ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προειδοποιήσεις επιστημόνων για κίνδυνο αύξησης κρουσμάτων

Προειδοποιήσεις επιστημόνων για κίνδυνο αύξησης κρουσμάτων

Στην ανάγκη περιορισμού της κινητικότητας άμεσα προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού στέκονται μέλη της επιστημονικής κοινότητας, με φόντο τις μεταλλάξεις του ιού.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων θα μπορούσε να φτάσει περί τα 2.000 στα μέσα Μαρτίου, με το σύστημα υγείας να πιέζεται σε αυτό το ενδεχόμενο. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο καθηγητής υπογράμμισε πως «πρέπει να δράσουμε τώρα», επιμένοντας πως απαιτείται να υπάρξει αυστηρή εφαρμογή τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα, σε ποσοστό 50%. Σημείωσε πάντως ότι προς το παρόν ο αριθμός των κρουσμάτων «ανεβαίνει προβλέψιμα».

Από την πλευρά του, ο ομότιμος καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος, χαρακτήρισε δύσκολη την κατάσταση, προειδοποιώντας πως απαιτείται μεγάλη προσοχή, καθώς υπάρχει εξάπλωση του ιού στην Αττική και σε άλλες περιοχές. Μιλώντας στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων μπορεί να επιβαρύνει το ΕΣΥ, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται ισορροπία στην επαναλειτουργία δραστηριοτήτων.

Εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του που νόσησε εκ νέου ο ιερέας με το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, σημειώνοντας πάντως πως και ο ιός της γρίπης είναι διαφορετικός κάθε χρόνο, γι’ αυτό και απαιτείται ετήσιος εμβολιασμός. «Ενδέχεται να βρεθούμε μπροστά σε ένα τέτοιο φαινόμενο» σημείωσε.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, στάθηκε επίσης στην ανάγκη λήψης μέτρων προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά. Όπως σημείωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων ενδέχεται να φτάσει μεταξύ 1.200 και 1.800 στα μέσα Φεβρουαρίου αν ξεφύγει η κατάσταση.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, ανέφερε ότι από την ανάλυση των λυμάτων της Αττικής, καταγράφεται αύξηση 40% στα κρούσματα.

Διαβάστε επίσης:

Σε επιφυλακή για τις μεταλλάξεις

Το κυκλοφοριακό παράδοξο της πρωτεύουσας

Συνέντευξη Φον ντερ Λάιεν στην «Κ»: Εμβόλιο για το 60% των Ευρωπαίων έως τέλη Ιουνίου με 500 εκατ. δόσεις

Η μακρά μάχη με την COVID-19

Αυστηρότερα μέτρα στην εστίαση, τέλος στα «πηγαδάκια»