ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Μείωση στα κρούσματα – Παραμένει η πίεση στις ΜΕΘ

Μείωση στα κρούσματα – Παραμένει η πίεση στις ΜΕΘ

Αισθητή μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων και των νεκρών το τελευταίο 24ωρο ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, με τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού να υποχωρούν κατά 201 σε σχέση με την Παρασκευή. Σχετική «αισιοδοξία» στους ειδικούς προκαλεί και ο υψηλός αριθμός τεστ, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία διενεργήθηκαν 31.284 μοριακά και rapid tests.

Ωστόσο, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παραμένει αρκετά υψηλός. Συγκεκριμένα, αποτελεί τον επιδημιολογικό δείκτη που παρακολουθούν στενά οι ειδικοί και είναι καθοριστικός για την άρση των περιοριστικών μέτρων, καθώς το σύστημα υγείας είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο, με 577 ασθενείς να είναι διασωληνωμένοι. 

Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή, σημαντική υποχώρηση -κατά 101 νέα κρούσματα- σημειώθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να πέσει στη δεύτερη θέση με 248 κρούσματα, σε μικρή απόσταση από την Αττική, στην οποία καταγράφηκαν 256 νέα κρούσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Ανησυχία προκαλεί το επιδημιολογικό φορτίο στην Περιφερειακή Ενότητα της Λάρισας ο αριθμός των κρουσμάτων οριακά πλησίασε τα 100 (98), ενώ 22 περιπτώσεις εντοπίσθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας. 

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Αναφορικά με το περιορισμένο «άνοιγμα» της αγοράς, τα μεγάλα ερωτήματα αλλά και οι κίνδυνοι δεν τελειώνουν με τη λειτουργία του λιανεμπορίου, έστω και με πιο συντηρητικό τρόπο, αυτόν του click away. Αντίθετα, τώρα αρχίζουν. Η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να συμβιβάσει μια ούτως ή άλλως πολύ δύσκολη κατάσταση και, παρά το γεγονός πως το επιδημιολογικό φορτίο δεν πέφτει, αποφασίσθηκε να ανοίξουν τα καταστήματα λιανεμπορίου με αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο, o oποίος θεωρητικά ενέχει λιγότερους υγειονομικούς κινδύνους και ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στην αγορά να δουλέψει. Οπως έγινε γνωστό κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η παραγγελία θα γίνεται online και ακολούθως οι πελάτες θα πηγαίνουν στα μαγαζιά για να παραλάβουν «πακέτο» την παραγγελία τους.

Οι τρεις τρόποι για το ραντεβού με το εμβόλιο

Εν τω μεταξύ, οι εμβολιασμοί βρίσκονται προ των πυλών, με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, να σημειώνει πως οι πολίτες θα μπορούν να κατοχυρώνουν τη σειρά προτεραιότητας για τον εμβολιασμό, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, με προσαρμοσμένη χρήση call centers αλλά και σε φυσικά σημεία εξυπηρέτησης.

Μιλώντας στο Ράδιο «Κ», ο κ. Πιερρακάκης τόνισε αρχικά πως έχουμε μπροστά μας την πιο δύσκολη άσκηση εφοδιαστικής αλυσίδας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Μία τρομακτικά μεγάλη πρόκληση για όλες τις χώρες του πλανήτη, δηλαδή να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός σε λίγους μήνες», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό βρίσκεται σε εξέλιξη ο συντονισμός δύο υπουργείων (Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης) από το πώς θα φτάσει το εμβόλιο στη χώρα, μετά στην αποθήκη και τέλος στα εμβολιαστικά κέντρα.

«Ο τρόπος θα είναι εξαιρετικά απλός και θα χρησιμοποιήσουμε ψηφιακά μέσα. Έχουμε ήδη μιλήσει για πλατφόρμες, για το emvolio.gov.gr, για την άυλη συνταγογράφηση που είναι η κορωνίδα μίας στρατηγικής. Η πλατφόρμα θα μοιάζει πάρα πολύ με τις αντίστοιχες πλατφόρμες που μπορεί κανείς να κλείσει ένα αεροπορικό εισιτήριο. Δηλαδή εμείς θα κλείσουμε τα δύο ραντεβού εξαρχής με βάση τη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι πολίτες -τη διαθέσιμη διεύθυνση που έχουμε- στα διάφορα συστήματα του κράτους», εξήγησε ο κ. Πιερρακάκης.