Το προφίλ των κατηγορουμένων για την επίθεση στον πρύτανη

Το προφίλ των κατηγορουμένων για την επίθεση στον πρύτανη

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γνωστοί στην υποδιεύθυνση της κρατικής ασφάλειας από συμμετοχή σε δράσεις του αναρχικού χώρου είναι σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία οι κατηγορούμενοι για την επίθεση στον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πέντε εκ των οκτώ ατόμων, των οποίων ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή στην υπόθεση, είναι φοιτητές, ενώ μεταξύ τους βρίσκονται σύμφωνα με την αστυνομία αρκετοί που είχαν συλληφθεί στις πρόσφατες εφόδους της αστυνομίας στο κτίριο του ΕΜΠ και στην Πολυτεχνειούπολη παραμονές της 17ης Νοεμβρίου. Ορισμένοι έχουν κατηγορηθεί και συλληφθεί για συμμετοχή σε καταλήψεις στο Κουκάκι.

Η δικογραφία, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, περιέχει ισχυρές αποδείξεις για τους εμπλεκόμενους, μεταξύ των οποίων από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που επιβεβαίωσαν την παρουσία τους στον χώρο, καθώς φέρονται να είχαν μιλήσει μεταξύ τους λίγο πριν ή μετά την επίθεση. Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει υλικό από κάμερες.

Η αστυνομία λέει ότι η επικήρυξη δεν είχε αποτέλεσμα, γιατί η ενέργεια οργανώθηκε σε κλειστό κύκλο ανθρώπων και δεν γνώριζαν άλλοι το σχέδιο.

Ο φάκελος της υπόθεσης υπεβλήθη στον εισαγγελέα χθες, Τετάρτη, το βράδυ και ο ανακριτής έστειλε κλήσεις για απολογία, η οποία αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες. Η έρευνα για την υπόθεση έγινε από την υποδιεύθυνση κρατικής ασφάλειας Αττικής. 

Υπενθυμίζεται ότι οι άγνωστοι είχαν μπει με κουκούλες και γάντια στο γραφείο του πρύτανη και τον είχαν πιάσει από τον λαιμό εκτοξεύοντας απειλές εναντίον του. Κατόπιν έσπασαν ότι βρήκαν μπροστά τους (από κομπιούτερ έως αντικείμενα ιδιαίτερης ιστορικής αξίας για το ίδρυμα) προξενώντας εκτεταμένες καταστροφές στα γραφεία, στους τοίχους, στα έπιπλα και στον εξοπλισμό της Πρυτανείας.

Οι καταδρομείς στα συνθήματά τους έγραψαν με κόκκινη μπογιά «αλληλεγγύη στις καταλήψεις», καθώς και το σήμα της αναρχίας. Στελέχη του ιδρύματος που είχαν μιλήσει στην «Κ» έκαναν λόγο για μία από τις βιαιότερες επιθέσεις των τελευταίων ετών.

Επίσης, το ΟΠΑ σε ανακοίνωσή του είχε αναφέρει ότι «τέτοιες έκνομες, βίαιες και αντιδημοκρατικές ενέργειες δεν έχουν θέση στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, ο σεβασμός της ζωής και της προσωπικότητας και η δημοκρατία είναι θεμελιώδεις και αδιαπραγμάτευτες αξίες του πανεπιστημίου. Η πανεπιστημιακή κοινότητα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών θα συνεχίσει να αγωνίζεται με σθένος και αφοσίωση για τη διασφάλιση της δημοκρατικής και εύρυθμης λειτουργίας του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT