Το χρονοδιάγραμμα και οι στόχοι του εμβολιασμού

Το χρονοδιάγραμμα και οι στόχοι του εμβολιασμού

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βάσει προγράμματος εξελίσσεται η διαδικασία των εμβολιασμών κατά της COVID-19 στη χώρα σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ειδικότερα, κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ ξεκίνησαν τη Δευτέρα τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19 στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας.

Επιπλέον, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι με την μεγαλύτερη διαθεσιμότητα, η Ελλάδα θα ανταποκριθεί άριστα στη μεγάλη απειλή του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την ίδια, η αποδοχή του εμβολιασμού έχει υπερνικήσει την αρχική διστακτικότητα, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη επιχείρηση μαζικού εμβολιασμού για ενήλικες και ήδη έχουν διανεμηθεί σε περισσότερες από 30 χώρες, 12,5 εκ. δόσεις εμβολίων.  

Στόχος να εμβολιαστούν 220.000 έως τέλος του μήνα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, «με βάση τον πληθυσμό μας και τους εμβολιασμούς που έχουν γίνει, έχουμε πετύχει εμβολιαστική κάλυψη που μας κατατάσσει στον μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε.».

Ο ίδιος επισήμανε ότι «μέχρι τις 20 Ιανουαρίου αναμένουμε να έχουν εμβολιαστεί 120.000 άτομα», δηλαδή και οι γιατροί των ιδιωτικών δομών, ενώ έως το τέλος του μήνα εκτίμησε ότι θα έχουν εμβολιαστεί 220.000 άτομα, λαμβάνοντας υπόψη ότι θα έχουν αρχίσει οι εμβολιασμοί των ατόμων άνω των 85 ετών.

«Αν προστεθούν και οι παραδόσεις από άλλες παραγγελίες όπως της Moderna που περιμένουμε από στιγμή σε στιγμή θα αυξηθεί ο αριθμός που θα εμβολιαστεί από τον γενικό πληθυσμό», τόνισε.

Η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού θα ανοίξει στις 11 Ιανουαρίου

Πλεονεκτήματα του εμβολίου της AstraZeneca 

Παράλληλα, η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε εκτενώς στο εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο ήδη έχει πάρει την έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές της Αγγλίας και αναμένεται να λάβει έγκριση και από τον ΕΜΑ.  

«Είναι ένα εμβόλιο με διαφορετική τεχνολογία», τόνισε.

«Το εμβόλιο αυτό, βάσει της αξιολόγησης, έχει μία αποτελεσματικότητα της τάξεως του 70% και δίνεται σε δύο δόσεις, με μεσοδιάστημα που αρχικά είχε καθοριστεί να είναι 4 εβδομάδες και που τις τελευταίες ημέρες ακούγεται ότι οι επιστήμονες σκέπτονται η δεύτερη δόση να δοθεί μέχρι και μετά από 12 εβδομάδες. Αυτές οι τροποποιήσεις προδίδουν μία προσπάθεια εκμετάλλευσης, όσο το δυνατόν, των προτερημάτων της κάθε μελέτης. Δηλαδή, μήπως το μεγαλύτερο διάστημα που δίνεται μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης, είναι αυτό που θα αυξήσει και την αποτελεσματικότητα που φαίνεται να μειονεκτεί σε σχέση με τα άλλα εμβόλια. Χωρίς να είναι πλήρως τεκμηριωμένο, φαίνεται ότι αυτό το εμβόλιο μπορεί να εμποδίζει και την μετάδοση του ιού από ένα εμβολιασμένο άτομο, όταν αυτό μολύνεται εκ νέου με τον νέο κορωνοϊό».

Όπως είπε η καθηγήτρια, «είναι ένα εμβόλιο που το περιμέναμε με αγωνία και ανυπομονησία, διότι έχει πολλά πλεονεκτήματα. Είναι σταθερό στις συνήθεις θερμοκρασίες φύλαξης, είναι φθηνό και μπορεί να παραχθεί σε τεράστιες ποσότητες, ώστε να καλύψει ευρείς πληθυσμούς εμβολιαστικά».

Σχολιάζοντας αυτό που έχει ακουστεί για πιθανό συνδυασμό αυτού του εμβολίου, με εμβόλιο άλλης εταιρείας, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι «το σωστό είναι να ακολουθείται αυτό που προτείνεται από την εταιρεία παραγωγής». Σχολιάζοντας επίσης, σκέψεις Βρετανών επιστημόνων να χορηγηθεί εμβόλιο διαφορετικών εταιριών κατά την πρώτη και δεύτερη δόση, είπε ότι «ο βασικός κανόνας στην ιατρική, είναι να συνεχίζεις με όποιο εμβόλιο άρχισες».

Αναμφίβολα ένα εμβόλιο από μόνο του δεν μπορεί να καλύψει εμβολιαστικά τα περίπου 7,8 δισ. πληθυσμού παγκόσμια. Αυτό που χρειάζεται είναι μια παγκόσμια συνεργασία, ώστε να καλυφθούν, όχι μόνον οι πλούσιες χώρες, αλλά όλες, κατέληξε η κ. Θεοδωρίδου.

Τα κρούσματα

Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν 427 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο. 

Κατά το ίδιο διάστημα κατεγράφησαν 54 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 5.011. 

Παράλληλα, 407 είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. 

Εισήγηση για lockdown τύπου Μαρτίου

Υπενθυμίζεται, μάλιστα, ότι ο καθηγητής Γενετικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι εάν μπορέσουμε να εφαρμόσουμε ένα σκληρό lockdown διάρκειας 2-3 εβδομάδων θα μειωθούν κατά πολύ τα κρούσματα και ότι σε συνδυασμό με τις καλές καιρικές συνθήκες της Ελλάδας ίσως να μην χρειαζόταν κάτι αυστηρότερο μετά.

Όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κόσμος στην καραντίνα του Νοεμβρίου εκμεταλλεύτηκε στο μάξιμουμ τη δυνατότητα των μετακινήσεων, ενώ στου Μαρτίου δεν το έκανε τόσο γιατί φοβόταν.

Εμβόλιο Moderna: Δεν κατέληξε σε απόφαση ο EMA 

Τέλος, σημειώνεται ότι η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) δεν κατάφερε να καταλήξει τη Δευτέρα σε κάποια απόφαση σχετικά με το εμβόλιο της Moderna και πρόκειται να συνεχίσει τη συνεδρίασή της την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου.

Ο EMA δεν πρόκειται να προβεί σήμερα σε καμία περαιτέρω ανακοίνωση, αναφέρει ο Οργανισμός στο Twitter.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή