Εντονη πίεση στις ΜΕΘ με ρεκόρ κρουσμάτων

Εντονη πίεση στις ΜΕΘ με ρεκόρ κρουσμάτων

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων, που για πρώτη φορά μετά τις αρχές Δεκεμβρίου ξεπερνούν τις 2.000, καταγράφηκε χθες στη χώρα μας. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία σημειώνει συνεχή άνοδο και έφτασε προχθές μια ανάσα πριν από τις 300, ενώ πλέον το ποσοστό πληρότητας στις μονάδες εντατικής θεραπείας στην Αττική ανέρχεται στο 89%. Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.147 νέα κρούσματα της COVID-19 στη χώρα μας και 22 θανάτους ασθενών λόγω της νόσου. Ο αριθμός των τεστ (μοριακών και rapid) για την ανίχνευση του κορωνοϊού που πραγματοποιήθηκαν χθες ξεπέρασαν τις 55.000. Από τα νέα κρούσματα τα 1.047 εντοπίστηκαν στην Αττική και τουλάχιστον τα μισά εξ αυτών στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών (285) και στον Πειραιά (259). Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 205 νέα κρούσματα και στην Αχαΐα 121, ενώ ανησυχία προκαλεί και η αύξηση των κρουσμάτων στην Αρκαδία (36 νέα κρούσματα χθες), στη Χαλκιδική (39), αλλά και στην Κάλυμνο, που είναι σε καθεστώς αυστηρού lockdown (25 νέα κρούσματα).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν χθες το μεσημέρι διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας της Αττικής ήταν 357, ενώ προχθές καταγράφηκαν 299 νέες νοσηλείες ασθενών με COVID-19 σε νοσοκομεία της επικράτειας και εκδόθηκαν 176 εξιτήρια. Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος των ημερήσιων εισαγωγών του επταημέρου διαμορφώνεται πλέον στις 248.

Οι δε κλίνες εντατικής του λεκανοπεδίου έχουν φθάσει σε πολύ επικίνδυνα επίπεδα πληρότητας (89% έναντι 55%, που είναι ο μέσος όρος της επικράτειας). Ενδεικτικό της πίεσης που ασκείται στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου είναι το παράδειγμα του Θριασίου. Οπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, το Θριάσιο άνοιξε 5 νέες κλίνες εντατικής, οι οποίες γέμισαν αμέσως. Διασωληνωμένος ασθενής ύστερα από ώρες αναμονής σε απλή κλίνη βρήκε κενή κλίνη εντατικής στον Ευαγγελισμό, όπου χθες το μεσημέρι από τις 44 κλίνες εντατικής (και αυξημένης φροντίδας) COVID, ήταν κενές οι 6.

Τα στοιχεία δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τις αποφάσεις για το πότε θα μπορούν να ανοίξουν δραστηριότητες και να αρθούν τα πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα, με τους ειδικούς να περιμένουν σε ποιο επίπεδο θα σταθεροποιηθούν οι δείκτες για να κάνουν και τις σχετικές εισηγήσεις τους. Πάντως, ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας χθες στο 4ο διαδικτυακό συνέδριο της GEP για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, εκτίμησε ότι «έχουμε μια καλή προοπτική, αλλά δεν είμαστε στη φάση που αυτή θα μπορεί να μας δώσει μια μεγάλη ελευθερία», ενώ πρόσθεσε πως αν και διανύουμε τους τελευταίους μήνες της πανδημίας, αυτό είναι το διάστημα που θα πρέπει να προσέξουμε περισσότερο.

Ο κ. Δερμιτζάκης, αναφερόμενος στα σχολεία, υποστήριξε ότι θα πρέπει να είναι ανοιχτά, καθώς έχει φανεί ότι δεν είναι σημαντικό σημείο μετάδοσης του ιού, ενώ χαρακτήρισε υπερβολή τη χρήση διπλής μάσκας ως επιπλέον προστασία από τον ιό. Οπως είπε, «όλη η προσπάθειά μας θα πρέπει να είναι να φοράμε τη μάσκα σωστά και πιο συστηματικά». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή