχε μητροπολίτης που διεγνώσθη θετικός στον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να τεθούν σε καραντίνα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και όλα τα μέλη της ΔΙΣ. Ο Αρχιεπίσκοπος είχε διαγνωσθεί αρνητικός στο rapid test και στις μοριακές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε και μετά το πέρας των εργασιών της ΔΙΣ και πριν από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο διαγνώσθηκε θετικός στην προγραμματισμένη εξέταση την περασμένη Δευτέρα. Χθες, καθώς εμφάνισε ήπια συμπτώματα, κρίθηκε σκόπιμο να εισαχθεί στον «Ευαγγελισμό», αρχικά σε θάλαμο αρνητικής πίεσης και στη συνέχεια σε μονάδα αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ) στον 9ο όροφο, για καθαρά προληπτικούς λόγους λόγω ηλικίας – είναι 82 ετών. Θεράπων ιατρός, η κ. Αναστασία Κοτανίδου.

Πώς ο ιός  εξαπλώθηκε  στην Ιεραρχία-1
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε ταχθεί εξαρχής υπέρ της τήρησης των μέτρων της πολιτείας κατά της διασποράς του κορωνοϊού (φωτ. INTIME NEWS).

«Θα υπερνικήσουμε»

«Μετέχω και προσωπικά ως ποιμένας στη δοκιμασία που αφορά σε χιλιάδες αδελφούς μας στην πατρίδα μας και σε εκατομμύρια σε ολόκληρη την οικουμένη. Μετέχω στην αγωνία και στον πόνο και στον φόβο όλων, που με την πίστη μας στον Θεό όλοι θα υπερνικήσουμε», ήταν η δήλωση του Αρχιεπισκόπου σε συνεργάτες του πριν εισαχθεί στο νοσοκομείο, τονίζοντας την υποχρέωση όλων να τηρούμε ευλαβικά τους κανόνες και τα μέτρα των αρμόδιων υγειονομικών αρχών.

Ωστόσο, η ασθένεια του Αρχιεπισκόπου ενέτεινε την ανησυχία στην Εκκλησία για τα κρούσματα, αλλά και τις ενστάσεις για τον χειρισμό του θέματος από μητροπολίτες. Συγκεκριμένα, για τη διασπορά του ιού μεταξύ των ιεραρχών της ΔΙΣ πολλοί θεωρούν «ένοχο» το γεύμα που παρετέθη μετά τη ΔΙΣ από ιεράρχη. Για ποιο λόγο έγινε εν μέσω καραντίνας; Επειτα από αυτό, θετικά διεγνώσθησαν ακόμη τρία μέλη της ΔΙΣ αλλά και στελέχη της Αρχιεπισκοπής. Βέβαια, ουδείς μπορεί να γνωρίζει ποιος «έφερε» τον ιό στους μητροπολίτες (κάποιοι λένε ιερέας, ορισμένοι μέλος της ομάδας catering που φρόντισε τα του γεύματος, άλλοι λένε για ιεράρχη).

Επίσης, εγείρεται θέμα διαφάνειας. Παρότι ορισμένοι μητροπολίτες δήλωσαν ότι έχουν ασθενήσει, υπάρχουν άλλοι που δεν το έχουν δημοσιοποιήσει, με αποτέλεσμα να μη γίνεται καν ιχνηλάτηση των επαφών τους από τον ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις ιεράρχες στη Βόρεια Ελλάδα είναι θετικοί χωρίς να το έχουν δημοσιοποιήσει. Ολοι επικαλούνται λόγους προσωπικών δεδομένων. «Ομως η φημολογία λειτουργεί αρνητικά και ισοπεδωτικά, ενισχύοντας τη δυσπιστία, την ίδια στιγμή που από την πρώτη στιγμή η Εκκλησία άφησε ακάλυπτους όσους κινούν θεωρίες συνωμοσίας για τον κορωνοϊό», ανέφερε χθες στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος. «Το κουκούλωμα παραπέμπει σε σκάνδαλο», προσθέτει εκκλησιαστική πηγή. 

Τέλος, παρότι ο συναγερμός έληξε γρήγορα, ανησυχία υπήρξε και για τον πρωθυπουργό, καθώς ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε το Σάββατο 14 Νοεμβρίου με τον Αρχιεπίσκοπο. Η συνάντηση έγινε ύστερα από αίτημα του κ. Ιερωνύμου με θέμα τα μέτρα για τις εκκλησίες ενόψει Χριστουγέννων. Αίτημα της Ιεραρχίας είναι οι ναοί να ανοίξουν, με συγκεκριμένο αριθμό πιστών μέσα στον ναό. Ωστόσο, υπάρχουν μητροπολίτες, κυρίως από το λεγόμενο «χριστοδουλικό μπλοκ», που θεωρούν ότι η Εκκλησία πρέπει να έχει αυστηρή θέση έναντι της κυβέρνησης που έχει αποφασίσει το κλείσιμο των ναών έως τώρα.

Διαβάστε επίσης

Το νέο ιατρικό ανακοινωθέν για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή