Εθελοντικά νοσηλεύτριες στη Θεσσαλονίκη

Εθελοντικά νοσηλεύτριες στη Θεσσαλονίκη

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης τα κινητά τηλέφωνα δύο έμπειρων νοσηλευτριών από το νοσοκομείο των Χανίων, η μία εξ αυτών με πορεία 20 ετών σε μονάδα εντατικής θεραπείας, χτυπούσαν ακατάπαυστα στη διαδρομή μέχρι το αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Ευγενικά απέρριπταν τα διαδοχικά δημοσιογραφικά αιτήματα για συνεντεύξεις. Είχαν ανταποκριθεί άμεσα, μέσα σε λίγες ώρες, στο κάλεσμα για ενίσχυση νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, η οποία μέχρι στιγμής δοκιμάζεται όσο καμία άλλη πόλη της Ελλάδας στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Δεν ήθελαν όμως τα φώτα της δημοσιότητας να στραφούν πάνω τους, τη στιγμή που και άλλοι συνάδελφοί τους δίνουν εδώ και καιρό μάχη στην πρώτη γραμμή κατά της νόσου COVID-19.

Στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου συνάντησαν και άλλες νοσηλεύτριες από το Ρέθυμνο, οι οποίες τις περίμεναν για να αναχωρήσουν μαζί για τον ίδιο σκοπό. Πριν από την επιβίβασή τους έκαναν κάποιες σύντομες δηλώσεις στις κάμερες που είχαν στηθεί στην είσοδο του αεροδρομίου για να τις ξεπροβοδίσουν. «Θεωρήσαμε καθήκον μας να βοηθήσουμε τους συναδέλφους μας στην πάνω Ελλάδα. Ηταν μια απόφαση που την πήραμε τη στιγμή που μας ρώτησαν, γιατί ξέρουμε ότι μπορεί να ήταν σε αυτή τη θέση κάποιος δικός μας άνθρωπος και να χρειαζόταν να δώσουμε εμείς βοήθεια. Για αυτό ορκιστήκαμε πριν από αρκετά χρόνια. Ζητάμε από τον κόσμο να τηρούν τα μέτρα, να ακούν τους ειδικούς. Εύχομαι όλα να πάνε καλά», είπε η Ευαγγελία Αποκορωνιωτάκη από το νοσοκομείο του Ρεθύμνου. «Πώς δεν υπάρχει φόβος! Αλλά πιστεύω ότι οφείλουμε να το κάνουμε», πρόσθεσε.

«Η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη. Και πιστεύω πως εάν είχαν ανάγκη και τα Χανιά, η Θεσσαλονίκη θα μας βοηθούσε, και όλη η υπόλοιπη Ελλάδα. Υπάρχει αλληλεγγύη, μεταξύ μας το νοσηλευτικό προσωπικό καταλαβαινόμαστε, τα είχαμε βιώσει ήδη, ήμασταν σε κλινικές COVID», δήλωσε η συνάδελφός της Ανθή Καρυοφύλλη. 

Χθες το πρωί οι νοσηλεύτριες της Κρήτης τέθηκαν άμεσα στη διάθεση του «Ιπποκράτειου» νοσοκομείου και κάλυψαν κενά που υπήρχαν λόγω των αυξημένων αναγκών. Οπως φάνηκε, αυτή ήταν μόνο η αρχή. Στο κάλεσμα για ενίσχυση της Θεσσαλονίκης ανταποκρίθηκαν και άλλες νοσηλεύτριες από διαφορετικά σημεία της χώρας που δεν αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή ανάλογο φόρτο περιστατικών κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας. 

Χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι άλλες 23 πρόκειται να μεταβούν στα νοσοκομεία της πόλης. Οι έξι από το Αργος, πέντε από την Κομοτηνή, πέντε από Κόρινθο, τρεις από Κέρκυρα, ισάριθμες από Ιωάννινα και μία από τη Σπάρτη. Σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Δημήτρη Τσαλικάκη, εκτός από νοσηλευτικό προσωπικό αναμένεται να φτάσουν το επόμενο διάστημα στη Θεσσαλονίκη εθελοντικά και γιατροί, καθώς και φυσικοθεραπευτές και βοηθοί ακτινολόγου. Η στελέχωση μονάδων ΜΕΘ με εξειδικευμένο προσωπικό είναι επιτακτική ανάγκη αυτό το διάστημα όσο αυξάνεται εκθετικά ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση. Χθες οι διασωληνωμένοι ασθενείς έφτασαν τους 499 σε όλη τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή