ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η «οδύσσεια» του γιατρού μέχρι να γίνει εθελοντής

Η «οδύσσεια» του γιατρού μέχρι να γίνει εθελοντής

Νόσησε από κορωνοϊό κατά την πρώτη φάση της πανδημίας. Ο Χρήστος Κέλλας εξομολογείται αρκετούς μήνες μετά τι βίωσε εκείνη την πολύ δύσκολη περίοδο και πώς ο ύπουλος ιός τον έστειλε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης για 15 ολόκληρες ημέρες. «Στις 13 Μαρτίου 2020, έχοντας μόνο δέκατα, διαγνώστηκα θετικός στον κορωνοϊό. Ανήκα στα λεγόμενα “ορφανά” κρούσματα».

Ο βουλευτής Λάρισας σημειώνει πως άμεσα ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ και ακολούθησαν οι ιχνηλατήσεις των επαφών του. «Ευτυχώς δεν κόλλησε κανένας ούτε στη Λάρισα ούτε στην Αθήνα…». Ακολούθησε καραντίνα στο σπίτι. «Μέχρι τις 15 Μαρτίου παρέμενα σε καραντίνα έχοντας μόνο δέκατα. Το βράδυ της 15ης Μαρτίου ο πυρετός ανέβηκε και οι λοιμωξιολόγοι μού συνέστησαν εισαγωγή στο Παν. Νοσοκομείο Λάρισας, σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, όπερ και εγένετο», θυμάται. Ο πυρετός δεν υποχωρούσε έως τις 20 Μαρτίου και ήταν συνεχώς υψηλός. Επεφτε μόνο για λίγο με αντιπυρετικά, ενώ είχε διαγνωστεί με εκτεταμένη πνευμονία. Δέχθηκε συντονισμένη θεραπεία, με την οποία υπήρξε, έπειτα από 6 ημέρες, βελτίωση της κατάστασης. Μετά την υποχώρηση όλων των συμπτωμάτων έπειτα από 15 ημέρες, έκανε επί δύο συνεχή 24ωρα τεστ. Βγήκαν αρνητικά και τελικά ήρθε το εξιτήριο στις 31 Μαρτίου. 

«Επί 15 ημέρες στην απομόνωση, χωρίς να βλέπεις κανέναν, παρά μόνο τα μάτια, και να ακούς τη φωνή ιατρών και νοσηλευτών», θυμάται και συμπληρώνει: «Το ξημέρωμα δεν ξημέρωνε και τη νύχτα δεν νύχτωνε». Σήμερα ο Χρ. Κέλλας, οκτώ μήνες μετά, ήταν ο πρώτος βουλευτής – γιατρός που προσφέρθηκε εθελοντικά να συνεισφέρει στα νοσοκομεία. «Εχοντας αυτή την εμπειρία και ευρισκόμενοι στην κορύφωση της δεύτερης φάσης της πανδημίας, με τα νοσοκομεία υπερπλήρη από ασθενείς, τις Εντατικές σε οριακό σημείο και τους συναδέλφους υγειονομικούς να υπερβάλουν εαυτούς για να ανταποκριθούν στις υγειονομικές ανάγκες, θεώρησα αυτονόητο να θέσω εαυτόν στη διάθεση του συστήματος υγείας, εννοείται χωρίς αμοιβή», λέει. 

Εξ ου και ενημέρωσε αρμοδίως τον υπουργό Υγείας και έστειλε επιστολή και στον πρόεδρο της Βουλής για αυτή του την πρόθεση. «Μέχρι σήμερα δεν έχω κληθεί για να αναλάβω υπηρεσία», λέει στην «Κ», καθώς «αναμένεται νομοθετική ρύθμιση, όπως μου είπαν από το υπουργείο Υγείας. Εχω λάβει μια ευχαριστήρια επιστολή από τον γ.γ. Δημόσιας Υγείας για την πρόθεσή μου, καθώς και τους όρους για να προσφέρω εθελοντικά τις υπηρεσίες μου». Εχει ενδιαφέρον, πάντως, ότι μεταξύ των όρων που υπάρχουν είναι η απασχόληση στο ΕΣΥ με πλήρες ωράριο και η υπαγωγή του σε πρόγραμμα εφημεριών για εύλογο χρονικό διάστημα. Του ζητήθηκε μάλιστα να υποβάλει σχετική δήλωση, πράγμα που έκανε. Εως σήμερα κανείς δεν έχει ενημερώσει ούτε τον κ. Κέλλα ούτε και άλλους από τη Ν.Δ., τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, που έχουν εκδηλώσει την ίδια πρόθεση, για το τι μέλλει γενέσθαι. Φαίνεται πως ακόμα και εθελοντής να θέλεις να πας, μπορεί να σε μπλοκάρουν τα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας…