Ας φτιάξουμε ψηφιακές βιβλιοθήκες συγγραμμάτων

Ας φτιάξουμε ψηφιακές βιβλιοθήκες συγγραμμάτων

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην σύγχρονη πραγματικότητα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουμε πρόσβαση στα συγγράμματα και στο εκπαιδευτικό μας υλικό άμεσα, γλυτώνοντας μας από περιττό κόπο και χρόνο, με το πάτημα ενός κουμπιού. Μια πρόταση λοιπόν θα ήταν η δημιουργία μιας ψηφιακής βιβλιοθήκης διαδικτυακών συγγραμμάτων στην οποία θα είχαν πρόσβαση όλοι οι φοιτητές από το κινητό ή τον υπολογιστή τους, ακόμα και με το πέρας των σπουδών τους. Για αυτό το σκοπό μπορεί να αξιοποιηθεί μελλοντικά και το ψηφιακό αποθετήριο «Κάλλιπος», το οποίο όμως ακόμα και σήμερα, έχει καταφέρει να ψηφιοποιήσει μόνο το 2% των χάρτινων συγγραμμάτων.

Η χρήση των ψηφιακών συγγραμμάτων είναι απαραίτητη για οικολογικούς λόγους . Μειώνοντας την κατανάλωση χαρτιού μειώνουμε άμεσα το ενεργειακό μας αποτύπωμα στο βαθμό που μας αναλογεί ως συνειδητοποιημένοι φοιτητές και κοινωνία γενικότερα.

Η χρήση των συγγραμμάτων δεν είναι υποχρεωτική καθώς συχνά οι καθηγητές μας χρησιμοποιούν τις δικές τους σημειώσεις και εκπαιδευτικό υλικό. Σύμφωνα με έρευνα, το 60% των φοιτητών θεωρεί πιο σημαντικές τις σημειώσεις του καθηγητή για το διάβασμα του με μόλις το 26% να θεωρεί τα συγγράμματα.

Η χρήση των ηλεκτρονικών συγγραμμάτων θεωρώ ότι πρέπει να μην είναι υποχρεωτική, αλλά στην διακριτική ευχέρεια του κάθε φοιτητή, μιας και η ανάγκη για αυτά  διαφοροποιείται ανά αντικείμενο σπουδών. Θα πρέπει όμως να δοθεί η δυνατότητα, τουλάχιστον στην αρχή, της διπλής χρήσης των συγγραμμάτων, τόσο χάρτινων όσο και ψηφιακών, μιας και η δεύτερη επιλογή δεν κοστίζει απολύτως τίποτα, επιτρέποντας στο φοιτητή να διακρίνει ξεκάθαρα τι από τα δύο προτιμάει καλύτερα και σε τι βαθμό. Μην ξεχνάμε πως την περίοδο του πρώτου lockdown, τα χάρτινα συγγράμματα άργησαν πολλές εβδομάδες να φτάσουν στα χέρια πολλών φοιτητών, κάτι το οποίο δε θα συνέβαινε ποτέ αν υπήρχε η δυνατότητα των ψηφιακών, μιας και η λήψη τους γίνεται στο λεπτό!

*Ο κ. Βασίλης Αποστολόπουλος είναι φοιτητής του τμήματος Ναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, επικεφαλής της “Πανελλήνιας Ανεξάρτητης Κίνησης Σπουδαστών – ΠάΝΚΣ”.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή