Βεβαίωση εμβολιασμού: Η διαδικασία έκδοσης

Βεβαίωση εμβολιασμού: Η διαδικασία έκδοσης

Εκδόθηκαν ήδη 15.000 πιστοποιητικά

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαθέσιμη μέσω του gov.gr είναι από σήμερα, Παρασκευή, η βεβαίωση εμβολιασμού κατά της COVID-19. Πρόκειται για ιατρικό έγγραφο, το οποίο λειτουργεί ως βεβαίωση ιατρικής πράξης και αφορά όσους πολίτες έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Η βεβαίωση εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19 είναι διαθέσιμη από την επόμενη ημέρα της δεύτερης δόσης του εμβολίου στην κατηγορία «Υγεία και Πρόνοια» και την υποκατηγορία «Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» του gov.gr.

Οι ενδιαφερόμενοι ταυτοποιούνται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ τους και εκδίδουν αυτόματα τη βεβαίωση, η οποία περιλαμβάνει τον τύπο του εμβολίου που χορηγήθηκε, καθώς και τις ημερομηνίες και τα εμβολιαστικά κέντρα που διενεργήθηκαν οι εμβολιασμοί.

Για την αποφυγή πλαστογράφησης, η ψηφιακή βεβαίωση εμβολιασμού διαθέτει επίσης ψηφιακή σφραγίδα, κωδικό επαλήθευσης και κωδικό QR, ώστε να είναι εύκολη και άμεση η διαδικασία ελέγχου της γνησιότητητάς της.

Έκδοση και μέσω ΚΕΠ από τη Δευτέρα

Σημειώνεται ότι η βεβαίωση εκδίδεται από το Μητρώο Εμβολιασμών της ΗΔΙΚΑ και παράγεται από τον μηχανισμό εγγράφων του ΕΔΥΤΕ. Επιπλέον, από τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου θα δοθεί η δυνατότητα έκδοσης της βεβαίωσης και μέσω των ΚΕΠ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ήδη μέσα σε λίγες ώρες λειτουργίας της πλατφόρμας έχουν εκδοθεί περισσότερα από 15.000 πιστοποιητικά.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία της 18ης Φεβρουαρίου, τα οποία επικαλείται το υπουργείο Υγείας, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 634.037 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 430.124 αφορούν σε πρώτη δόση εμβολίων, ενώ 203.913 πολίτες έχουν λάβει και τις δύο δόσεις.

«Το ψηφιακό πιστοποιητικό είναι ασφαλές»

Νωρίτερα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, είχε ανακοινώσει –μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ- πως πλέον είναι διαθέσιμο το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους πολίτες που έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Όπως επεσήμανε εξάλλου ο κ. Πιερρακάκης, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «το ψηφιακό πιστοποιητικό είναι ασφαλές, δεν μπορεί να πλαστογραφηθεί και φέρει ψηφιακή σφραγίδα». «Όλη η διαδικασία γίνεται ψηφιακά από το κλείσιμο του ραντεβού, μέχρι την έκδοση του πιστοποιητικού. Με αυτόν το τρόπο κλείνει ο κύκλος σχετικά με τον εμβολιασμό για τον Covid-19», τόνισε επίσης.

Διαβάστε ακόμη:

Στο προσκήνιο η διπλή μάσκα ενώ επιμένει η πίεση στις ΜΕΘ

Διευρύνεται η διασπορά του βρετανικού στελέχους

Η πληρότητα των ΜΕΘ κρίνει την παράταση του lockdown

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή