Αλματώδης αύξηση θανάτων και διασωληνωμένων τον Νοέμβριο

Αλματώδης αύξηση θανάτων και διασωληνωμένων τον Νοέμβριο

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριψήφιους αριθμούς θανάτων από επιπλοκές του κορωνοϊού κατέγραψε τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή η Ελλάδα, με τον αριθμό των νεκρών να παρουσιάζει αλματώδη αύξηση τον μήνα Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 103 θάνατοι. Είχε προηγηθεί το αρνητικό ρεκόρ με 108 θανάτους το Σάββατο.

Κατά τα ίδια στοιχεία, από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 1.630 θάνατοι στην Ελλάδα. Δεδομένου ότι στις 31 Οκτωβρίου οι θάνατοι -από τη στιγμή εμφάνισης της COVID-19 στη χώρα- ανέρχονταν σε 626, τον μήνα Νοέμβριο έχουν καταγραφεί 1.004 θάνατοι.

Αλματώδης αύξηση θανάτων και διασωληνωμένων τον Νοέμβριο-1
Φωτ. ΕΟΔΥ

Στο μεταξύ, η πίεση στο σύστημα υγείας συνεχίζεται, καθώς διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 540 ασθενείς, έναντι 522 το Σάββατο, 519 την Παρασκευή και 499 την Πέμπτη. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό διασωληνωμένων από την εμφάνιση της πανδημίας στην Ελλάδα. Στις 31 Οκτωβρίου, λίγο πριν αλλάξει ο μήνας, διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 135 ασθενείς.

Σημειώνεται ότι η πληρότητα των κλινών Εντατικής COVID αυξάνεται επικίνδυνα σε όλη την επικράτεια, ξεπερνώντας την Παρασκευή το 80%.

Βάσει των στοιχείων του ΕΟΔΥ, τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 1.498 νέα κρούσματα, μειωμένα σε σύγκριση με τα 2.311 του Σαββάτου, τα 2.581 της Παρασκευής και τα 3.227 της Πέμπτης. Σημειώνεται πάντως ότι την Κυριακή διενεργήθηκαν λιγότερα τεστ σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες.

Αλματώδης αύξηση θανάτων και διασωληνωμένων τον Νοέμβριο-2
Φωτ. ΕΟΔΥ

Με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση και τους ημερήσιους απολογισμούς κρουσμάτων και θανάτων να μην έχουν περιοριστεί στον επιθυμητό βαθμό, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η ερχόμενη και τρίτη εβδομάδα του lockdown πρόκειται να είναι καταλυτικής σημασίας.

Το Σάββατο, το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος δήλωσε ότι παρατηρείται «επιπέδωση» της καμπύλης των κρουσμάτων, ωστόσο η αντανάκλασή της στην ελάττωση του αριθμού των νοσηλευομένων θα ακολουθήσει πιθανώς μία εβδομάδα αργότερα, δεδομένου ότι χρειάζονται περίπου επτά με 10 ημέρες προκειμένου να εκδηλωθούν βαριά συμπτώματα της COVID-19.

Ο κ. Γώγος χαρακτήρισε κρίσιμη την επόμενη εβδομάδα, εκτιμώντας ότι αν παρατηρηθεί πτώση της καμπύλης στα 1.000 με 2.000 κρούσματα, θα μπορούσε να εκκινήσει η συζήτηση για χαλάρωση των πρώτων μέτρων, αρχίζοντας από τα σχολεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή