Η τηλεκπαίδευση και η Τράπεζα Θεμάτων

Η τηλεκπαίδευση και η Τράπεζα Θεμάτων

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ερωτήσεις από την Τράπεζα Θεμάτων θα γίνουν φέτος οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄ Λυκείου. Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) Γιάννης Αντωνίου, σε ένα δεκαήμερο θα αναρτηθούν τα πρώτα θέματα της νέας Τράπεζας Θεμάτων. Η οργάνωση και η εφαρμογή της τράπεζας αποτελούν κρίσιμο «στοίχημα» της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ ζητούν την επανάληψη της σχολικής ύλης που διδάσκεται με τηλεκπαίδευση, καθώς καθημερινά στο σύστημα υπάρχουν τεχνικά προβλήματα – όπως ανέφεραν στην «Κ» στελέχη του Κοινοβουλευτικού Τομέα Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ, πάνω από 200.000 μαθητές είτε δεν έχουν τάμπλετ είτε έχουν προβλήματα σύνδεσης κάθε μέρα. Αυτό οδηγεί, όπως παρουσίασε η «Κ» στις 25/11/2020, σε μείωση της ύλης, θέμα που αφορά κυρίως τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του Ιουνίου.

Δημιουργία μητρώου

Η Τράπεζα Θεμάτων προκηρύχθηκε μέσω ΕΣΠΑ και αναμένεται τα πρώτα θέματα να αναρτηθούν σε δέκα ημέρες. Από την τράπεζα θα επιλεγούν με κλήρωση τα μισά από τα θέματα που θα τεθούν στις προαγωγικές εξετάσεις του λυκείου (τα άλλα μισά τα επιλέγει ο διδάσκων το μάθημα), με πρώτη εφαρμογή στους μαθητές της φετινής Α΄ Λυκείου. Τα θέματα θα είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας. Ηδη, αρκετοί εκπαιδευτικοί που είχαν εργαστεί για την προηγούμενη τράπεζα (το 2014) έσπευσαν να συνδράμουν τη νέα προσπάθεια, αξιολογώντας τα παλαιά θέματα με βάση και τις αλλαγές που υπήρξαν στην ύλη κάθε μαθήματος από τότε έως και φέτος. Θα δημιουργηθεί μητρώο για επόπτες, αξιολογητές και θεματοδότες. 

Για την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων έχουν προετοιμαστεί οι καθηγητές των λυκείων, καθώς έχει σταλεί εγκύκλιος που ορίζει να διδάσκουν τα κεφάλαια με τη σειρά του βιβλίου και όχι με δική τους, διαφορετική. Αυτό εύλογα διευκολύνει την επιλογή θεμάτων και στην περίπτωση που περικοπεί η ύλη, αφού η ύλη θα προχωράει σε όλα τα σχολεία με τον ίδιο ρυθμό. Αντίθετα, πέρυσι είχε παρατηρηθεί καθηγητές να έχουν διδάξει νωρίτερα κεφάλαια από τη μέση του βιβλίου και είχαν αφήσει για αργότερα μπροστινά κεφάλαια.

Χθες πάντως, μιλώντας στην «Κ», ο πρόεδρος της ΔΟΕ Θανάσης Κικινής ανέφερε ότι η διά ζώσης εκπαίδευση έχει τον πρώτο ρόλο. Αρα είναι σωστό να γίνουν επαναλήψεις στην ύλη που διδάσκεται εξ αποστάσεως. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΔΟΕ είναι θετική στο άνοιγμα των σχολείων, αρκεί να γίνει με μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη από τους 25 σήμερα, καλό καθαρισμό των σχολικών χώρων και διενέργεια προληπτικών τεστ. Κατά τον κ. Κικινή, έχουν καταγραφεί περί τα 5.400 κρούσματα σε μαθητές των δύο βαθμίδων και έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους περί τις 1.000 σχολικές μονάδες, τάξεις ή μεμονωμένα τμήματα.

Από την πλευρά της η ΟΛΜΕ συνεχίζει να μιλάει για προβλήματα στην τηλεκπαίδευση και να ζητάει αναπλήρωση των μαθημάτων όταν επαναλειτουργήσουν τα σχολεία. Η ομοσπονδία έχει προγραμματίσει, όπως λέει, «για αύριο στη 1 μ.μ. παράσταση διαμαρτυρίας, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας, έξω από το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να συναντηθεί με την υπουργό Νίκη Κεραμέως και να συζητηθούν επείγοντα θέματα, όπως τα προβλήματα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, η ασφαλής επαναλειτουργία των σχολείων με τήρηση όλων των μέτρων για την προστασία της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών».

Task Force για σχολεία

Στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων μπορούν να καλούν πλέον οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τον χειρισμό των μαθητών που εμφανίζουν συμπτώματα ύποπτα για κορωνοϊό, οι διευθυντές των σχολείων και οι διευθυντές Εκπαίδευσης. Και αυτό διότι στο υπουργείο Παιδείας εγκαταστάθηκε, με νέα τηλέφωνα και ηλεκτρονική διεύθυνση, η ομάδα συντονισμού Task Force για σχολεία, η οποία συγκροτήθηκε στις αρχές της σχολικής χρονιάς με τη συνεργασία υπουργείων Παιδείας, Υγείας, Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και ΕΟΔΥ και είχε ως έδρα τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Τα μέλη της Task Force για σχολεία απαντούν τηλεφωνικά στα 210-34.43.958 και 210-34.43.867 ή στο  [email protected] σε ερωτήματα που αφορούν την αναστολή λειτουργίας τμημάτων ή σχολικών μονάδων, τη σωστή χρήση μάσκας, τις εκπαιδευτικές μετακινήσεις, τη διαχείριση υπόπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης με βάση τις οδηγίες των γιατρών του ΕΟΔΥ κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή