Νέο σχέδιο ένταξης προσφύγων

Νέο σχέδιο ένταξης προσφύγων

νέο-σχέδιο-ένταξης-προσφύγων-561250762

Eπιτυχημένο αλλά ελάχιστο σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν είναι το HELIOS, το μοναδικό πρόγραμμα ένταξης προσφύγων που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, έξι χρόνια μετά την προσφυγική κρίση του 2015. Παράλληλα, από τον προσεχή Ιούνιο η χρηματοδότηση του προγράμματος θα πρέπει να γίνεται από τα τακτικά κονδύλια για το μεταναστευτικό που λαμβάνει η Ελλάδα από την Ε.Ε., γεγονός που οπωσδήποτε θα φέρει καθυστερήσεις και δυσκολίες.

Αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου είναι ενταγμένοι 7.325 δικαιούχοι, οι οποίοι παράλληλα είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν μαθήματα ελληνικών και επιμόρφωσης. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του 2020 έλαβαν άσυλο (πρόσφυγες ή επικουρική προστασία) 34.325 άτομα, ενώ κατά μέσον όρο εξετάζονται 4.500 αιτήσεις ασύλου τον μήνα, εκ των οποίων οι τέσσερις στις δέκα είναι θετικές. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες καινούργιοι πρόσφυγες κάθε μήνα χρειάζονται υποστήριξη προκειμένου να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία και να επιβιώσουν με ίδια μέσα.  

Την ανάπτυξη ενός νέου εθνικού σχεδιασμού για το μεταναστευτικό και την ένταξη των προσφύγων ανακοίνωσε η υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, στο πλαίσιο του οποίου συναντήθηκε χθες με τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη. «Προτεραιότητά μας, η κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Περιφέρεια Αττικής και Κεντρική Διοίκηση θα συνεργαστούμε στενά για την υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων», τόνισε ο περιφερειάρχης Αττικής. Η κ. Βούλτεψη σημείωσε ότι οι δεξιότητες τις οποίες θα αποκτήσουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα «θα τους είναι χρήσιμες και όταν γυρίσουν στις δικές τους πατρίδες». 

Το ενταξιακό πρόγραμμα HELIOS άρχισε να λειτουργεί στην πράξη από τον Μάιο του 2020, αν και τυπικά είχε ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τον Αύγουστο του 2019. Κάθε μήνα εντάσσονται στο HELIOS κατά μέσον όρο 1.000-1.200 άτομα τους τελευταίους εννέα μήνες. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα υποστήριξης των αιτούντων άσυλο για 12 μήνες με διάφορες δράσεις, μεταξύ των οποίων και η επιδότηση ενοικίου. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα προγράμματα φιλοξενίας για αιτούντες άσυλο, στο HELIOS προβλέπεται ότι το συμβόλαιο ενοικίασης θα είναι στο όνομα του επωφελούμενου πρόσφυγα. Σύμφωνα με τον Milan Colic, συντονιστή του προγράμματος HELIOS του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ο οποίος είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα (το οποίο πραγματοποιείται με κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή), οι πρόσφυγες μπορούν να ενταχθούν σε αυτό την ακριβώς επόμενη ημέρα από την ημέρα αναγνώρισής τους, εφόσον προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ο κ. Colic εξηγεί επίσης ότι ο ΔΟΜ τυπικά θα έχει τη διαχείριση του προγράμματος έως τον Ιούνιο του 2021, ωστόσο προσθέτει ότι το πρόγραμμα έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται διαρκώς ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν και τη ζήτηση που υπάρχει.

Διαβάστε ακόμη:

Έντονες αντιδράσεις για τη δημιουργία κλειστής δομής στη Χίο

Η χορήγηση ασύλου και οι «ασφαλείς τρίτες χώρες»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή