Στο «κόκκινο» Δυτική Αττική, Κοζάνη και άλλοι νομοί – Προειδοποίηση για νέα αυστηρά μέτρα

Στο «κόκκινο» Δυτική Αττική, Κοζάνη και άλλοι νομοί – Προειδοποίηση για νέα αυστηρά μέτρα

4' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κώδωνα του κινδύνου για την Δυτική Αττική και την Κοζάνη έκρουσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την κατάσταση η οποία κρίνεται σοβαρή σε ό,τι έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με το νομό Κοζάνης αλλά και με τη Δυτική Αττική με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία παρατηρούμε».

Ο κ. Κικίλιας, ξεκινώντας τις δηλώσεις του, είπε ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερα νέα κρούσματα στους νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Γρεβενών, Ροδόπης, Πέλλας και Λάρισας, προειδοποιώντας ότι «αν επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επαναξιολογηθούν τα μέτρα».

Απηύθυνε δε έκκληση σε όσους δεν συμμορφώνονται να σκεφθούν πολύ προσεκτικά πόσο επιβαρύνουν το σύστημα υγείας και τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Θέλουμε να υπερασπιστούμε τον κόπο και την προσπάθεια όλων αυτών των εβδομάδων» υπογράμμισε, και για αυτό «εάν και εφόσον επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα επαναξιολογηθούν όλα τα μέτρα ανάλογα με τους δείκτες και τα επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία θα προκύπτουν».

Το βίντεο της συνέντευξης Τύπου

Εμβόλια

Αναφερθείς στα εμβόλια, επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα πάρει τις δόσεις που τις αναλογούν ακριβώς το ίδιο χρονικό διάστημα με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. «Ο κωδικός “Ελευθερία” τα λέει όλα για την προσπάθεια να πάρουμε τις ζωές μας πίσω», είπε, σημειώνοντας ότι το προσεχές διάστημα «είναι πολύ πιθανό να έχουμε εγκρίσεις και για άλλα εμβόλια» και πως «οι δόσεις είναι η μία μετά την άλλη».

«Θα τηρήσουμε επακριβώς το σχεδιασμό: πρώτα θα εμβολιάσουμε τους υγειονομικούς μας, στη συνέχεια θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες και σταδιακά ο γενικός πληθυσμός», υπογράμμισε, ζητώντας «ψυχραιμία και ενημέρωση, όχι fake news και βιασύνη».

«Θα θυμάστε ότι έγινε πολύ μεγάλη κουβέντα για το εάν θα έχουμε εμβόλια και πότε η Ευρώπη θα έχει εμβόλια, πότε αυτά τα εμβόλια θα φτάσουν στη χώρα μας» υπενθύμισε, τονίζοντας ότι το εμβόλιο «θα διοχετευθεί σε όλα τα κράτη- μέλη στις ίδιες ημερομηνίες έτσι ώστε να ξεκινήσει αυτή η τεράστια υγειονομική επιχείρηση εμβολιασμού των συμπολιτών μας».

Ερωτηθείς για το πότε η χώρα θα λάβει τη 2η δόση των εμβολίων, δοθέντος ότι η πρώτη φάση θα περιλαμβάνει 300.000 δόσεις, ο κ. Κικίλιας δεν έδωσε σαφή απάντηση, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση μένει σταθερή στο σχεδιασμό της.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι από αύριο από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα από τις 7 υγειονομικές περιφέρειες και τα νοσοκομεία της χώρας, θα ξεκινήσει η καταγραφή όλων των υγειονομικών. «Μιλάμε για όλο το προσωπικό. Γιατρούς, νοσοκόμους, τραπεζοκόμους, καθαρίστριες, όλους», είπε.

Στο «κόκκινο» Δυτική Αττική, Κοζάνη και άλλοι νομοί – Προειδοποίηση για νέα αυστηρά μέτρα-1

Τα κρούσματα

Σε 1.190 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 85 θάνατοι, ενώ σε 552 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

«Σήμερα ανακοινώνουμε 1190 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 127557, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες.

5163 (4.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 36669 (28.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

552 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 162 (29.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 768 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 85 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3870 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1556 (40.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Στο «κόκκινο» Δυτική Αττική, Κοζάνη και άλλοι νομοί – Προειδοποίηση για νέα αυστηρά μέτρα-2
Στο «κόκκινο» Δυτική Αττική, Κοζάνη και άλλοι νομοί – Προειδοποίηση για νέα αυστηρά μέτρα-3

Τα έντυπα συγκατάθεσης

Το φως της δημοσιότητας είδαν τα έντυπα που έχουν σταλεί στα εμβολιαστικά κέντρα από το υπουργείο Υγείας ενόψει της εθνικής εκστρατείας για τον εμβολιασμό κατά τις covid19, που αναμένεται να αρχίσει τις επόμενες ημέρες μετά και τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ότι θα εξετάσει την έγκριση για το πρώτο εμβόλιο της Pfizer μια εβδομάδα νωρίτερα από το αναμενόμενο, στις 21 Δεκεμβρίου. Δείτε τα έντυπα

Διαδραστικός χάρτης

Τη γεωγραφική κατανομή των επιβεβαιωμένων θανάτων στη χώρα μας καταγράφει εφαρμογή του iMEdD Lab, με τη βόρεια Ελλάδα να θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς

Περισσότεροι από 3.600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ελλάδα από την COVID-19, εκ των οποίων οι 3.061 απεβίωσαν από την 1η Νοεμβρίου έως και τις 14 Δεκεμβρίου. Δείτε αναλυτικά

sti-voreia-ellada-ta-perissotera-thymata-koronoioy0

Ολικό lockdown

Ανοικτό το ενδεχόμενο ολικού lockdown σε τοπικό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπισθούν περιπτώσεις όπου το επιδημιολογικό φορτίο δεν εμφανίζει σημάδια αποκλιμάκωσης άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, το ενδεχόμενο σκλήρυνσης των μέτρων δεν είναι ανοιχτό μόνο για περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία άλλωστε έχει πληρώσει και το μεγαλύτερο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές, όπως καταδεικνύει νέα στατιστική ανάλυση.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δήλωσε από την πλευρά του: «Δεν έχω να πω πολλά, στην πραγματικότητα έχω να πω ένα μόνο: Κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, να εξηγήσουμε, να συνδράμουμε, αλλά του κεφαλιού του κανείς. Σε αντίθετηπερίπτωση θα σφραγισθούν οι περιοχές, ακόμη και σπίτι – σπίτι. Δεν είναι ούτε απειλή, ούτε προειδοποίηση. Είναι απόφαση και θα γίνει έτσι αν χρειαστεί». Διαβάστε

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή