Lockdown – ανάχωμα με φόντο την Αττική

Lockdown – ανάχωμα με φόντο την Αττική

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πρέπει πάση θυσία να διορθώσουμε την πιθανή αύξηση της διασποράς που συνέβη κατά την διάρκεια των εορτών». Αυτή η φράση της καθηγήτριας παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, κ. Βάνας Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση της Παρασκευής είναι απόλυτα ενδεικτική των λεπτών ισορροπιών, υπό τις οποίες η κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση των αυστηρών μέτρων περιορισμού για μια ακόμη εβδομάδα, μετά το πέρας της εορταστικής περιόδου, όπως ανακοινώθηκε από τον Νίκο Χαρδαλιά.

Ετσι, η χώρα παραμένει σε καθεστώς αυστηρού lockdown για μια ακόμη εβδομάδα, έως τις 18 Ιανουαρίου, με μοναδική διαφορά την επαναλειτουργεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δημοτικά, νηπιαγωγεία, σχολεία ειδικής αγωγής) από την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε επίσης πως οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων με click away, των κομμωτηρίων/καταστημάτων περιποίησης νυχιών και των βιβλιοπωλείων μετατίθεται για τις 18 Ιανουαρίου, μαζί με τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία, άλλωστε, αναμένεται να κρίνουν και τα επόμενα βήματα στις υπόλοιπες σχολικές βαθμίδες (γυμνάσια και λύκεια), όπου προς το παρόν παραμένει σε εφαρμογή η τηλεκπαίδευση.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τι θα ισχύει έως τις 18 Ιανουαρίου

Ανησυχία για την Αττική

Η κ. Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για αξιοσημείωτη σταθερή αύξηση κρουσμάτων στην περιοχή της Αττικής, κυρίως στην Δυτική, Ανατολική Αττική και Κεντρικό Τομέα Αθηνών, καθώς και για αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε μεμονωμένες περιοχές της χώρας. Σημείωσε ότι σύμφωνα με τα συνολικά δεδομένα παρατηρείται μια σταθεροποίηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων και σύμφωνα με τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων, η Ελλάδα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη εμφανίζει πολύ καλή εικόνα με χαμηλό αριθμό νέων κρουσμάτων και χαμηλό δείκτη θετικότητας. Η διατήρηση χαμηλού επιδημιολογικού φορτίου που είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι το μεγάλο στοίχημα, υπογράμμισε η καθηγήτρια.

Για τα σχολεία

Η ίδια επανέλαβε ότι δεν παρατηρείται μετάδοση μέσα στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. «Δεδομένα από την ιχνηλάτηση έδειξαν ότι ακόμα και όταν τα σχολεία ήταν κλειστά , κατά τον μήνα Δεκέμβριο, υπήρχε ενδοοικογενειακή μετάδοση από τα παιδί, η οποία μάλιστα ήταν υψηλότερη από αυτή που είχε παρατηρηθεί όταν τα σχολεία ήταν ανοιχτά, επιβεβαιώνοντας ότι το ασφαλέστερο μέρος για τα μικρά παιδιά είναι το σχολικό περιβάλλον, εκεί που τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας».

Στόχος είναι να ανοίξει και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο μέλλον, εφόσον, όπως ανέφερε, δεν υπάρχει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες. «Δεν εισηγηθήκαμε το άνοιγμα σε αυτή τη φάση επειδή ανησυχούμε για τις όποιες επιπτώσεις θα έχει τυχόν υπερμετάδοση στην διάρκεια των εορτών. Οι εισηγήσεις μας είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, πάμε βήμα-βήμα, ιδιαίτερα εν αναμονή των επιδημιολογικών δεδομένων», είπε χαρακτηριστικά.

Γιατί παρατάθηκε το lockdown

Όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» οι λόγοι που οδήγησαν την κυβέρνηση στις σημερινές ανακοινώσεις είναι, κυρίως, δύο:

Πρώτον, η χαλάρωση κατά την περίοδο των εορτών όπως αποτυπώθηκε και την ημέρα των Θεοφανίων έχει θορυβήσει την κυβέρνηση και ήδη το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει ανοδική πορεία και ειδικά στην Αθήνα, κάτι που ανησυχεί πολύ τους ειδικούς, καθώς εάν χαθεί ο έλεγχος, δεν θα μαζεύεται καθόλου εύκολα.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός πως ακόμα δεν έχει φανεί το αποτέλεσμα της εορταστικής κινητικότητας ιδιαιτέρως της Πρωτοχρονιάς, κάτι που οδηγεί αναπόφευκτα την κυβέρνηση στην παράταση του υφιστάμενου lockdown, μέχρι να σταματήσουμε να βαδίζουμε στα «τυφλά», αφού την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε τις συνέπειες της Πρωτοχρονιάς και σε ένα βαθμό και των Θεοφανίων.

Παράλληλα, από την εξίσωση δεν μπορεί να διαφύγει την προσοχή πως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αυστηροποιούν τα μέτρα υπό τον φόβο τρίτου κύματος και η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να κινηθεί διαφορετικά.

«Επιβράδυνση της αποσυμφόρησης του ΕΣΥ»

«Το σύστημα υγείας εξακολουθεί να αποσυμφορείται, αλλά τις τελευταίες δέκα ημέρες η αποσυμφόρηση έχει επιβραδυνθεί», τόνισε από την πλευρά του ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, σημειώνοντας πως  η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει επιβαρυμένη. Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι το επόμενο διάστημα έχει χαρακτηριστικά υψηλής κρισιμότητας.

Ο ίδιος ανέφερε μείωση 40% σε σχέση με αρχές Δεκεμβρίου στις ΜΕΘ, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, ανά ημέρα έχουν υποχωρήσει κατά 60%. Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων δείχνει σταθεροποίηση με ήπιες αυξομειώσεις και πιθανώς μια πολύ ήπια αυξητική τάση την τελευταία εβδομάδα. Η Θεσσαλονίκη αντιθέτως δείχνει ότι διατηρεί τον ρυθμό συρρίκνωσης με ρυθμό περίπου 10 με 15% λιγότερες διαγνώσεις ανά εβδομάδα, πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή