Και άλλοι ηθοποιοί ένα βήμα πριν την Εισαγγελία

Και άλλοι ηθοποιοί ένα βήμα πριν την Εισαγγελία

Στις φυλακές Τριπόλεως ο Δ. Λιγνάδης

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχει συμπληρωθεί ένας μήνας από τότε που η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου αποκάλυψε ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά πριν από χρόνια από παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας και η Εισαγγελία έχει γίνει αποδέκτρια σειράς καταγγελιών, που έχουν οδηγήσει ήδη στη φυλακή τον Δημήτρη Λιγνάδη κι έναν ακόμη άνδρα από τη Σάμο με την κατηγορία του βιασμού.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης, ηθοποιός και σκηνοθέτης με περγαμηνές και καταξίωση στον χώρο του θεάτρου, βρίσκεται ήδη στις φυλακές της Τρίπολης, μετά την προσωρινή κράτησή του που αποφασίστηκε από τις δικαστικές αρχές, όταν δύο ενήλικοι σήμερα, ανήλικοι όταν συνέβησαν τα καταγγελλόμενα περιστατικά, κατήγγειλαν στη Δικαιοσύνη ότι τους κακοποίησε σεξουαλικά. Οι καταγγελίες για βιασμό κατά συρροήν, που οδήγησαν στην αιφνίδια σύλληψη του Δημήτρη Λιγνάδη πριν από μία εβδομάδα, αξιολογήθηκαν από τις δικαστικές αρχές, και από την απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα περί προσωρινής κράτησής του προκύπτει ότι κρίθηκαν βάσιμες.

Ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης κατά τη διάρκεια της πολύωρης απολογίας του, προφορικά αλλά και με υπόμνημα, ισχυρίστηκε ότι οι καταγγελίες εις βάρος του ήταν «κατασκευασμένες» και ότι οι καταγγέλλοντες ανέφεραν στις δικαστικές αρχές ψευδή και ανυπόστατα γεγονότα, δήλωσε «αθώος» και ανέφερε σειρά γεγονότων προκειμένου να στηρίξει τη θέση του ότι οι καταγγελίες εις βάρος του δεν είναι αξιόπιστες. Προς τούτο επικαλέστηκε και άλλοθι, προτείνοντας μάρτυρες που εξετάστηκαν, ότι το 2010 αλλά και το 2015 που κατηγορείται ότι διέπραξε τους βιασμούς, δεν ήταν ούτε στον τόπο ούτε στον χρόνο που τα θύματα περιγράφουν στις καταγγελίες τους.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί του, τους οποίους μάρτυρες κλήθηκαν να επιβεβαιώσουν, ότι για παράδειγμα το 2015 ήταν στην Ιθάκη και όχι στην Επίδαυρο, όπως κατηγορείται, δεν στάθηκαν ικανοί να πείσουν ανακρίτρια και εισαγγελέα, οι οποίοι ομόφωνα προχώρησαν, μετά από διάσκεψη πολλών ωρών, σε απόφαση για την προσωρινή κράτησή του.

