Οι δικογραφίες για διασπορά ψευδών ειδήσεων και θεωριών συνωμοσίας

Οι δικογραφίες για διασπορά ψευδών ειδήσεων και θεωριών συνωμοσίας

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερες από δέκα δικογραφίες εις βάρος χρηστών των social media για αναρτήσεις σχετικές με την πανδημία και το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού έχει σχηματίσει η ΕΛ.ΑΣ., στο διάστημα από τα τέλη Νοεμβρίου έως σήμερα.  

Ορισμένες από αυτές, περίπου τέσσερις τον αριθμό, ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών έπειτα από καταγγελίες πολιτών, καθώς επίσης και με αφορμή δημοσιεύσεις που έπεσαν στην αντίληψη των αρμόδιων εισαγγελικών λειτουργών. Διαβιβάστηκαν με τη μορφή προκαταρκτικής εξέτασης στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, από την οποία ζητήθηκε να αναζητήσει τα φυσικά πρόσωπα πίσω από τα επίμαχα προφίλ και να διεξαγάγει έρευνα για τα αδικήματα της διέγερσης σε ανυπακοή, της διασποράς ψευδών ειδήσεων κ.ο.κ. 

Οι υπόλοιπες δικογραφίες σχηματίστηκαν με πρωτοβουλία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Αστυνομικοί της υπηρεσίας εντόπισαν προφίλ χρηστών που διέσπειραν ψευδείς ειδήσεις για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού ή προέβαιναν σε αναρτήσεις με τις οποίες αμφισβητούσαν την επικινδυνότητα της COVID-19. Ορισμένοι έχουν ήδη κληθεί στον 13ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής για εξηγήσεις, ενώ εκκρεμούν αιτήματα της ΕΛ.ΑΣ. προς την εταιρεία Facebook για άρση απορρήτου σε προφίλ χρηστών που έχουν προχωρήσει στις επίμαχες αναρτήσεις.

Παρόμοια διαδικασία κινήθηκε την περίοδο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου με αφορμή αναρτήσεις και δημοσιεύματα ενάντια στη χρήση μάσκας στα σχολεία και αλλού. Εκείνη η έρευνα ξεκίνησε με πρωτοβουλία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος, σε συνεννόηση με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, έστειλε στον εισαγγελέα χαρακτηριστικά δημοσιεύματα που είχαν αναρτηθεί σε κυρίως χαμηλής επισκεψιμότητας ιστοσελίδες και καλούσαν τους αναγνώστες να μην εφαρμόζουν μέτρα προφύλαξης με το επιχείρημα ότι η πανδημία του κορωνοϊού δεν συνιστά πραγματική απειλή, αλλά μια παγκόσμια συνωμοσία.

Τη μία από τις ομάδες που είχε τότε προσελκύσει το ενδιαφέρον των Αρχών είχαν δημιουργήσει χρήστες στην Κύπρο και αριθμούσε πάνω από 24.000 μέλη. Οι διαχειριστές της καλούσαν τους γονείς και τους μαθητές να μη χρησιμοποιούν μάσκες, γράφοντας ή φιλοξενώντας σχόλια όπως «η μάσκα στα παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο!!» ή «ακόμα και να μας αναγκάσουν με πιστόλι στο κεφάλι να στείλουμε το παιδί με μάσκα υπάρχει και άλλος τρόπος να μη το κάνει».

Αλλες ιστοσελίδες και λογαριασμοί στο Facebook διέσπειραν ψευδείς ειδήσεις και θεωρίες συνωμοσίας αναρτώντας σχόλια όπως «το εμβόλιο κατασκευάστηκε στην Κίνα και τροποποιήθηκε σε βιολογικό εργαστήριο των ΗΠΑ με κεντρικό συντονιστή τον Βill Gates, ο οποίος ομολογεί σε κάποιο βίντεο ότι η δεύτερη φορά θα είναι πολύ θανατηφόρα!».

Στο πλαίσιο εκείνης της διαδικασίας, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει σχηματίσει 3 δικογραφίες που αφορούν αναρτήσεις σε συνολικά 44 προφίλ χρηστών του Facebook και δευτερευόντως του Twitter. Ενα από τα προβλήματα που κλήθηκαν να ξεπεράσουν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., προσπαθώντας να ταυτοποιήσουν τους διαχειριστές των ιστοσελίδων, ήταν η καθυστέρηση της εταιρείας Facebook να απαντήσει στα αιτήματα άρσης απορρήτου που δεχόταν. Κι αυτό, λόγω φόρτου εργασίας, καθώς παρόμοιες έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή