ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Ποιους χτύπησε η πανδημία στην Ελλάδα

poioys-chtypise-i-pandimia-stin-ellada-561262921

Συζήτηση για την προτεραιοποίηση του εμβολιασμού έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες, καθώς άνοιξε ο εμβολιασμός για τις ηλικίες 60-64, με πολλούς, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος του ΚΙΝΑΛ, να ασκούν κριτική γιατί δεν προηγούνται άλλες κοινωνικές ομάδες με υποκείμενα νοσήματα. Η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί με πολλή προσοχή τα στοιχεία που έχουν δώσει οι ειδικοί και τα οποία δείχνουν πως η ηλικία αποτελεί τον πλέον επιβαρυντικό παράγοντα, καθώς 9 στους 10 θανάτους και σχεδόν 8 στις 10 εισαγωγές σε μονάδες εντατικής θεραπείας αφορούν ασθενείς ηλικίας 60 ετών και άνω. 

Ο συνδυασμός ηλικίας και υποκείμενων νοσημάτων προφανώς δρα περαιτέρω επιβαρυντικά και ως εκ τούτου είναι κομβικό για την κυβέρνηση και τη στρατηγική που ακολουθεί προκειμένου να βγούμε σε ξέφωτο –υγειονομικό, οικονομικό και κοινωνικό– να δημιουργεί το πρώτο και σημαντικότερο τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό των 60 και άνω, όπως είπε και ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και στον Αλέξη Παπαχελά.

Συγκεκριμένα, από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα, οι αριθμοί δείχνουν τα εξής: Τα περισσότερα κρούσματα έχουν σημειωθεί στις ηλικίες 40-49 και έπονται οι ηλικίες 50-59, μετά οι 20-29 και ακολούθως οι 30-39. Και όμως, αυτό δεν αποτυπώνεται σε ΜΕΘ και θανάτους, που πρώτες είναι μακράν οι ηλικίες 60 και άνω. Συγκεκριμένα όσον αφορά τις ΜΕΘ, πρώτη σε εισαγωγή είναι η ηλικιακή ομάδα 60-69, δεύτερη η 70-79 και τρίτη η 80 και άνω. 

Στους θανάτους, με διαφορά πρώτη είναι η ηλικιακή ομάδα των 80 και άνω, ενώ ακολουθεί η 70-79 και τρίτη είναι και πάλι η 60-69. Αντίθετα, στις ηλικίες 40-49 και 30-39, που είναι πολύ ψηλά σε αριθμό κρουσμάτων, τόσο οι εισαγωγές σε ΜΕΘ όσο και οι θάνατοι είναι πολύ χαμηλά στατιστικά. Εάν πάμε δε στις ηλικίες 20-29, που αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα σε αριθμό κρουσμάτων, οι εισαγωγές σε ΜΕΘ και οι θάνατοι είναι στα όρια του στατιστικού λάθους. 

Είναι προφανές από τα παραπάνω στατιστικά, που μπορείτε να δείτε και στο γράφημα, ότι ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος για την πίεση στο σύστημα υγείας και ακολούθως για απώλεια ζωής είναι η ηλικία. Αυτή είναι και η απάντηση γιατί προηγούνται οι 60-69 έναντι άλλων ατόμων που έχουν χρόνια νοσήματα.

Ο εμβολιασμός δε των μεγαλυτέρων ηλικιακά θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να άρει νωρίτερα και τους περιορισμούς, ώστε να επιστρέψουμε στην κοινωνική και οικονομική ζωή με λιγότερους περιορισμούς αλλά και μικρότερο κίνδυνο για το σύστημα υγείας.

Ευπαθείς ομάδες

Στην κυβέρνηση, πάντως, ήδη εξετάζουν την προτεραιοποίηση για τις ευπαθείς ομάδες κάτω των 60 και μάλιστα χθες Παρασκευή έλαβε χώρα κυβερνητική σύσκεψη με αυτό το αντικείμενο. Είναι βέβαιο ότι όσο έρχονται περισσότερα εμβόλια, οι αμέσως επόμενες κοινωνικές ομάδες που θα πάρουν σειρά θα είναι οι ευπαθείς, ανεξαρτήτως ηλικίας. Στο θέμα της προτεραιοποίησης αναφέρθηκε και ο υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος σε συνέντευξη που έδωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ο κ. Σκέρτσος εξήγησε ότι η προτεραιοποίηση είναι μια καθαρά επιστημονική συζήτηση, «δεν είναι κάποιος διαγωνισμός ή κάποια λοταρία», και «έχει γίνει πολύ αναλυτική αξιολόγηση στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ποιες είναι οι ομάδες του πληθυσμού που είναι πιο ευάλωτες στην COVID-19». Πρόσθεσε δε πως «σεβόμαστε την αγωνία όλων αυτών των πολιτών, αλλά οι κάτω των 60 έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά», ενώ επισήμανε πως υπάρχουν διάφορες κατηγορίες νοσημάτων, παθήσεις πολύ υψηλού κινδύνου και υψηλού κινδύνου, στις οποίες θα αναφερθεί η κ. Μαρία Θεοδωρίδου την επόμενη Δευτέρα.