Σε εξέλιξη οι έρευνες

Η περίπτωση Λιγνάδη, που απασχόλησε έντονα την κοινή γνώμη, φθάνοντας να αποτελέσει και αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, παραμένει για τη Δικαιοσύνη ανοικτή και μετά την προσωρινή κράτησή του. Και τούτο, διότι πληροφορίες που φθάνουν στην Εισαγγελία της Αθήνας, αλλά και σε συνηγόρους θυμάτων, αναφέρουν ότι έχει εκδηλωθεί η πρόθεση και από άλλους να καταγγείλουν περιστατικά αξιόποινα κατά του Δημήτρη Λιγνάδη, τα οποία αναμένεται να ελεγχθούν δικαστικά. Αλλωστε, οι δικαστικοί χειρισμοί που επιλέχθηκαν από την Εισαγγελία της Αθήνας με την αιφνίδια σύλληψή του κρίθηκαν ήδη από δικαστικό συμβούλιο, στο οποίο προσέφυγε ο δικηγόρος του Δημήτρη Λιγνάδη, Αλέξης Κούγιας. Το δικαστικό συμβούλιο έκρινε με απόφασή του σωστή και νόμιμη τη σύλληψη Λιγνάδη υιοθετώντας το σκεπτικό, που στήριξε το ένταλμα σύλληψής του, ότι είναι ύποπτος να διαπράξει νέα αδικήματα στο μέλλον.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως το σκεπτικό των δικαστών αποτελεί δικαστική αξιολόγηση και για τις κατηγορίες εις βάρος του γνωστού σκηνοθέτη, ενώ την ίδια ώρα οι ανακριτικές διαδικασίες που ακολούθησαν (απολογία και μάρτυρες) συνεχίζουν να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Οι επόμενες ημέρες εκτιμάται ότι θα καθορίσουν το εύρος αυτής της υπόθεσης, αν τελικώς επιβεβαιωθεί η πρόθεση όσων έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να προβούν –και αυτοί– σε καταγγελίες κατά Λιγνάδη, προσέλθουν στις δικαστικές αρχές και το πράξουν.

Παράλληλα, η Εισαγγελία της Αθήνας προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς στην εξέταση και άλλων καταγγελιών που έχουν περιέλθει σε γνώση του εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλου, ο οποίος διενεργεί την έρευνα, για πρόσωπα του θεάτρου που επίσης έχουν καταγγελθεί για σεξουαλικές κακοποιήσεις.

Αμεση προτεραιότητα έχει δοθεί σε υπόθεση καταγγελίας βιασμού που στρέφεται κατά ηθοποιού που έχει λάβει μέρος σε πολλές τηλεοπτικές σειρές λόγω του ότι το καταγγελλόμενο αδίκημα παραγράφεται σε δύο μήνες από τώρα. Γι’ αυτό η Εισαγγελία προχωρεί τάχιστα τις διαδικασίες προκειμένου να αποφευχθεί η παραγραφή, γεγονός που θα προκαλούσε αίσθηση από τη στιγμή που υπάρχει καταγγελία και η υπόθεση είναι σε δικαστικό έλεγχο.

Πέρα όμως από αυτόν τον φάκελο, η Εισαγγελία έχει ανοίξει έρευνα για δύο ακόμη περιπτώσεις που καταγγέλλονται για βιασμό και απόπειρες βιασμού, οι οποίες περιλαμβάνονται στον φάκελο που πήγε στην Εισαγγελία το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Η μία από αυτές, που είναι και η σοβαρότερη, αφορά γνωστό και δημοφιλή ηθοποιό που έχει καταγγελία για βιασμό στο παρελθόν από συνάδελφό του που ζει τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό, αλλά και καταγγελία για απόπειρα βιασμού, αδίκημα που δεν έχει παραγραφεί και ερευνάται. Η άλλη περίπτωση αφορά καταγγελία για απόπειρα βιασμού κατά ηθοποιού, που δεν είναι γνωστός και καταγγέλλεται για σεξουαλική κακοποίηση.

Πάντως, οι δικαστικές έρευνες που κινούνται με γρήγορους ρυθμούς προκειμένου να ξεκαθαρίσει σύντομα το τοπίο λόγω της μεγάλης ηθικής απαξίας των καταγγελλομένων, δεν θα ασχοληθούν με καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, λεκτική βία κ.λπ., που αποτελούν και την πλειονότητα των καταγγελιών που έχουν φθάσει στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, καθώς αυτές διαθέτουν μεγάλη ηθική απαξία, όμως χαμηλή ποινική αξιολόγηση. 

Διαβάστε επίσης: 
Oι περιγραφές των θυμάτων και το άλλοθι της Ιθάκης
Αλ. Κούγιας: Καταθέτει μηνύσεις και αγωγές κατά πάντων

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή