ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Θετικοί στον ιό 53 κρατούμενοι στη Λάρισα

Θετικοί στον ιό 53 κρατούμενοι στη Λάρισα

Σε 53 ανέρχονται οι κρατούμενοι της φυλακής Λάρισας που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ υπέβαλε την Τετάρτη σε τεστ COVID-19 το σύνολο των κρατουμένων, δηλαδή 721 άτομα. Ο έλεγχος αποφασίστηκε εσπευσμένα όταν διαδοχικά τρεις φυλακισμένοι, από διαφορετικές μάλιστα πτέρυγες, βρέθηκαν να νοσούν από τον ιό. Ακολούθησε διαμαρτυρία των κρατουμένων, με αποτέλεσμα κλιμάκια του ΕΟΔΥ να υποχρεωθούν να υποβάλουν σε rapid tests τον πληθυσμό της φυλακής. Σύμφωνα με εκπροσώπους των εργαζομένων, ελέγχθηκαν μόνο οι 16 σωφρονιστικοί υπάλληλοι που έτυχε να εκτελούν υπηρεσία τη στιγμή που το κλιμάκιο του οργανισμού πήγε στη φυλακή. Eνας από αυτούς διαγνώστηκε θετικός στην COVID-19. 

Επανέλεγχος

Χθες, σε τεστ για κορωνοϊό υποβλήθηκαν προληπτικά 150 υπάλληλοι της Εξωτερικής Φρουράς του Κορυδαλλού. Oλα τα δείγματα βρέθηκαν αρνητικά, ενώ η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τρίτη. Τα προηγούμενα 24ωρα ξεκίνησε ο επανέλεγχος όσων κρατούνται στη φυλακή Διαβατών στη Θεσσαλονίκη και είχαν βρεθεί προ δύο εβδομάδων θετικοί στον κορωνοϊό. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τα συγκεκριμένα δείγματα είναι αρνητικά. Σε τεστ έχουν υποβληθεί κρατούμενοι και στις φυλακές Χίου. Αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι έλεγχοι σε κρατουμένους και υπαλλήλους των φυλακών θα συνεχιστούν. 

Διαφορετική εικόνα μεταδίδουν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των σωφρονιστικών. Αναφέρουν, για παράδειγμα, ότι ο έλεγχος στη Χίο έγινε με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής και όχι του υπουργείου ή του ΕΟΔΥ, καθώς και ότι οι κρατούμενοι στις μεγάλες φυλακές της χώρας, όπως είναι ο Κορυδαλλός, δεν έχουν υποβληθεί σε έλεγχο, όπως είχε αποφασιστεί και ανακοινωθεί σε σύσκεψη αξιωματούχων των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Υγείας την 11η Νοεμβρίου. Η συνάντηση είχε γίνει με αφορμή την ανησυχητική εξάπλωση του κορωνοϊού στον πληθυσμό των φυλακών Διαβατών, που οδήγησε στον θάνατο δύο μεγάλων σε ηλικία και με επιβαρυμένη υγεία κρατουμένων.