Γεμάτοι δρόμοι, αργή αποκλιμάκωση

Γεμάτοι δρόμοι, αργή αποκλιμάκωση

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ, χωρίς κάλαντα, εντατικούς ελέγχους ακόμη και σε σπίτια εάν υπάρξουν καταγγελίες για συνωστισμό, αλλά και με ανησυχητικά μηνύματα από την κίνηση στους δρόμους, η χώρα εισέρχεται σε μία πρωτόγνωρη παραμονή Χριστουγέννων.

Το στίγμα της ΕΛ.ΑΣ. για την ένταση στην επίβλεψη της τήρησης των μέτρων έδωσε ήδη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης, προαναγγέλλοντας αυστηρούς ελέγχους μετά τις 22:00, καθώς επίσης ελέγχους ακόμη και σε σπίτια εφόσον και μόνο υπάρξουν καταγγελίες για συγκεντρώσεις. «Αν υπάρξουν καταγγελίες για μεγάλες συγκεντρώσεις σε σπίτια τα Χριστούγεννα η αστυνομία θα παρέμβει», δήλωσε μιλώντας στο ρ/φ του ΣΚΑΪ. 

Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν θα επιτραπεί καμία κινητικότητα σε πλατείες ή αλλά σημεία πιθανής συγκέντρωσης, ενώ τόνισε ότι από τις 22:00 το βράδυ τόσο την παραμονή των Χριστουγέννων όσο και ανήμερα «δεν θα κυκλοφορεί κανείς στους δρόμους παρά μόνο τα ασθενοφόρα».

«Δεν θα υπάρχει ψυχή στους δρόμους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, οι έλεγχοι της αστυνομίας σε κεντρικούς δρόμους, διόδια, ΚΤΕΛ και στις αγορές σταδιακά εντατικοποιούνται. Ωστόσο η κίνηση που παρατηρήθηκε ολόκληρη την ημέρα στις κεντρικές αρτηρίες των Αθηνών -βοηθούντος και του click away- μόνο σε ημέρες lockdown δεν παρέπεμπε.

Μέχρι 5.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός για την εφαρμογή αυστηρών μέτρων αυτές τις κρίσιμες ημέρες των γιορτών.

Την ίδια στιγμή ο αριθμός των κρουσμάτων (937), παρότι παραμένει σε τροχιά αποκλιμάκωσης δεν σταθεροποιείται στην περιοχή γύρω από τα 500, όριο που έχουν θέσει οι ειδικοί για να σημάνει μετάβαση σε νέα, ενδεχομένως ηπιότερη, περίοδο των μέτρων.

Γεμάτοι δρόμοι, αργή αποκλιμάκωση-1

Ψυχολογική κόπωση

Κατά τη σημερινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο βαρύ τίμημα που επιφέρει για την ψυχική υγεία των πολιτών η πανδημία του κορωνοϊού.

«Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι ανησυχητικές», τόνισε η υφυπουργός, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη, σημειώνοντας ότι έχει καταγραφεί σε πολλές έρευνες, παγκοσμίως, ένα πολύ υψηλό ποσοστό ανθρώπων με άγχος, που ξεπερνά το 1/3 του πληθυσμού, αλλά και συναισθήματα έντονου φόβου και κατάθλιψης. Στην πίεση από την ίδια την ασθένεια προστίθενται συναισθήματα αβεβαιότητας από την ανησυχία και οικονομική κατάσταση σε κάθε νοικοκυριό, αλλά και συναισθήματα κούρασης που αφορούν στα μέτρα προστασίας».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, απηύθυνε έκκληση τα Χριστούγεννα να εορτασθούν στενά οικογενειακά με πολλή προσοχή και τήρηση των μέτρων: «Το χρωστάμε στους εαυτούς μας και τους αγαπημένους μας να προσέξουμε ιδιαίτερα, καθώς κάθε φορά που κάποιος δεν προσέχει θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό του, την οικογένεια του, τον περίγυρο του και ενδεχομένων και πολλούς άλλους ανθρώπους», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή