Βασικό σενάριο η παράταση του lockdown

Βασικό σενάριο η παράταση του lockdown

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση και τους ημερήσιους απολογισμούς κρουσμάτων και θανάτων να μην έχουν περιοριστεί στον επιθυμητό βαθμό, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η ερχόμενη και τρίτη εβδομάδα του lockdown πρόκειται να είναι καταλυτικής σημασίας.

Χθες Παρασκευή κατεγράφησαν 72 ακόμη θάνατοι, ο υψηλότερος αριθμός από την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα, ενώ ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ ανέρχεται σε 519, αυξανόμενοι κατά 20 σε σχέση με την Πέμπτη, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. 

«Δεν έχει μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο», ειδικά στη βόρειο Ελλάδα, τόνισε στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Ο ίδιος επισήμανε ότι «χρειάστηκαν νέα μέτρα στις χερσαίες πύλες εισόδου της χώρας».

Επανέλαβε δε ότι για όσους εισέρχονται στη χώρα απαιτείται έγγραφο PLF καθώς επίσης τεστ PCR έως 72 ωρών πριν, ενώ πλέον σε όλους τους εισερχόμενους διεξάγεται rapid test.

«Χρειαζόμαστε lockdown τύπου Γουχάν»

λήψη αυστηρότερων μέτρων, αντίστοιχα με εκείνα που λήφθηκαν στη Γουχάν, για την ανάσχεση του κορωνοϊού πρότεινε ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Περιμέναμε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα υπάρξει μια μείωση, ωστόσο τα κρούσματα επιμένουν» σχολίασε ο κ. Βατόπουλος.

Όπως είπε, χαρακτηριστικό της επιδημίας είναι η διασπορά του ιού, που υπάρχει ήδη από τον Αύγουστο.

«Γι’ αυτόν τον λόγο χρειάζεται αυστηρότερο lockdown, όμοιο με εκείνο που εφαρμόσθηκε στην Κίνα» υποστήριξε. «Να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να λειτουργούμε κάθε μέρα σαν να είναι Κυριακή. Ένα lockdown τύπου Γουχάν, για δύο εβδομάδες, θα μπορούσε να αποσυρμφορήσει την κατάσταση».

Πάνω από 80% η πληρότητα των κλινών

Ξεπέρασαν τις 4.000 οι ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονταν χθες το πρωί σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας, εκ των οποίων περισσότεροι από 550 σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Η πληρότητα των κλινών Εντατικής COVID αυξάνεται επικίνδυνα σε όλη την επικράτεια, ξεπερνώντας χθες το 80%. 

«Και η επόμενη εβδομάδα θα είναι δύσκολη», τόνισε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφερόμενη στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, ενώ σημείωσε ότι το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται «για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμη». 

«Κινδυνεύουν και οι νέοι»

«Καμπανάκι» για την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία από ασθενείς του κορωνοϊού κρούει η πνευμονολόγος και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, σημειώνοντας πως και οι νέοι κινδυνεύουν από τον ιό.

Μιλώντας στην «Κ», υπογραμμίζει πως ο ιός δεν κάνει διακρίσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά την περίπτωση ενός 27χρονου που έχει διασωληνωθεί στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. «Συνεχώς έρχονται ασθενείς, μεταξύ αυτών και νέοι», σημειώνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή