ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Επτά ερωταπαντήσεις για τον εμβολιασμό

Επτά ερωταπαντήσεις για τον εμβολιασμό

Προσβάσιμη στους πολίτες είναι από χθες η ηλεκτρονική πλατφόρμα emvolio.gov.gr, η λειτουργία της οποίας σηματοδοτεί και την έναρξη της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού για την COVID-19. Διά της πλατφόρμας δίνεται η δυνατότητα εγγραφής στην άυλη συνταγογράφηση και μέσω αυτής θα ενημερώνονται οι πολίτες με μήνυμα στο κινητό ή με ηλεκτρονική επιστολή για το προκαθορισμένο ραντεβού τους σε εμβολιαστικό κέντρο. Μέσω της πλατφόρμας θα δοθεί από τον Ιανουάριο η δυνατότητα προγραμματισμού ραντεβού για εμβολιασμό σε όσους δεν έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία άυλης συνταγογράφησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο εμβολιασμός ξεκινάει την ερχόμενη Κυριακή για τους υγειονομικούς και τους φιλοξενουμένους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ενώ θα ακολουθήσει ο γενικός πληθυσμός, με προτεραιότητα στα ηλικιωμένα άτομα (αρχικά θα εμβολιαστούν οι άνω των 85 ετών). Στην πλατφόρμα φιλοξενούνται με τη μορφή ερωταπαντήσεων χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο, την αποτελεσματικότητά του, την ασφάλειά του, τη διαθεσιμότητά του αλλά και τη διαδικασία εμβολιασμού των πολιτών:

1. Με ποια διαδικασία θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού στη χώρα μας;

Οι εμβολιασμοί ομάδων του γενικού πληθυσμού ξεκινούν τον Ιανουάριο του 2021. Για την ομαλή εφαρμογή αυτής της διαδικασίας ακολουθούνται τα παρακάτω βήματα:

– Σύμφωνα με τα κριτήρια της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα προκύψει από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης μία ενιαία λίστα δικαιούχων του εμβολίου. Οι δικαιούχοι αυτοί προκατανέμονται σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα με βάση τη φορολογική διεύθυνσή τους, η οποία είναι η πλέον επικαιροποιημένη, και τα ραντεβού τους προκρατούνται σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες. Επομένως, όλα τα ραντεβού θα προκύψουν πριν ακόμα αρχίσει ο εμβολιασμός και θα οριστικοποιούνται μόνο όταν ο δικαιούχος επιβεβαιώσει την παρουσία του. Ο πολίτης, εφόσον είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, λαμβάνει αυτόματα ένα sms/e-mail με το προκαθορισμένο σημείο ραντεβού, σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα. Μαζί με τις πληροφορίες του ραντεβού λαμβάνει ειδικό κωδικό επαλήθευσης και σχετικό link, στο οποίο μπορεί να επιβεβαιώσει και να οριστικοποιήσει το ραντεβού του.

– Οι πολίτες που δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού διαδικτυακά εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στη σχετική πλατφόρμα και το σύστημα θα τους ενημερώνει αυτόματα αν ανήκουν στις ομάδες που εμβολιάζονται τη δεδομένη χρονική στιγμή. Εφόσον ανήκουν στις ομάδες προτεραιότητας, μπορούν να κλείσουν το ραντεβού εισάγοντας τους κωδικούς Taxisnet.

– Επιπλέον, όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας μπορούν να επικοινωνούν με τηλεφωνικό κέντρο και δίνοντας τον ΑΜΚΑ τους και ταυτοποιητικά στοιχεία να ενημερώνονται για το πότε είναι προγραμματισμένο να εμβολιαστούν, ενώ τέλος, εναλλακτικά, οι πολίτες μπορούν να κλείνουν ραντεβού σε φαρμακείο ή σε ΚΕΠ όταν η δυνατότητα αυτή γίνει διαθέσιμη.

2. Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο για την COVID-19;

Αφού λάβουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου, οι περισσότεροι άνθρωποι θα είναι προστατευμένοι. Χρειάζεται τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά τη χορήγηση της 2ης δόσης για να αναπτυχθεί ανοσία και αυτή τη στιγμή δεν είναι ακριβώς επιβεβαιωμένο το χρονικό διάστημα που αυτή θα διαρκεί, αλλά υπολογίζεται ότι θα ξεπερνάει το ένα έτος. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να κολλήσει κάποιος ακόμη και αν έχει λάβει το εμβόλιο. Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα ασφαλείας μέχρι να εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

3. Ποιος καλύπτει το κόστος του εμβολιασμού;

Ολοι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα εμβολιαστούν δωρεάν. Το κόστος του εμβολιασμού στη χώρα μας καλύπτουν πλήρως η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ελληνικό κράτος.

4. Ποιες ομάδες του πληθυσμού θα έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό;

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας προσφέρει αρχικά το εμβόλιο για την COVID-19 στα άτομα που φροντίζουν την υγεία του πληθυσμού και σε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο. Οι υγειονομικοί είναι η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί, ώστε να προστατευτούν οι ίδιοι αλλά και να είναι σε θέση να φροντίσουν την υγεία του πληθυσμού. Ταυτόχρονα, θα έχουν προτεραιότητα οι εργαζόμενοι και οι τρόφιμοι σε οίκους ευγηρίας και άλλες δομές χρονίως πασχόντων. Στη συνέχεια θα εμβολιαστούν οι άνω των 60 ετών, όσοι πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα καθώς και όσοι εργάζονται σε σημαντικές υπηρεσίες του κράτους. Στη συνέχεια, το σύνολο του πληθυσμού άνω των 18 ετών. Η σειρά με την οποία θα πραγματοποιηθεί το εμβόλιο στον πληθυσμό θα βασίζεται στις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

5. Αφού εμβολιαστώ θα μπορώ να ξαναγυρίσω στον προηγούμενο τρόπο ζωής μου;

Υπολογίζεται ότι θα πρέπει πρώτα να εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού (περίπου 7 στους 10) μέχρι να υπάρξει ανοσία για την κοινότητα. Επομένως, θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε με την ίδια συνέπεια τα μέτρα προστασίας μέχρι να εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

6. Πόσο ασφαλή είναι τα εμβόλια που θα κυκλοφορήσουν;

Μέχρι στιγμής, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν λάβει το εμβόλιο κατά της COVID-19 χωρίς να έχουν αναφερθεί σοβαρά ανεπιθύμητα συμπτώματα. Τα εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν στη χώρα μας έχουν εγκριθεί από τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, τον ΕΜΑ (European Medicines Agency) και τον FDA (Food and Drug Administration), και έχουν ελεγχθεί από τον ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).

7. Προκαλούν τα εμβόλια ανεπιθύμητα συμπτώματα;

Τα όποια ανεπιθύμητα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν είναι ήπια και παροδικά. Ολα τα συμπτώματα υποχωρούν γρήγορα, συνήθως μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο.