Σε αυξημένο επίπεδο επιφυλακής οι ειδικοί για το Λεκανοπέδιο

Σε αυξημένο επίπεδο επιφυλακής οι ειδικοί για το Λεκανοπέδιο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών για την εξέλιξη της πανδημίας στην Αττική, όπου, σε αντίθεση με τις περισσότερες περιοχές της υπόλοιπης επικράτειας, η μετάδοση του κορωνοϊού παραμένει ανησυχητικά σταθερή. Η αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού λόγω της άρσης των περιορισμών σε ορισμένες δραστηριότητες, η δυσκολία ελέγχου της επιδημίας σε μια μεγάλη και πυκνοκατοικημένη αστική περιοχή όπως αυτή της Αττικής, σε περίπτωση που αυτή λάβει μεγάλες διαστάσεις, σε συνδυασμό με τις περιορισμένες δυνατότητες του ούτως ή άλλως κουρασμένου από το δεύτερο κύμα ΕΣΥ, έχουν θορυβήσει τους ειδικούς επιστήμονες, που έχουν τεθεί σε αυξημένο επίπεδο επιφυλακής. Στην εξίσωση αυτή έχουν μπει πλέον και οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού, με τους επιστήμονες να περιμένουν τα αποτελέσματα της σχετικής γονιδιωματικής επιτήρησης που έχει ξεκινήσει με συστηματικό τρόπο στη χώρα μας για να έχουν καλύτερη αποτύπωση της επιδημίας.

Τις τελευταίες ημέρες, σχεδόν τα μισά ημερήσια κρούσματα της χώρας εντοπίζονται στην Αττική, όταν στη φάση της κορύφωσης του δεύτερου κύματος καταγραφόταν το 25%-30% των κρουσμάτων και από τα 5.324 ενεργά επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας τα 2.374 είναι στην Αττική. Η Δυτική Αττική συνεχίζει να απασχολεί τους ειδικούς –είναι η μοναδική περιοχή με πάνω από 150 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού τις τελευταίες 14 ημέρες–, ενώ ανησυχία προκαλεί και η εικόνα από τον Βόρειο, τον Κεντρικό και τον Ανατολικό Τομέα της Αθήνας, όπου τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μια αυξητική τάση στον αριθμό των ημερήσιων διαγνώσεων, η οποία ωστόσο μένει να επιβεβαιωθεί εάν θα συνεχιστεί. Το ποσοστό κάλυψης των κλινών Εντατικής COVID-19 στην Αττική ήταν χθες στο 63% –περίπου 95 κλίνες Εντατικής για κορωνοϊό σε νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου ήταν κενές το βράδυ της Τρίτης–, όταν στο σύνολο της επικράτειας είναι στο 48% και στη Θεσσαλονίκη στο 50%. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό κάλυψης των κλινών ΜΕΘ COVID-19 στην Αττική παρουσιάζει μια μικρή αύξηση, με δεδομένο ότι την περασμένη Παρασκευή ήταν στο 58%.

«Είμαστε σε εγρήγορση, οι εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία παραμένουν σταθερές, με περισσότερους από 1.000 ασθενείς να νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή σε απλές κλίνες COVID-19. Τα μισά κρούσματα από αυτά που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες είναι στην Αττική, μια περιοχή για την οποία χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή με δεδομένη την πυκνότητα του πληθυσμού. Ολα αυτά είναι αρκετά σοβαρά για να μην εφησυχάζουμε», σημείωσε στην «Κ» ο καθηγητής Κλινικής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό Χαράλαμπος Γώγος.

Σταθεροποίηση

Οπως ανέφερε ο καθηγητής, η εικόνα στην Αττική είναι μια σταθεροποίηση της επιδημίας, η οποία όμως δεν μειώνεται. «Θα θέλαμε σαφώς να ελαττώνεται, όπως γίνεται σε άλλες περιοχές της χώρας, αλλά και το γεγονός ότι παραμένουμε σε ένα σταθερό σημείο, με το ποσοστό των θετικών τεστ να είναι σταθερά κάτω από 3% και το Rt κάτω από το 1, παρά το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων και τη μεγαλύτερη κινητικότητα που αυτό προσέθεσε, είναι πολύ σημαντικό», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή