ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χ. Γώγος: Νωρίς να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων

Χ. Γώγος: Νωρίς να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων

Είναι νωρίς να μιλάμε για οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων περιορισμού, αν δεν εξασφαλίσουμε τη μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας, δήλωσε το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος το βράδυ του Σαββάτου, στη σκιά του αρνητικού ρεκόρ των 108 θανάτων και των 522 διασωληνωμένων.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Γώγος σημείωσε ότι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή αποτελεί η αποτελεσματική αντιμετώπιση των ασθενών.

Όπως τόνισε, παρατηρείται «επιπέδωση» της καμπύλης των κρουσμάτων, ωστόσο η αντανάκλασή της στην ελάττωση του αριθμού των νοσηλευομένων θα ακολουθήσει πιθανώς μία εβδομάδα αργότερα, δεδομένου ότι χρειάζονται περίπου επτά με 10 ημέρες προκειμένου να εκδηλωθούν βαριά συμπτώματα της COVID-19.

Ο κ. Γώγος χαρακτήρισε κρίσιμη την επόμενη εβδομάδα, εκτιμώντας ότι αν παρατηρηθεί πτώση της καμπύλης στα 1.000 με 2.000 κρούσματα, θα μπορούσε να εκκινήσει η συζήτηση για χαλάρωση των πρώτων μέτρων, αρχίζοντας από τα σχολεία.

Με βάσει τις εκτιμήσεις, όπως είπε, η πρώτη χαλάρωση του lockdown θα μπορούσε να τοποθετηθεί χρονικά περί τις 15 Δεκεμβρίου.

Αρνητικό ρεκόρ με 108 θανάτους

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο καταγράφηκε αρνητικό ρεκόρ με 108 θανάτους από επιπλοκές του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Βάσει των στοιχείων του ΕΟΔΥ, τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 2.311 νέα κρούσματα, μειωμένα σε σύγκριση με τα 2.581 της Παρασκευής και τα 3.227 της Πέμπτης.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 522 ασθενείς, έναντι 519 την Παρασκευή και 499 την Πέμπτη. Πρόκειται επίσης για τον υψηλότερο αριθμό διασωληνωμένων από την εμφάνιση της πανδημίας στην Ελλάδα.

Βασικό σενάριο η παράταση του lockdown

Με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση και τους ημερήσιους απολογισμούς κρουσμάτων και θανάτων να μην έχουν περιοριστεί στον επιθυμητό βαθμό, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η ερχόμενη και τρίτη εβδομάδα του lockdown πρόκειται να είναι καταλυτικής σημασίας.

«Δεν έχει μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο», ειδικά στη βόρειο Ελλάδα, τόνισε την Παρασκευή, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Ο ίδιος επισήμανε ότι «χρειάστηκαν νέα μέτρα στις χερσαίες πύλες εισόδου της χώρας».

Σημειώνεται ότι η πληρότητα των κλινών Εντατικής COVID αυξάνεται επικίνδυνα σε όλη την επικράτεια, ξεπερνώντας την Παρασκευή το 80%.