Το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου αρχίζει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού

Το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου αρχίζει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού

Έως τον Μάρτιο 1.265.550 δόσεις του εμβολίου της Pfizer στην Ελλάδα

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα (emvolio.gov.gr) των ραντεβού για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, όπως ανακοίνωσε στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Αναφερόμενος στην ποσότητα των εμβολίων που αρχικά θα έρθει στη χώρα μας είπε: Στις 26 Δεκεμβρίου παραλαμβάνουμε την πρώτη δόση των 9.000 εμβολίων. Στις 27 Δεκεμβρίου αρχίζουν οι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς. Έως το τέλος Ιανουαρίου θα έχουμε παραλάβει 429.000 δόσεις. Έως το τέλος Μαρτίου -μόνο από την Pfizer– θα λάβουμε 1.265.550 δόσεις.

«Τα εμβόλια θα αποθηκευτούν σε ειδικούς χώρους. Η ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε πέντε τέτοιους χώρους. Στη διανομή θα τηρηθούν όλες οι προδιαγραφές» επισήμανε, γνωστοποιώντας ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα συμμετάσχει στη μεταφορά σε απομακρυσμένες περιοχές. Σημείωσε ότι το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έχει δημιουργήσει πλατφόρμες για την πραγματοποίηση ραντεβού, ενώ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει αναλάβει τον τομέα της ασφάλειας.

Έκανε δε λόγο για «πρωτοφανή επιχείρηση που παρουσιάζει δυσκολίες», για να προσθέσει ότι «είναι δεδομένο ότι θα προκύψουν δυσκολίες». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Θεμιστοκλέους απέκλεισε κάθε πρόβλημα σχετικά με την στελέχωση των  εμβολιαστικών κέντρων, καθώς -όπως είπε- υπάρχει σχετική πρόβλεψη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι η ευρωπαϊκή συμφωνία προβλέπει κοινή προμήθεια εμβολίων, κάτι που βρίσκει σύμφωνη την Ελλάδα.

Το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου αρχίζει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού-1

Υπενθυμίζεται ότι εμβολιασμός στην Ελλάδα ξεκινάει στις 27 Δεκεμβρίου σε πέντε νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε ότι «τα εμβόλια σώζουν ζωές», για να σημειώσει ότι παρασκευάστηκαν με μεγάλη ταχύτητα για τρεις λόγους: Την εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, τη συνεργασία ερευνητικών κέντρων και την πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση.

Αναφερόμενη στο εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, που σήμερα πήρε το πράσινο φως και από τον ΕΜΑ, εξήγησε ότι το mRNA δεν μεταφέρει τον ιό και δεν έχει καμία επίδραση στο DNA του κυττάρου, υπογραμμίζοντας: «Tο εμβόλιο της Pfizer BioNTech έχει μεγάλη ασφάλεια, δημιουργεί υψηλό αριθμό αντισωμάτων και η αποτελεσματικότητά του ξεπερνάει το 94%».

Τόνισε ότι πρώτοι θα λάβουν το εμβόλιο οι «μαχητές της πρώτης γραμμής», όπως αποκάλεσε τους υγειονομικούς και κατόπιν θα ακολουθήσουν άτομα μεγάλης ηλικίας που φιλοξενούνται σε δομές και οι πολίτες άνω των 85 ετών.

Επισήμανε εμφατικά ότι μετά τον εμβολιασμό «το πρόβλημα δεν τελειώνει: συνεχίζουμε να φοράμε τις μάσκες και να κρατάμε τις αποστάσεις», λέγοντας: «αισιοδοξία ναι, εφησυχασμός όχι». «Η επιστήμη μας έκανε ένα πολύτιμο δώρο, το εμβόλιο», υπογράμμισε.

Το μεταλλαγμένο στέλεχος

«Οι μεταλλάξεις δεν είναι κάτι το ασύνηθες», απάντησε η κ. Θεοδωρίδου, κληθείσα να σχολιάσει την εξέλιξη στη Βρετανία.

«Δεν φαίνεται να είναι καθοριστικό το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Η παρούσα μετάλλαξη δεν πρόκειται να επηρεάσει το πρόγραμμα του εμβολιασμού. Τα εμβόλια mRNA μπορούν πολύ εύκολα να προσαρμοστούν στις μεταλλάξεις», τόνισε. 

Πράσινο φως

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) άναψε «πράσινο φως» για τη χορήγηση του εμβολίου των Pfizer/ BioNTech στην Ευρώπη, σε πολίτες άνω των 16 ετών. Μετά την έγκριση του EMA, το τελικό βήμα είναι η έγκριση από την Κομισιόν, που αναμένεται εντός της ημέρας.

Ο Οργανισμός διαβεβαίωσε ότι η επιστημονική του αξιολόγηση για την υπό όρους έγκριση του εμβολίου βασίστηκε αποκλειστικά στα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα. Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του ΕΜΑ, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό κατά του νέου στελέχους του κορωνοϊού.

Για αποφασιστική στιγμή έκανε λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας είναι ώρα η Ε.Ε. να δράσει γρήγορα. Όπως συμπλήρωσε, αναμένει την απόφαση της Κομισιόν μέχρι το βράδυ.

Κρούσματα

Σε 526 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν 85 νέοι θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την έναρξη της πανδημίας να ανέρχεται σε 4.257. Παράλληλα, στους 505 έφτασαν οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 526 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 131597, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες.

5229 (4.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 38481 (29.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

505 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 164 (32.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 812 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 85 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4257 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1717 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή