ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκκληση Εξαδάκτυλου για «κλείσιμο» σχολείων λόγω διασποράς

Κίνδυνος «πορτογαλοποίησης» λόγω βρετανικής μετάλλαξης

Έκκληση Εξαδάκτυλου για «κλείσιμο» σχολείων λόγω διασποράς

Σήμα για «κλείσιμο» των σχολείων όλων των βαθμίδων, αλλά όχι στην παρούσα φάση της αγοράς, έστειλε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος προειδοποίησε για κίνδυνο η Ελλάδα να μετατραπεί σε Πορτογαλία, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της βρετανικής μετάλλαξης.

«Δεν έχουμε περιθώριο να περιμένουμε, δεν έχουμε περιθώριο να το δούμε. Δεν έχουμε περιθώριο να το ξαναδούμε, να κλείσουν τα σχολεία. Όπισθεν ολοταχώς για να μη βρεθούμε στη θέση της Πορτογαλίας έχουμε δυνατότητα να το αποφύγουμε», είπε.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ξεκαθάρισε ότι η ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων στη χώρα μας οφείλεται στην επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων και σημείωσε ότι «από Δεύτερα κλειστές όλες οι βαθμίδες. Και ανοιχτό το εμπόριο αν μπορέσουμε να το κρατήσουμε λόγω οικονομίας, ειδάλλως αναγκαστικά να περιορίσουμε κι αυτό».

«Είναι αμείλικτοι οι αριθμοί, δεν μπορούμε να τους παρερμηνεύσουμε και να μην πάμε στην ομάδα αυτή όπου ανιχνεύουμε τετραψήφιους αριθμούς. Από 1ης Φεβρουαρίου προστίθεται και το λιανεμπόριο που είχε ανοίξει 18 Ιανουαρίου. Πάμε προηγούμενη εβδομάδα, 25 Ιανουαρίου με 1 Φεβρουαρίου που αντιστοιχεί πρακτικά στην εβδομάδα 11 με 18 Ιανουαρίου, οπότε η μόνη δραστηριότητα που είχε απελευθερωθεί ήταν η πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Όσο κι αν είναι θλιβερό και απογοητευτικό το συμπέρασμα, από τους αριθμούς δεν πρέπει να κλείσουμε τα μάτια και να μη το βλέπουμε», υπογράμμισε.

Ο ίδιος εξήγησε ότι έως την 25η Ιανουαρίου είχαμε καθοδική πορεία και συνέχιζε να είναι καθοδική με click away στις 14 Δεκεμβρίου, κυνήγι, ψάρεμα, κομμωτήρια, κι είχαμε την εορταστική χαλάρωση.

«Ανιχνεύουμε διαρκώς αυξημένους αριθμούς του βρετανικού στελέχους που μεταδίδεται κατά 50% ταχύτερα από το κλασικό, κάτι που σημαίνει ότι σε πολύ μικρό διάστημα θα είναι κυρίαρχο και παντού, η ταχύτητα θα είναι μεγάλη», τόνισε.

Διαβεβαίωσε ότι οι εμβολιασμοί των γιατρών κυμαίνονται στο 80%, επισημαίνοντας ότι όσο η ενημέρωση γινόταν επαρκέστερη, εμβολιάζονταν περισσότεροι.

Πακέτο νέων μέτρων προκρίνουν οι ειδικοί

Νέα μέτρα προ των πυλών

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος τόνισε πως «είναι σαφές ότι το υγειονομικά σωστό είναι η ελαχιστοποίηση των επαφών των ανθρώπων και η εντατικοποίηση των εμβολιασμών».

«Εάν είναι να γίνει κάτι πρέπει να γίνει άμεσα» τόνισε ο καθηγητής απαντώντας στο ερώτημα του εάν τα δεδομένα που υπάρχουν δείχνουν την ανάγκη λήψης νέων μέτρων. Όπως εξήγησε, εάν προκριθεί ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, τότε αυτό πρέπει και να γίνει. [Διαβάστε αναλυτικά]

Μήνυμα πως «προτεραιότητα είναι οι ζωές των ανθρώπων, καθώς η οικονομία ξαναφτιάχνεται», έστειλε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Νίκος Σύψας.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Σύψας είπε πως «το άνοιγμα των γυμνασίων είχε προαποφασιστεί, για τις κόκκινες περιοχές, όπου θα παρέμεναν κλειστά τα λύκεια, μετά από δύσκολη συζήτηση στην Επιτροπή και με τη ρητή αναγραφή ότι μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή η απόφασή μας». [Διαβάστε αναλυτικά]

Την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων εξέφρασε και ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης,  κάνοντας λόγο για «απότομη αύξηση από την προηγούμενη εβδομάδα», η οποία όπως είπε «βγήκε μέσα από τις συμπεριφορές των ανθρώπων που είναι κουρασμένοι». [Διαβάστε αναλυτικά]