ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Άνοιγμα σχολείων: Τα σενάρια που μελετά η επιτροπή

Άνοιγμα σχολείων: Τα σενάρια που μελετά η επιτροπή

Δεν αποκλείεται το άνοιγμα των σχολείων ακόμη και μετά τις εορτές, όπως δήλωσε ο καθηγητής παθολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμώνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.

Ο κ. Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέλυσε τα πιθανά σενάρια για την επιστροφή των μαθητών, κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας, στα σχολεία. Τόνισε, ωστόσο, ότι η επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμη τις αποφάσεις της. 

Πιθανό το άνοιγμα μετά τις γιορτές

Με τα έως τώρα δεδομένα, σύμφωνα με όσα είπε, τα γυμνάσια και τα λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές. Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ισχύσει το ίδιο και για τα δημοτικά. «Αυτό που “παίζει” είναι αν θα αρχίσουν στις 14 Δεκεμβρίου. Αν δεν γίνει αυτό, δεν έχει νόημα να το συζητάμε. Επομένως, υπάρχει πιθανότητα να πάνε και αυτά μετά τις γιορτές» είπε χαρακτηριστικά για την επανεκκίνηση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι μπορεί να υπάρχουν θετικές και αρνητικές απόψεις, αλλά κύρια πηγή προβληματισμού είναι η κινητικότητα γύρω από το άνοιγμα των σχολείων, η οποία θα επιβαρύνει το σύστημα. 

Να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε, νωρίτερα, ότι η κυβέρνηση αναμένει της εισηγήσεις των ειδικών για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Με συνεχή μέτρα το άνοιγμα των καταστημάτων

Αναφορικά με το λιανεμπόριο, ο καθηγητής ανέφερε πως ανήκει στους κλάδους που ίσως ανοίξουν με μεγάλη προσοχή και συνεχλη περιοριστικά μέτρα. Επίσης δεν απέκλεισε την πιθανότητα να λειτουργήσουν και τα εμπορικά κέντρα με αντίστοιχους όρους.

Τελευταία στις συζητήσεις η εστίαση

Όμως για την εστίαση, εξέφρασε επιφυλακτικότητα λέγοντας ότι «μάλλον θα είναι ο τελευταίο κλάδος» που θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων κι όπως φαίνεται «το άνοιγμά του πάει προς τα πίσω». 

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γώγος διευκρίνισε πως «οι υπολογισμοί πέφτουν έξω, πολλές φορές». «’Ολοι είμαστε επιφυλακτικοί, διότι ακόμη υπάρχει επιβάρυνση στο σύστημα υγείας, που μας έχει ταλανίσει. Έχω δει πολλές εκπλήξεις με τον συγκεκριμένο ιό» εξήγησε.