Lockdown: «Γράψε – σβήσε» στη συνταγή των μέτρων

Lockdown: «Γράψε – σβήσε» στη συνταγή των μέτρων

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διαρκή επεξεργασία βρίσκεται από την κυβέρνηση το καθεστώς εφαρμογής των νέων μέτρων που έχουν τεθεί σε ισχύ από το περασμένο Σάββατο, μετά τις «αρρυθμίες» που παρατηρήθηκαν το πρώτο Σαββατοκύριακο στη λειτουργία της αγοράς, αλλά και τις εικόνες συνωστισμού που κατεγράφησαν, ειδικά στα σούπερ μάρκετ.

Ανοιχτές τελικά οι λαϊκές

Όπως ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, οι λαϊκές αγορές θα λειτουργήσουν εν τέλει κανονικά το ερχόμενο Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου, παρότι αρχικά είχε ανακοινωθεί το αντίθετο.

Σε σχετική αναφορά είχε προβεί νωρίτερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, o υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι η απαγόρευση από τις 6 έφερε μεγάλα προβλήματα στα σούπερ μάρκετ, προειδοποιώντας ότι αυτά θα ενταθούν αν δεν ανοίξουν οι λαϊκές το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Απαντώντάς δε στις πληροφορίες που φέρουν την κυβέρνηση να σκέφτεται να βάλει «κόφτη» στις μετακινήσεις μέσω sms, ιδίως στους κωδικούς 2 και 6, που αφορούν τις αγορές και την άθληση, σημείωσε ότι όντως αυτό το σενάριο υπάρχει στο τραπέζι, αλλά ο ίδιος είναι αντίθετος και το θεωρεί πρακτικά ανεφάρμοστο.

Yπενθυμίζεται ότι την ίδια άποψη είχε εκφράσει προ ημερών και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. «Εκ των πραγμάτων ένα ποσοστό της περιφέρειας χρησιμοποιεί χαρτί, ενώ εξαρχής υπήρχαν συγκεκριμένες διατυπώσεις στις συμφωνίες που είχαμε με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για το πώς δουλεύει αυτό το σύστημα, συνεπώς κόφτης δεν θα μπει», είχε επισημάνει στις 25 Ιανουαρίου. 

«Tα μέτρα αξιολογούνται κάθε εβδομάδα αλλά θα πρέπει να είναι και πρακτικά εφαρμόσιμα», τόνισε από την πλευρά της σήμερα και η κ. Πελώνη, αναφερόμενη και στο σενάριο περί περιορισμών μετακινήσεων από δήμο σε δήμο. 

Έξι τα κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης

Την ίδια ώρα, όπως γνωστοποίησε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, σε έξι ανέρχονται συνολικά τα κρούσματα της μετάλλαξης από τη Νότια Αφρική στην Ελλάδα, τονίζοντας μάλιστα ότι οι εμβολιασμοί πρόκειται να γίνουν εντατικότεροι κατά το προσεχές διάστημα.

Μέχρι στιγμής, στη χώρα έχουν εντοπιστεί και ταυτοποιηθεί 403 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά, εξήγησε ο ίδιος. 

Σχετικά με το σενάριο του ολικού lockdown, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε ότι δεν έχει γίνει για ψυχολογικούς και οικονομικούς λόγους, όμως εξακολουθεί να υπάρχει στο τραπέζι ως τελικό μέτρο. «Θα προτιμήσουμε ένα lockdown από το να δούμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία.»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή