Αλκ. Βατόπουλος: Χρειαζόμαστε lockdown τύπου Γουχάν

Αλκ. Βατόπουλος: Χρειαζόμαστε lockdown τύπου Γουχάν

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tη λήψη αυστηρότερων μέτρων, αντίστοιχα με εκείνα που λήφθηκαν στη Γουχάν, για την ανάσχεση του κορωνοϊού πρότεινε ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Περιμέναμε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα υπάρξει μια μείωση, ωστόσο τα κρούσματα επιμένουν» σχολίασε ο κ. Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και σημειώνοντας ότι έχει αρχίσει να ελαττώνεται ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, αλλά ακόμη «είμαστε πολύ ψηλά».

Όπως είπε, χαρακτηριστικό της επιδημίας είναι η διασπορά του ιού, που υπάρχει ήδη από τον Αύγουστο. «Γι’ αυτόν τον λόγο χρειάζεται αυστηρότερο lockdown, όμοιο με εκείνο που εφαρμόσθηκε στην Κίνα» υποστήριξε.

«Να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να λειτουργούμε κάθε μέρα σαν να είναι Κυριακή. Ένα lockdown τύπου Γουχάν, για δύο εβδομάδες, θα μπορούσε να αποσυρμφορήσει την κατάσταση και να ανακόψει τη μετάδοση του ιού» υπογράμμισε και πρόσθεσε πως αν συνεχίσουμε έτσι, θα θρηνήσουμε θύματα «που δεν όφειλαν να πεθάνουν, με την έννοια ότι δεν θα μπορούν να νοσηλευτούν».

Στη Γουχάν, όπως ανέφερε ο κ. Βατόπουλος, ένας άνθρωπος έβγαινε μία φορά την εβδομάδα, για να πάει να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ. «Το ίδιο πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα» επεσήμανε και σύστησε την έξοδο ενός ατόμου, για μία ώρα, κάθε τρεις ημέρες, προκειμένου να ψωνίζει και να επιστρέφει σπίτι του. «Ίσως αυτή η εφαρμογή πολύ αυστηρών μέτρων αποφορτίσει τη μετάδοση του ιού» συμπλήρωσε. 

«Σπανίως λέω την προσωπική άποψη μου, αλλά νομίζω ότι πρέπει να γίνουμε πιο αυστηροί» κατέληξε, τονίζοντας, ωστόσο, ότι δεν γνωρίζει «αν και κατά πόσο είναι εφικτή η άμεση εφαρμογή τέτοιων μέτρων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή