Προς κατεδάφιση 9.300 κτίρια σε όλη τη χώρα

Προς κατεδάφιση 9.300 κτίρια σε όλη τη χώρα

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεπερνούν τις 9.300 τα ετοιμόρροπα κτίρια που δήλωσαν 112 δήμοι από όλη τη χώρα στο υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να κατεδαφιστούν. Αξιοσημείωτο είναι ότι 2.800 βρίσκονται στον Δήμο Αθηναίων και 1.500 στη Λήμνο. Το υπουργείο υπόσχεται ότι θα παρουσιάσει την πρότασή του για την κατεδάφιση των επικίνδυνων κτισμάτων και την επιδότηση της επισκευής διατηρητέων στις αρχές του νέου έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο, όσοι από τους δήμους ανταποκρίθηκαν δήλωσαν ότι στην επικράτειά τους οι τεχνικές υπηρεσίες έχουν καταγράψει συνολικά 9.342 ετοιμόρροπα κτίρια. Στην Αττική ανταποκρίθηκαν μόλις 19 δήμοι από τους 66: τα περισσότερα βρίσκονται στα όρια του Δήμου Αθηναίων (2.863), ενώ ακολουθεί ο Δήμος Νίκαιας – Ρέντη (169), ο Πειραιάς (60), το Κορωπί (35), το Λαύριο (30). 

Στην υπόλοιπη χώρα, αξιοσημείωτος είναι ο αριθμός των ετοιμόρροπων στο Βόρειο Αιγαίο: στη Λήμνο (1.500), στη Λέσβο (Δήμος Μυτιλήνης 285, Δυτικής Λέσβου 91), αλλά και στις Οινούσσες, όπου έχουν καταγραφεί 68 επικίνδυνα κτίρια. Περί τα 400 ετοιμόρροπα έχουν καταγραφεί στην Ορεστιάδα, 249 στον Δήμο Τεμπών, 246 στη Νάξο, 233 στον Αγιο Βασίλειο Ρεθύμνου, 155 στο Κάτω Νευροκόπι, 153 στον Δήμο Αριστοτέλη στη Χαλκιδική, 151 στο Ληξούρι, 127 στον Δήμο Βόλβης, 125 στην Κομοτηνή, 108 στο Ηράκλειο. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο κάλεσμα του υπουργείου ανταποκρίθηκε λιγότερο από το ένα τρίτο των δήμων της χώρας, ενώ ανάμεσα στους μεγάλους δήμους που «απουσιάζουν» από τη λίστα του  υπουργείου βρίσκονται οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Βόλου, Πάτρας και Ιωαννίνων. 

Χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης επισκέφθηκε ένα ετοιμόρροπο εργοστάσιο στο Μαρούσι. Οπως δήλωσε, «σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και το υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζουμε νομοθετική παρέμβαση, η οποία χωρίς να θίγει τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας θα διευκολύνει τους δήμους ως προς την επιτάχυνση των κατεδαφίσεων, όπου χρειάζεται». Επισήμανε ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα για τα διατηρητέα, «για να μην υπάρξει κάποια απερίσκεπτη απόφαση σε σχέση με κτίρια που έχουν μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία». Οι σχετικές ρυθμίσεις αναμένεται να εισέλθουν στη Βουλή στις αρχές του επόμενου έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή